Luxemburg verlengt publieke tv-concessie tot 2023

RTL Group, moederbedrijf van o.a. RTL Nederland heeft een verlenging verkregen van haar publieke televisie uitzendconcessie tot eind 2023. De oude overeenkomst die in 2007 was afgesloten, liep in 2021 af.

RTL Tele Letzebuerg

Onder de naam RTL Tele Letzebuerg zendt het bedrijf een specifieke zender uit in de Luxemburgse taal (Letzebuerg). Per 2021 zal de Luxemburgse regering maximaal 12 a 13 miljoen euro aan het bedrijf overmaken voor de tv-activiteiten. Thans betaalt de Luxemburgse regering daar niet voor, maar verkreeg RTL Group in ruil daarvoor vele internationale uitzendlicenties waaronder die voor RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8 en RTL Z.

Kortere duur

RTL 5 zendt dagelijks een half uur het nieuws (RTL De Journal) van de Luxemburgse zender uit om 05:30 uur. Eerder gaf de Luxemburgse regering concessies uit voor de duur van 10 tot 15 jaar. Die duur is teruggebracht naar 3 jaar omdat volgens de Luxemburgse regering de ontwikkelingen in de media snel gaan en die daar flexibeler mee wil kunnen omgaan.

Toch zijn de frequentielicenties tot 2030 verlengd. De radio-activiteiten van RTL (die in Luxemburg nogal dominant is) alsmede de internetactiviteiten zijn niet betrokken bij de overeenkomsten. Luxemburg kent een publieke radiozender onder de naam Radio 100,7 die ondanks groot technisch bereik, beperkt beluisterd wordt.

RTL Group

Onderdeel van de overeenkomst is dat het hoofdkantoor van RTL Group in Luxemburg gevestigd blijft. Er werken aldaar thans 688 personeelsleden die dit jaar van Kirchberg naar het nieuwe ‘RTL City’ zullen verhuizen. De gronden waar RTL Group gevestigd is, is om niet aan RTL Group beschikbaar gesteld; en RTL Group heeft bij SES Astra (waar de Luxemburgse staat ook belangen in heeft) een voorkeursbehandeling. Met name ten behoeve van de Duitse RTL-activiteiten wordt die ingezet. RTL Group kent overigens een speciale door de Luxemburgse regering benoemde commissaris die overigens alleen een adviserende stem heeft.