Lokale omroepen willen must-carry status bij ‘KPN Play’

De OLON, de organisatie van lokale omroepen in Nederland en de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) zijn in beroep gegaan tegen de ontheffing voor de must-carry verplichting van KPN Play.

Ontheffing

Enige tijd geleden heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) ontheffing verleend tot 1 januari 2017 aan KPN voor het niet hoeven hanteren van de must-carry verplichting voor doorgifte van lokale omroepen op de nieuwe dienst van KPN (KPN Play). Via deze nieuwe dienst van KPN kunnen consumenten zelf hun zenderpakket samenstellen. Daarbij zullen, op basis van de uitspraak van het CvdM, dan geen lokale omroepzenders in beschikbaar zijn. Ook kunnen gebruikers van deze dienst de lokale omroepzenders niet in hun gewenste (a la carte) zenderpakket kiezen.

OLON en NLPO in beroep

De OLON en de NLPO zijn tegen deze beslissing van het CvdM, om KPN voor deze dienst ontheffing te verlenen van de must-carry-verplichting, in beroep gegaan bij de Rechtbank. Het Commissariaat stelt dat naar aanleiding van een bezwaar van KPN, de must-carry verplichting voor lokale omroepzenders de innovatieve ontwikkeling van deze KPN dienst in de weg zou staan. De OLON en NLPO zijn het hier niet mee eens. De OLON en NLPO hebben juist de OLON MediaHub ontwikkeld om de lokale omroep signalen ook in de voor dergelijke diensten gewenste formaten ter beschikking te kunnen stellen.

Mediahub

De OLON MediaHub voorziet juist in een multi-platform distributie technologie voor lokale omroepen. Van een “rem op innovatieve ontwikkelingen” door het moeten distribueren van lokale omroepen kan dus geen sprake zijn. Bovendien is de doorgifte van lokale omroepzenders op digitale distributieplatforms, zoals ook op dergelijke nieuwe distributiediensten zoals KPN Play, voor de lokale omroep sector van zeer groot belang om het bereik van de lokale publieke programmering te waarborgen. Een toename van het gebruik van diensten zoals KPN Play, door het publiek maakt het voor de lokale omroep noodzakelijk om ook op dergelijke nieuwe platforms aanwezig te zijn, zodat toegang tot de publieke lokale programmering voor al het publiek verzekerd is.

Beslissing heroverwegen

De OLON en NLPO zijn dan ook van mening dat het Commissariaat deze beslissing moet heroverwegen en wel dusdanig dat het voor de gebruikers van de nieuwe dienst Play van KPN in ieder geval mogelijk moet zijn om de lokale publieke omroep programmering te kunnen kiezen binnen het aanbod van zenders dat via deze nieuwe dienst wordt aangeboden.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.