Lokale omroepen boos over kanaalwijziging KPN Interactieve TV

Lokale omroepen zijn boos over de nieuwe kanaalindeling bij KPN Interactieve Televisie die per juli aanstaande van kracht wordt.

Nieuw kanaalnummer

De omroepen krijgen in deze nieuwe indeling een kanaalnummer in de voorkeuzereeks 1000-1400 terwijl de lokale omroepen momenteel nog te vinden zijn op een beter toegankelijke positie bij de dienst KPN Interactieve Televisie.

Boos

Lokale omroepen hebben boos gereageerd op deze wijziging en er zijn veel klachten binnengekomen bij de overkoepelende organisaties van lokale omroepen (de OLON) en streekomroepen (NLPO).

“Onaangenaam verrast”

“We zijn onaangenaam verrast door de aanstaande kanaalwijziging bij KPN. Niet alleen door de inhoud van uw voornemen maar ook door het feit dat wij als belangenbehartiger van de lokale omroepsector niet van tevoren en rechtstreeks door u zijn geconsulteerd over deze forse wijziging voor de publieke lokale omroepen in Nederland.”, aldus de NLPO in een brief naar de telecomprovider.

Must carry

De NLPO stelt verder in de brief dat lokale omroepen vallen onder de must-carry-verplichting van de tv-aanbieder. “In de geest van deze wet past het niet om de publieke lokale omroep te plaatsen op een positie boven de 1000. Het doet geen recht aan de functie die lokale omroepen vervullen en de publieke financiering die daarmee is gemoeid.”, aldus de organisatie in de brief. De brief is ook verstuurd aan een aantal kamerleden.

Bezwaar

De NLPO heeft formeel bezwaar gemaakt tegen de voorgestelde wijziging bij KPN. Eind mei gaan KPN en de NLPO om de tafel zitten om de wijziging te bespreken. De kanaalwijzigingen bij lokale omroepen bij KPN Interactieve Televisie per juli aanstaande zijn hier te vinden.