Kritiek op vernieuwde programmering NPO Radio 1

Er is kritiek op de vernieuwde programmering van de nieuws- en sportzender van de publieke omroep NPO Radio 1. Sinds begin van dit jaar is de programmering van NPO Radio 1 vernieuwd. Deze vernieuwing is niet bij iedereen in goede aarde gevallen.

“Kleutertje luister”

Columnist Jean-Pierre Geelen plaatste vanmorgen een column in de Volkskrant met de titel: “Radio 1 brengt me terug naar Kleutertje luister”. De columnist klaagt in zijn column over het gebrek aan diepgang en de kinderachtige manier van presenteren op de radiozender: “Minder ernst, meer luim. Het resultaat: de hele dag door sport, spelletjes, meningen, muziekjes en rubriekjes.”, aldus Geelen.

Vooral de nieuwe opzet van het ochtendprogramma op NPO Radio 1, met presentatoren Jurgen van den Berg en Amber Brantsen, moet het ontgelden: “Sympathieke stemmen, maar ze missen het tempo en timbre dat nieuws in de spitsuren vergt.”

Er valt nog te genieten op Radio 1 volgens Geelen: vooral in de avond (Kunststof, het Oog) en het weekeinde (TROS Nieuwsshow, Vroege Vogels, OVT). “Goede presentatoren, relevante, kundige gasten, langer dan anderhalve minuut, al is elk spoortje eigenzinnigheid verbannen naar de nacht”, aldus Geelen.

Bijval

Geelen krijgt op social media veel bijval voor zijn column. Ook binnen NPO Radio 1 zijn er bedenkingen over de nieuwe opzet van de radiozender. Zo schrijft radiomaker Botte Jellema van de VPRO een kritisch artikel over NPO Radio 1 op zijn website. “Tot mijn verdriet is de zender op dit moment overdag nog maar een schim van wat hij ooit was. Ik ben niet van de nostalgie, maar Jean-Pierre heeft gelijk. En ik huil stiekem als ik ‘mijn’ zender hoor, en bijna net zo erg is het dat al mijn vrienden zijn afgehaakt als luisteraars.”,
aldus Jellema.

Podcast

“De stoet clowns die deze zender de laatste jaren op is getrokken, is niet te harden”, aldus Jellema. Jellema geeft ook aan dat er een oplossing is voor de luisteraar: maak gebruik van podcasts. “Help ons. Abonneer je. Luister & reageer. Sterk de podcasts en maak ze zo massief dat ze een zwaartekracht krijgen waar de NPO op z’n minst op moet reageren. Zoek die podcast app in je smartphone op, en zet je favorieten er in.”, aldus Jellema op zijn website.

Tweets:

https://twitter.com/Ponckster/status/690475291681120257

Eén reactie

  1. JP Geelen heeft grotendeels gelijk in zijn kritiek op het almaar kelderende niveau van radio 1, dit jaar met een extra stevige sprong omlaag.
    De middagprogrammering is niet te harden. Radio 2-geleuter met veel middle-of-the-road-(pop)muziek, heel sneu. Redactie eruit en dure jongens en meisje erin. Het bestaat niet maar het gebeurt dus wel. Over JvdBerg dan dit: in de middag, ‘luuunch’ vond ik hem wel prettig kletsen, maar bij ‘de kritiek van jan publiek’ of hoe dat ook heet, is Jürgen zeldzaam verongelijkt en wijsneuzerig.
    Verder klopt het dat sport sluipenderwijs nu overál opduikt, kennelijk om gebrek aan onderwerpen te maskeren. Ook lullen over passé-muziek is populaire zendtijdvulling en elkaar nababbelend zijn de Beatles nu helemaal hot en nooit weggeweest.
    Over het kapelaantje FSprits zwijg ik liever.
    Kortom, veel ellende, ongelooflijk pijnlijk.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.