KPN start met pilot voor uitfaseren diensten via koperkabel

Telecomprovider KPN start op 1 april 2020 met een pilot waarbij de diensten via de koperkabel worden uitgefaseerd. In deze gebieden is al een glasvezelnetwerk van KPN aanwezig.

Zes gebieden

Het gaat om zes gebieden waar de pilot gaat plaatsvinden: Zwolle Stadshagen, Amsterdam IJburg, Bergeijk, Eibergen, Eersel-Centrum en Bennekom. Via de koperkabel worden naast telefonie ook ADSL-diensten aangeboden. KPN noemt de gebieden waar zowel een glasvezelnetwerk (Ftth) aanwezig is als een kopernetwerk zogenaamde overlaygebieden.

Efficiënter

Om efficiënter te kunnen werken en klanten het beste netwerk te bieden overweegt KPN om in de komende jaren in deze gebieden de dienstverlening op basis van koperen aansluitlijnen te migreren naar dienstverlening op basis van FttH aansluitlijnen en de koperen aansluitnetwerken buiten gebruik te stellen. Klanten in overlaygebieden hebben vaak bewust (nog) niet gekozen voor dienstverlening op basis van FttH. Het vergt daarom wellicht extra inspanning om hun die stap alsnog te laten zetten. Om de aanpak te toetsen en ervaring op te doen wil KPN vooruitlopend op de besluitvorming over deze plannen samen met wholesaleafnemers ervaring opdoen met deze migraties in een pilot voor zes centralegebieden.”, aldus de provider op haar website.

Stoppen dienstverlening

KPN gaat in zes centralegebieden waar de meeste adressen zowel op koper als op FttH zijn aangesloten en waar nog maar een relatief beperkt aantal klanten van het kopernetwerk gebruik maakt, grotendeels stoppen met de dienstverlening over koper. Het betreft de volgende centralegebieden: Zwolle Stadshagen, Amsterdam IJburg, Bergeijk, Eibergen, Eersel-Centrum en Bennekom. Naast KPN maken ook andere aanbieders zoals Tele2, Online en T-Mobile gebruik van het netwerk van KPN voor hun
ADSL-diensten.

KPN Wholesale

KPN Wholesale zal met alle afnemers van wholesalediensten over koper in deze gebieden de komende tijd contact opnemen om afspraken te maken om voor deze pilot de migratie en uitfasering in goede banen te leiden.“, aldus de aanbieder via haar website.

KPN kondigde deze week aan extra investeringen te gaan doen in haar glasvezelnetwerk.