Ziggo en Vodafone verder als één bedrijf

Ziggo-eigenaar Liberty Global en Vodafone hebben vannacht aangekondigd dat ze hun Nederlandse activiteiten zullen fuseren. Het bedrijf zal voor telkens 50 % in handen komen van Liberty Global en Vodafone. In het persbericht is aangegeven dat Vodafone hiertoe 1 miljard euro zal betalen aan Ziggo-eigenaar Liberty Global om de waardes van beide Nederlandse activiteiten te balanceren. Beide bedrijven verwachten 280 miljoen euro in totaal aan besparingen te realiseren met de fusie.

Eigen merken behouden

Volgens het persbericht zullen zowel Vodafone als Ziggo de eigen merken behouden vanuit de joint venture, maar zullen klanten in de propositie van de combinatie van het mobiele (Vodafone) met het vaste (Ziggo) netwerk kunnen profiteren daarvan. Gezamenlijk draaiden beide bedrijven in 2015 een omzet van 4,4 miljard euro.

Als de overeenkomst gesloten zal zijn, zullen de resultaten van het fusiebedrijf Ziggo-Vodafone niet meer als geconsolideerd voor respectievelijk Liberty Global en Vodafone worden gerapporteerd, waarmee de rapportages over Ziggo beduidend minder zullen worden ten opzichte van heden.

Besparingen

Besparingen moeten gehaald worden uit lagere kosten van infrastructuurgebruik, het combineren van IT- en andere systemen, lagere marketingkosten, lagere algemene en administratieve kosten en kantoorreducties. In totaal zal volgens beide bedrijven het integreren van beide bedrijven 350 miljoen euro kosten, een proces dat drie jaar zal duren Het huidige Ziggo ontstond in november 2014 en voor klanten op 13 april 2015 na de overname van Liberty Global van Ziggo en de integratie van UPC daarin.

De bedrijven hebben afgesproken elk 3 leden in de raad van commissarissen te zullen afvaardigen; 2 leden zullen daarnaast op voordracht van de ondernemingsraad worden benoemd. Bepaalde beslissingen zullen unanimiteit vereisen. Elk jaar zal de voorzitter ervan rouleren tussen een Liberty Global en een Vodafone vertegenwoordiger.

Na 3 jaar hebben de eigenaren het recht het fusiebedrijf naar de beurs te brengen, waarbij de andere eigenaar het recht heeft prorata net zoveel aandelen naar de beurs te brengen. Na vier jaar mogen de eigenaren hun aandelen desgewenst geheel (vrij) verkopen, met een eerste recht voor de andere jointventure-deelnemer.

Eind dit jaar

Vodafone en Liberty Global verwachten dat het fusiebedrijf eind dit jaar van start kan gaan. Toestemming is echter benodigd van de Europese Commissie bij welke het fusiebedrijf een aanvraag zal doen.

Cijfers

Vodafone Nederland telde eind vorig jaar 5,064 miljoen mobiele klanten en 89.000 breedbandklanten. Het draaide in 2015 een winst voor belasting van 94 miljoen euro op een omzet van 1,929 miljard euro. Ziggo behaalde in 2015 (inclusief Ziggo Sport, voorheen Sport1 en het belang in HBO) een verlies voor belastingen van 485 miljoen euro op een omzet van 2,484 miljard euro met 4,09 miljoen klanten op haar vaste net waarvan 186.800 ook mobiele klanten zijn.

Officieel persbericht vind je hier.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.