KPN verliest kort geding rond contractgeschil met FOX Sports

Het contract tussen FOX Sports (FOX Media) en KPN, dat op 1 augustus a.s. afloopt, hoeft niet verlengd te worden op basis van de bestaande voorwaarden, zo oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vanmiddag. KPN verliest met deze uitspraak het kort geding dat het bedrijf had aangespannen.

Onzekerheid

Abonnees van FOX Sports bij KPN verkeren nu in onduidelijkheid of het signaal van de zender op maandag, 1 augustus, nog te zien is. Oorzaak van het geschil tussen bedrijven zijn de nieuwe contractsvoorwaarden die FOX Sports oplegd aan de aanbieders. Naast KPN moeten ook Delta kabel, Caiway, Tele 2 en een aantal kleine kabelaars een nieuw contract sluiten.

Contracten

Onder het huidige contract betaalt KPN aan FOX Sports een vergoeding op basis van het aantal eigen televisieabonnees die deze kanalen tegen bijbetaling afnemen. Fox Media wil bij een nieuw contract een minimumvergoeding die is gebaseerd op het totale aantal televisieabonnees van KPN. Daartegenover krijgt KPN de mogelijkheid om Fox Sports-kanalen in het basispakket op te nemen tegen lagere kosten dan onder het huidige contract.

Concurrenten

KPN denkt door dit systeem 2,5 keer zoveel te moeten betalen en vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Haar belangrijkste concurrent Ziggo heeft contracten die langer doorlopen, en hoeft dus nog niet over te stappen naar dit nieuwe systeem.

Voordelen

Fox Media vindt dat zij dit systeem mag aanbieden aangezien KPN in 2013 zelf voor een contract van drie jaar heeft gekozen, en niet voor langer (zoals Ziggo). Ook vindt Fox Media dat KPN voorbijziet aan de voordelen die het nieuwe contract haar biedt.

Oordeel

De voorzieningenrechter oordeelt dat de verschillen in contractduur meebrengen dat Fox Media niet dezelfde voorwaarden hoeft aan te bieden. Of dit nu de concrete contractverschillen tussen Ziggo en KPN rechtvaardigt, is hiermee (nog) niet gezegd. KPN heeft volgens de rechtbank onvoldoende duidelijk gemaakt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie.

Vodafone

Vodafone is wel meegegaan in de eisen van FOX. Klanten zullen daardoor 1,50 tot 2,50 euro per maand extra moeten betalen. Ziggo is niet akkoord gegaan met de eisen, maar heeft nog een langdurig contract lopen met de betaalzender.

Tele 2

Tele 2 is niet van plan om een nieuw contract te sluiten onder de nieuwe voorwaarden van FOX Sports: “Als de rechter of de ACM geen stappen ondernemen en Fox haar aanbod niet aanpast, zal Tele2 stoppen met de doorgifte van de Fox Sport zenders, wij weigeren de abonnementskosten van al onze tv-klanten te verhogen vanwege de toevoeging van een zender waar zij niet perse om hebben gevraagd.”, aldus de aanbieder op haar website.

ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) liet deze week al weten de voorwaarden die FOX stelt aan de verkoop van de rechten op live-uitzendingen van Eredivisie voetbal tegen het licht te gaan houden.

De uitspraak van de rechter is hier te lezen

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.