L1 naar rechter vanwege boetes Commissariaat voor de Media

De regionale omroep L1 stapt naar de rechter vanwege een aantal boetes opgelegd door het Commissariaat voor de Media.

“Geen heldere normen”

De regionale omroep uit Limburg blijft van mening dat het Commissariaat met name tekortschiet door geen heldere normen te hanteren voor het begrip educatieve programma’s, aldus de omroep in een persbericht. Een educatief programma mag volgens de Mediawet worden gesponsord. Na een bezwaarprocedure van de omroep heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) de optelsom van boetes aan L1 verlaagd met 36.500 euro tot 239.000 euro.

Programma’s gezondheidszorg

De omroep krijgt nog steeds drie keer een boete voor sponsoring van gelijksoortige programma’s over gezondheidszorg: Gezond Idee, VieCuri Matinee en Zelf & Co. De onafhankelijke Adviescommissie, die het bezwaar van de regionale omroep behandelde, vindt dat het CvdM de boetes voor deze programma’s moet laten vervallen dan wel de motivering moet verbeteren.

Nieuwe regels

Het CvdM heeft voor het laatste gekozen. In de nieuwe motivering schrijft het CvdM onder meer dat de uitwerking van de regels inzake educatie ‘langer dan gebruikelijk op zich heeft laten wachten’. Daarmee verwijst het CvdM naar nieuwe sponsorregels die 1 augustus 2016 ingaan.

De regionale omroep vindt het onterecht dat wordt verwezen naar een toekomstige regeling. In de tijd dat de kennelijke overtredingen zijn begaan, stond er niets op papier over de definitie van educatieve programma’s. Uit ‘coulance-overwegingen’ heeft het CvdM de boete per programma wel verlaagd van 36.000 naar 27.000 euro. L1 gaat daarmee niet akkoord.

‘Kunst op Bonnefooi’

L1 houdt ook grote moeite met een boete van 36.000 euro voor enkele zinnen die de artistiek directeur van het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft uitgesproken in het programma Kunst op de Bonnefooi. Ook hier vindt L1 de boete onbegrijpelijk: cultuurprogramma’s mogen door musea worden gesponsord maar zodra aan tentoongestelde kunstwerken aandacht wordt besteed worden deze betiteld als ‘producten of diensten’ van het museum.

Resterende boetes

Wat betreft de resterende boetes, voor een totaalbedrag van 122.000 euro, leggen L1 en Stichting Omroep Limburg zich neer bij het besluit van het CvdM.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.