KPN, Tele 2 en Ziggo: Wijzig standaardwachtwoord wifi-router

Internetproviders KPN, Ziggo en Tele2 raden haar abonnees aan om de standaard wachtwoord van hun wifi-router aan te passen. De providers doen dit advies naar aanleiding van onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen waarover het actualiteitenprogramma Nieuwsuur bericht.

Geen Nederlands probleem

Onderzoekers van de universiteit hebben de wachtwoorden van de meest gangbare routers in Nederland gekraakt. Ze ontdekten dat het wachtwoord, dat standaard op de router is ingesteld door de fabrikant of internetprovider, een variant is van het netwerkadres of het serienummer. Daardoor zijn de routers kwetsbaar. De onderzoekers van de Radboud Universiteit presenteren hun studie deze week tijdens een internationaal congres over cybercrime in Washington. “Dit is niet alleen een Nederlands probleem. Dit is een wereldwijd probleem, dus het toepassen van een eigen wachtwoord is belangrijk”, zegt de brancheorganisatie.

Standaardwachtwoord niet veilig

Honderdduizenden Nederlanders hebben thuis een router met meestal een ingebouwd modem. Zo kun je tegelijkertijd met computer, gsm, tablet en tv draadloos het internet op. Als een hacker de router kraakt, heeft hij toegang tot alle bestanden, ook al staat er een apart wachtwoord op de computer. Voor de onderzoekers is het een raadsel waarom de telecom- en internetbedrijven dit type wachtwoorden gebruikt. “Ik snap niet waarom je daarvoor zou kiezen want je kan net zo goed een willekeurige string bedenken met cijfers en letters als wachtwoord. In plaats van het wachtwoord dat is afgeleid van het netwerkadres”, zegt Roel Verdult van de Radboud Universiteit tegenover Nieuwsuur.

Wachtwoord aanpassen

Onder meer KPN, Ziggo en Tele2 hebben hun klanten via een brief of mail gewaarschuwd dat ze het standaardwachtwoord moeten vervangen voor een zelfgekozen wachtwoord. Maar dat biedt niet altijd uitkomst. “Je ziet dat een router vaak als er iets aan de hand is, of soms uit zichzelf teruggaat naar de standaardinstelling. De router valt weer terug in het standaardwachtwoord wat te achterhalen is”, zegt Verdult tegenover Nieuwsuur.

Nieuwe routers

Inmiddels zijn er routers op de markt die niet via deze methode te hacken zijn. Maar de internet- en telecombedrijven ruilen de kwetsbare routers niet om. “Het probleem is op te lossen door gewoon een goed wachtwoord in te voeren”, zegt Hogendoorn van Nederland ICT.

ACM

Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat kijken naar het onderzoek van de Radboud Universiteit. “De ACM bekijkt op dit moment of de providers voldoende maatregelen hebben getroffen om de gegevens van de gebruikers te beschermen.”

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.