Lokale omroep woedend over plotselinge kanaalwijziging UPC

coaxkabelDe Eindhovense lokale omroep, Studio040 is boos op kabelmaatschappij UPC omtrent de kanaalwijziging die de kabelaar zonder communicatie doorvoert. Het kabelbedrijf heeft laten weten de doorgifte van de televisie- en radiozenders van de omroep per 1 april te verhuizen naar kanaal 36.

Geen communicatie UPC
Deze aanpassing is onderdeel van een grotere operatie. In het informatiepakket dat UPC daarover naar haar klanten stuurt, wordt echter met geen woord gerept over de lokale zender. Directeur-hoofdredacteur Michiel Bosgra is woedend. “Ik dacht eerst dat het een 1-aprilgrap was, maar UPC bleek bloedserieus te zijn. We hebben nog contact gehad over manieren om de UPC-klanten alsnog te informeren, maar UPC was nergens toe bereid. Ze beloofden alleen een persbericht te sturen, maar die belofte zijn ze niet nagekomen.” De aanpassing van het zenderpakket heeft te maken met de fusie met Ziggo. Een deel van de kanaalnummers wordt in de gebieden van de twee bedrijven gelijkgetrokken.

Verschillen tussen UPC en Ziggo blijven
Volgens Bosgra blijft het fusiebedrijf lokale omroepen in de voormalige UPC- en Ziggoregio’s echter verschillend behandelen. “In Ziggo-gebied worden lokale zenders doorgegeven op de kanalen 40 t/m 49. Zenders uit verschillende gemeenten worden daar allemaal in een grotere regio verspreid. In UPC-gebied kiezen ze nu voor kanaalnummer 36, en UPC bepaalt welke zender in welk gebied wordt doorgegeven. Dat noem ik geen harmonisatie. Dan kunnen ze ons net zo goed op het oude kanaalnummer laten zitten”.

Radiozenders verhuizen ook
Ook de radiozender krijgt een ander kanaalnummer. Kijkers en luisteraars met een losse digitale ontvanger (CI+ Module) moeten een afwijkend kanaalnummer gebruiken. Voor de analoge doorgifte van de zenders van Studio040 verandert er niets. Ook andere lokale omroepen in UPC-gebied die in het digitale pakket worden doorgegeven, verhuizen  van kanaal 31 naar kanaal 36.

Ziggo
Bij kabelaar Ziggo zijn de televisiekanalen na het doorvoeren van de harmonisatie van het digitale pakket niet verplaatst. Daar blijft de lokale omroep zichtbaar vanaf kanaal 40. De radiozenders van de lokale omroep zijn wel op een nieuw kanaal te nummer: vanaf kanaal 915.

Studio040 informeert haar kijkers inmiddels met een spotje over de kanaalwijziging.