Kort medianieuws 29 december 2011

qmusic

  • De commerciële radiozender Q Music heeft een tijdelijke steunzender in Zwolle in gebruik genomen op 104.1 MHz. De zender blijft in de lucht tot dat de zendmast van Smilde is gerepareerd. Dit bericht de website radio-tv-nederland.nl/.
  • LG heeft een 84-inch 3D-tv aangekondigd met een resolutie van 3840×2160 pixels, ook wel 4K genoemd. De televisie wordt in januari op elektronicabeurs CES getoond en komt ook echt op de markt. Een prototype werd al eerder onthuld. Lees verder.
  • In het nieuwe tv-programma De nieuwe Rembrandt helpt de AVRO kunstenaars een handje bij hun doorbraak. Nederland 2 toont vanaf 24 april (20.30 uur) deze zoektocht naar nieuw beeldend talent. Lees verder.
  • De Belgische kabelmaatschappij Telenet heeft een akkoord afgesloten over de auteursrechtenvergoedingen die het gaat betalen aan de VRT, aan SBS (VT4 en Vijf TV) en aan de regionale tv-zenders. Alleen met VMMa, de omroep boven VTM en 2BE, lopen de onderhandelingen nog. Lees verder.
  • Burgemeester en wethouders van Hulst delen de zorgen van de gemeenteraad over de toekomst van de lokale Omroep Hulst. Lees verder.
  • In 2012 zal Ziggo de eerste Nederlandse muziekstreamingdienst introduceren. Al in oktober 2010 liet Nederlands een-na-grootste internetprovider weten te onderzoeken of ze een streaming muziekdienst konden opzetten. “Die dienst gaat sowieso in 2012 komen”, vertelt woordvoerder Erik van Doeselaar nu, hoewel hij nog niet kan vertellen in hoeverre de dienst gaat verschillen van Spotify. “Daarvoor is het nu nog te vroeg.” Lees verder.
  • De 17-jarige Twitter-dreiger uit Goirle heeft zijn dreigtweets geplaatst omdat hij vond dat hij te weinig volgers had op het medium. Dat heeft de jongen woensdagmiddag in de rechtbank in Breda verklaard. Lees verder
  • Ziggo werkt aan een applicatie voor Android die live televisiekijken mogelijk moet maken. De software is al beschikbaar voor Apples iOS, maar de Android-applicatie van de provider is nog beperkt. Het project bevindt zich in de testfase. Lees verder.
  • De frustratie over toenemende censuur wordt bij Turkse journalisten steeds dieper gevoeld. Bij groot nieuws dat te maken heeft met de strijd tegen de Koerdische PKK, komen er meteen telefoontjes uit het regeringscentrum Ankara, met allerlei instructies. Zo ook donderdag, bij het nieuws dat bij een Turkse luchtaanval aan de grens met Irak 35 burgers zijn omgekomen. Een journalist bij een groot tv-station vertelde op voorwaarde van anonimiteit: ,,We mogen het nieuws niet brengen, punt. Sommige redacteuren zijn in tranen, deze poppenkast is onverdraaglijk.” Lees verder.
  • De telecombedrijven rekenen dit jaar niet alleen op een piek in het sms’en met oud en nieuw, maar ook op een datapiek. “Er zal veel worden gepingd, maar het sms’en blijft ook”, aldus een woordvoerder van Vodafone vandaag. Lees verder