Landelijke commerciële radio start uitbreiding DAB+-netwerk

De landelijke commerciële radiozenders hebben tijdens de ‘Dag van de Digitale Radio’ het startschot gegeven voor het uitbreiding van hun DAB+-netwerk.

Digitaliseringsplan

De landelijke commerciële radiozenders, die zijn verenigd in de Vereniging van Commerciële Radiostations (VCR), geven hiermee gehoord aan één van de voorwaarden om hun zendvergunningen te verlengen. De radiozenders hebben hiervoor een gezamenlijk digitaliseringsplan opgesteld. Dit plan leidt volgens de overheid tot “een versnelling van de digitalisering van de radio in Nederland.”

Plan

De landelijke commerciële radiozenders hebben een plan ingediend om de dekking van DAB+- verder te verbeteren. Zo wordt de outdoor dekking in dit plan vergroot van 95% naar 97% en de indoordekking wordt zelfs verbeterd van 40% naar 65%. Met het digitaliseringsplan lijken de landelijke commerciële radiozenders te voldoen aan een belangrijke voorwaarde voor hun etherfrequenties tot en met augustus 2022.

Steunzenders

De exacte inhoud van dit digitaliseringsplan is nog niet bekend. Wel zijn er presentaties getoond waarin de dekking na uitvoering van het digitaliseringsplan is weergegeven. Bij het plan worden de uitzendvermogens van een groot aantal steunzenders verhoogd en worden er nieuwe steunzenders in gebruik genomen. Zo zouden er steunzenders voor het landelijke commerciële DAB+kavel op kanaal 11C worden geplaatst in Alphen aan den Rijn, Jirnsum, Hengelo, Zwolle, Amersfoort en Eindhoven.

Dag van de Digitale Radio

De radiozenders gaven vanmiddag tijdens de Dag van de Digitale Radio symbolisch het startsein voor de uitbreiding van het netwerk middels een druk op de knop. Voor eind van dit jaar moet het netwerk van de radiozenders zijn verbeterd.

Tweets:

Eén reactie

  1. We komen hier in het noorden mooi bekaaid vanaf. Voor noordeling zijn we nog afhankelijk van fm radio.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.