Zendmasten voor langegolf en middengolf ontmanteld in Duitsland

Deze week zijn in Duitsland op twee locaties zendmasten ontmanteld die voorheen werden gebruikt op de lange- en middengolf. Het gaat om masten in Tannfeld en Donebach.

Tannfelder Turm

Op 27 februari werd de 240 meter hoge zendmast in Tannfeld nabij Thurnau (Beijeren) opgeblazen. De middengolfantenne van de Tannfelder Turm was sinds 2015 niet meer in gebruik. Daarvoor was de zendmast in gebruik voor de uitzendingen van de landelijke radiozender Deutschlandfunk.

Deutschlandfunk

Deutschlandfunk was tot eind 2015 via deze middengolfzender te horen op 549 kHz. De zendmast zorgde er tijdens de Koude Oorlog voor dat het signaal van Deutschlandfunk ook in Oost-Duitsland kon worden ontvangen. Bij de start van de uitzendingen werd er met 200 kiloWatt uitgezonden vanaf deze locatie maar vanaf 1990 is dit vermogen teruggeschroefd tot 100 kiloWatt.

Langegolf

Vrijdag 2 maart zijn in Donebach (Baden-Württemberg) twee antennes opgeblazen die voorheen werden gebruikt voor de uitzendingen van Deutschlandfunk op de Langegolf (153 kHz). De uitzendingen via deze zendmast waren in grote delen van Europa te ontvangen door het aanzienlijke vermogen dat er werd gebruikt. Overdag werd er uitgezonden met een vermogen van 500 kiloWatt en in de nacht- en avonduren met 250 kiloWatt.

De twee zendmasten in Donebach kende een hoogte van 363 meter en zijn tot 2014 in gebruik geweest. Binnenkort worden ook de zendmasten van Deutschlandfunk in Aholming opgeblazen.

Video:

Opblazen zendmast Tannfeld / Thurnau

https://www.youtube.com/watch?v=YZ_uXjjdeo0

Opblazen zendmast Donebach