Led-verlichting kan storingen veroorzaken op DAB+-radio’s

Het gebruik van led-verlichting kan storing veroorzaken op DAB+-radio’s. Dit kwam naar voren in het radioprogramma Nieuwe Feiten op VRT Radio 1.

Een luisteraar klaagde in het radioprogramma op de Vlaamse openbare radiozender VRT Radio 1 over het feit dat sinds hij is overgestapt op led-verlichting de digitale radio “zwijgt” bij het inschakelen van de verlichting.

Elektromagnetische storingen

Professor Davy Pissoort van de Katholieke Universiteit Leuven geeft in het radioprogramma Nieuwe Feiten aan dit inderdaad het geval kan zijn. “We spreken hier over een typisch elektromagnetisch interferentiefenomeen. Dat is een fenomeen waarbij een bepaald toestel elektromagnetische storingen veroorzaakt en een ander elektronisch toestel gaat hinderen in zijn werking.

Gevoeliger

Digitale radio’s zijn gevoeliger voor deze storingen dan FM-radio’s. Op een FM-radio kan de led-verlichting wel storing of ruis veroorzaken. Bij DAB+-radio’s valt het geluid echter compleet weg.

Lagere spanning

Pissoort geeft aan de transformatoren die bij led-verlichting aanwezig zijn de oorzaak van de storing kunnen zijn. “Die led-lampen werken op een lagere spanning dan de 220 Volt die uit het normale net komt. Daarom zit er een transfootje tussen. Alleen gaat dat transfootje schakelen, en die 220-spanning af en toe aan- en afzetten. Die aan/uit-beweging genereert storingen.

Niet alle toestellen

Davy Pissoort benadrukt dat niet alle toestellen voor digitale radio gevoelig zijn voor de storingen. “De fabrikant zou zich hier eigenlijk tegen moeten beveiligen“. Ook is het advies om de radio op een andere plek in de kamer te zetten of eventueel een ander stopcontact te gebruiken. Ook kan het gebruik van andere led-lampen een eventuele oplossing zijn.

Agentschap Telecom

In Nederland geeft Agentschap Telecom op haar website aan dat led-verlichting inderdaad storing kan veroorzaken. “De storingskans neemt toe als veel led-lampen tegelijk aan staan, zoals in de tuinbouw, parkeergarages of grote kantoorgebouwen. Het is belangrijk dat distributeurs, importeurs en fabrikanten zich hiervan bewust zijn. In ieder geval moeten op de markt gebrachte led-lampen voldoen aan de EMC-richtlijn. Agentschap Telecom houdt hier toezicht op.“, aldus de toezichthouder op haar website.

Het hele interview is terug te luisteren op de website van VRT Radio 1.

Sociale media: