KPN verkoopt gebouwen zendstation Lopikerkapel

Telecombedrijf KPN heeft de gebouwen rond zendstation Lopikerkapel verkocht. Dit bericht het Omroep Zendermuseum. Dit museum maakt gebruik van een nabij gelegen bunker.

Biezendijk

Het zendergebouw aan de Biezendijk is in 1938 door ir. B.A. Verhey van het architectenbureau Dwars, Heederik en Verhey uit Amersfoort ontworpen in Dudoktrant, het zogenaamde zakelijk expressionisme. Door de Tweede Wereldoorlog heeft het toen gloednieuwe zenderpark dienst gedaan voor het doorgeven van radioprogramma’s van de bezetter. Daarna zijn de programma’s voor andere Hilversum 1 en Hilversum 2 te horen geweest via de zender nabij Lopik.

Rijksmonument

Het bijbehorende zendergebouw stond al enige tijd leeg. Het kantoor, dat betitelt is als rijksmonument, heeft nog enige tijd dienst gedaan als hoofdkantoor van de voormalige Nozema.

Verkocht

Inmiddels heeft KPN het gebouw verkocht aan een onbekende eigenaar. Volgens het Omroep Zendermuseum zijn alle gebouwen leeg geruimd en zijn te de terreinen rond de gebouwen opgeschoond. “Veel overtollig materiaal en apparaten hebben we naar ons museum kunnen brengen en wat onbruikbaar voor ons was afgevoerd als oud metaal”, aldus het museum in haar nieuwsbrief.

Museum kan blijven

De nieuwe eigenaar gaat op zoek naar een nieuwe bestemming voor het terrein en de gebouwen. Het museum kan voorlopig gebruik blijven maken van de bunker nabij het zendergebouw voor het tonen van haar collectie aan het publiek. “We hebben voor de komende tijd een contract met de nieuwe eigenaar”, aldus het museum.

Een uitgebreide beschrijving van het zendergebouw vind je op de website van Rijksmonumenten.

Eén reactie

  1. Ik heb het genoegen gehad om via Securitas voor KPN in dit prachtige gebouw te mogen werken, vaak heb ik over een goede bestemming nagedacht, als ik snachts wakker lag was ik het pand aan het herindelen, beneden de receptie, trapje af naar de kelder met een prachtig zwembad en Wellness ruimte, trapje naar boven naar een prachtig jugendstil ingericht restaurant, verder luxe slaapkamers, mooie serre en terras, en dit alles in een landelijke omgeving,… maar helaas,. Ik had er geen geld voor!!!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.