Luisteronderzoek: Radiozender Qmusic populair bij agrariërs

Qmusic is de populairste radiozender onder agrariërs. Dit blijkt uit een enquête van agrarisch vakblad LandbouwMechanisatie. Ook Radio 538 is populair bij de boeren op de trekker.

Veel radio tijdens het werk

Ruim 90 procent van de Nederlandse boeren luistert radio tijdens het werk op de trekker. Bijna 44 procent van de respondenten stemt af op Qmusic. Radio 538 (39,9 procent) en piratenzenders (30,9 procent) volgen op plaats twee en drie. 100%NL (17,1 procent) en SLAM (16,3 procent) maken de top vijf compleet. Regionale omroepen en zenders als RadioNL en Radio Continu zijn eveneens populair.

Populair

Radio luisteren in de trekker is erg populair, blijkt uit een online enquête die ruim 1.300 akkerbouwers, veehouders en loonwerkers invulden. Slechts 2 procent van de respondenten laat de radio uit tijdens het werk. De overige deelnemers geven aan regelmatig of altijd radio of muziek te luisteren. “Boeren brengen veel uren in de cabine van de trekker door. De radio zorgt dan voor ontspanning, terwijl ze tegelijkertijd op de hoogte blijven van wat er in de wereld speelt”, aldus hoofdredacteur Gertjan Zevenbergen.

DAB+ blijft achter

Ondanks dat steeds meer nieuwe trekkers worden uitgerust met een DAB+ radio, geeft slechts 12,4 procent aan weleens via DAB+ radio te luisteren. Het overgrote deel van de respondenten luistert radio via FM of AM.

Podcasts

Daarnaast streamen steeds meer trekkerchauffeurs audio via bluetooth. Bijna 47 procent van de respondenten geeft aan dit weleens te doen. Podcasts hebben in de landbouw nog veel terrein te winnen. Slechts 3,4 procent luistert weleens een podcast tijdens het werk. “Toch zijn er ook voor boeren al interessante podcasts. In de podcastserie In productie wordt een Arnhemse fabrikant gevolgd die een diesel/elektrische trekker aan het bouwen is. Bij zo’n productieproces zijn pottenkijkers meestal niet welkom, maar in deze podcastserie gaan alle deuren open”, aldus Zevenbergen.

Meer informatie via https://www.agrimedia.nl/