Lokale omroepen in Groningen gaan samenwerken

Zes lokale omroepen uit de provincie Groningen hebben een intentieverklaring ondertekend waarbij ze zich uitspreken voor verregaande samenwerking. 

Het gaat om de omroepen RTV Stadskanaal (gemeente Stadskanaal), Radio Parkstad (gemeente Veendam), Radio Compagnie (gemeente Hoogezand-Sappemeer), HavenstadFM (gemeenten Delfzijl, Appingedam), Radio Westerwolde (gemeenten Vlagtwedde, Bellingwolde, Pekela’s) en RTV Logo (gemeente Oldambt).

Regionaal Media Centrum

De zes gaan zich verenigen in een Regionaal Media Centrum (RMC). In de afgelopen twee jaar kwamen de omroepen reeds regelmatig bij elkaar om te onderzoeken of hiervoor een draagvlak bestond. Een werkgroep heeft uiteindelijk een plan van aanpak samengesteld. Er is ook noodzaak tot samenwerking. De landelijke belangenvereniging OLON adviseert namelijk, aangespoord door de overheid, om lokale omroepen te laten samenwerken om zo een ‘lokaal toereikend media aanbod” te verzorgen voor de eigen regio.

In het geval van de zes samenwerkende omroepen uit noord en zuidoost Groningen gaat het dan om een verzorgingsgebied waarin meer dan 150.000 inwoners wonen en werken. De (toekomstige) gemeentelijke herindelingen hebben geen invloed op het RMC. Hooguit zullen 1 of 2 deelnemende omroepen fuseren wat uiteindelijk de (bestuurlijke) lijntjes nog korter maakt. De uitvoering blijft hetzelfde. (via RTV Stadskanaal)

Tags voor dit artikel