Legendarische middengolfzender in Marnach zwijgt in 2016

Vanaf 1 januari 2016 zullen er geen uitzendingen meer te horen zijn vanaf de middengolfzender in het Luxemburgse Marnach. De zender wordt in de nacht van donderdag op vrijdag om 1.00 uur definitief uitgeschakeld.

Radio Luxemburg

De middengolfzender in het Luxemburgse Marnach werd gebouwd in 1955. Via de zender zijn jarenlang de uitzendingen van het populaire Engelstalige programma Radio Luxemburg 208 uitgezonden. De Engelstalige uitzendingen van Radio Luxemburg waren ook in Nederland te ontvangen en genoot een grote populariteit onder de jongeren destrijds. Radio Luxemburg was de enige radiozender dat popmuziek liet horen. Er was zelfs enige tijd een speciaal Nederlands programma te horen op de Luxemburgse zender.

Later werd het aanbod van popradio pas aangevuld met de zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal. De Engelstalige uitzendingen van Radio Luxemburg via de middengolf werden in 1991 gestaakt. Er is een speciale website gemaakt over de Engelstalige uitzendingen van Radio Luxemburg.

1440 kHz

Via de middengolfzender op 1440 kHz wordt overdag nog een aantal uren een Duitstalig-programma te horen onder de naam RTL Radio Deutschlands Hit-Radio. In de avonduren wordt er op de frequentie zendtijd gehuurd door een Chinse radiozender: China Radio International. Er waren plannen om de middengolfuitzendingen vanuit Marnach over te hevelen naar het nabij gelegen Duitse Heusweiler. De uitzendingen van Deutschlandfunk via de zender Heusweiler op 1422 kHz worden vandaag, 31 december, gestaakt. Deze plannen zijn echter niet doorgegaan en zal het vanaf 1 januari stil worden op de middengolffrequentie 1440 kHz.

Ontmanteld

De middengolfzender in Marnach zal in 2016 worden ontmanteld. Deze werkzaamheden moeten in maart zijn afgerond. Radio Luxemburg blijft nog wel actief op de langegolf (234 kHz / Beidweiler) en kortegolf.

Video:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.