KPN in beroep tegen overname Ziggo door Liberty Global

KPN is in juli in beroep gegaan tegen de beslissing van de Europese Commissie van 10 oktober 2014 inzake de goedkeuring van overname Ziggo door Liberty Global. Dit blijkt uit beursrapportages van Liberty Global.

KPN bevestigt beroep

KPN bevestigt middels woordvoerder Stefan Simons dat te hebben ingediend. Simons stelt desgevraagd in antwoord op de vraag waar de bezwaren uit bestaan, “de Europese Commissie bij de beoordeling van de fusie onvoldoende rekening heeft gehouden met de content positie die de combinatie op de Nederlandse markt door de fusie heeft verkregen.  Weliswaar heeft de Europese Commissie aan Ziggo maatregelen opgelegd ten aanzien van de positie op betaalde premium TV diensten (opgelegde verkoop Film1), maar er is onvoldoende gekeken naar de positie die Ziggo door de fusie heeft gekregen op sport content.”

Alhoewel nog niet bevestigd, blijkt Liberty Global in Nederland verregaande plannen te hebben om exclusief voor al haar abonnees bij Ziggo door Sport1 een sportkanaal te starten, mede vanuit de content die het premiumkanaal Sport1 al heeft.

Duopolie

KPN telt in totaal 1,74 miljoen televisie-abonnees; Ziggo 4,185 miljoen (stand 30 juni jl). In Nederland is er door de overname van Ziggo en samenvoeging met UPC in feite een duopolie ontstaan met KPN en Ziggo als grootste marktspelers waarbij KPN de telefonie-koper-infrastructuur en nieuwe glasvezelprojecten in handen heeft, en Ziggo de van oorsprong kabeltelevisie-infrastructuur.

Voor KPN gelden interconnectie en toegangsvoorwaarden alsmede tariefreguleringen, voor Ziggo niet, terwijl beide partijen, spelers met aanmerkelijke marktmacht zijn op een aantal markten (meer dan 50 % marktaandeel). Behoudens de verplichte verkoop van Film1 (inmiddels geschied aan Sony Pictures Television), het niet mogen opnemen van beperkende condities voor contentpartijen voor distributie elders, en geen restricties mag opleggen aangaande OTT-content, alsmede een verplichting opdat er vrij internet toegang met ‘uncongested’ routering is opdat eerlijke snel internet mogelijk is zonder dat er bepaalde commerciele afspraken bestaan met beperkingen. De praktijk is overigens vandaag dat in het voormalige Ziggo-deel nog steeds HBBtv wordt geblokkeerd door Ziggo.

KPN stil rond beroep

KPN heeft bij haar halfjaarrapportages eind juli niets gemeld over het ingediende beroep. Simons gaat niet in op de vraag waarom KPN er zelf niets over gemeld heeft in haar beursrapportages. Het volledige openbare fusiebesluit aangaande Ziggo en Liberty Global publiceerde de Europese Commissie pas op 29 april jl. (ruim zes maanden na het besluit). Voor klanten van Ziggo is de fusie op 13 april jl. geëffectueerd. Pas na de publicatie van het fusiebesluit was het volgens KPN mogelijk om bezwaar in te dienen daartegen; KPN heeft daar ruim twee maanden de tijd voor genomen.

Op de vraag om een afschrift van het bezwaar van KPN antwoord de KPN-woordvoerder dat deze verwacht dat het Hof van Justitie van de Europese Unie ‘binnenkort’ een samenvatting op haar website publiceert, waarbij deze er ook op wees dat het Hof zelf gaat over de timing daarvan. Het is daarmee niet duidelijk of het voor KPN verboden is het zelf te openbaren.

Liberty Global geen partij

Liberty Global schrijft in reactie op het beroep in de beursdocumenten dat zij ‘geen partij’ is en dat ze ‘niet verwacht dat het beroep enige impact zal hebben op de voortgaande integratie en ontwikkeling van haar Nederlandse operaties’.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.