Mariah Carey aan de top in Winterse 50 editie 2016

‘All I want for Christmas is you’ van Mariah Carey is dit jaar de populairste kersthit volgens de jaarlijkse lijst Winterse 50. Het nummer uit 1994 stijgt van plaats 5 naar de hoogste plek in de de jaarlijkse kersthitlijst.

Ruim 100.000 stemmen

De nummer 1 van vorig jaar, Wham! met ‘Last Christmas’, zakt naar plek 2. De nummer 3 in de lijst met grootste kersthits is ‘Driving home for Christmas’ van Chris Rea. De Winterse 50 is de komende week te horen bij 150 lokale omroepen in Nederland en België. Door de luisteraars van deze zenders zijn ruim 100.000 stemmen uitgebracht.

Overleden artiesten

David Bowie en Prince komen dit jaar nieuw binnen in de hitlijst. Volgens coördinator Martijn de Lange is dat bijzonder. “Beide artiesten stonden nog nooit in de Winterse 50. In het jaar waarin ze allebei komen te overlijden, is er zoveel op hun kerstliedjes gestemd dat ze in de lijst staan.” David Bowie is samen met Bing Crosby de hoogste nieuwe binnenkomer, op plek 39 staat ‘Peace on earth/Little drummer boy’. Prince komt met zijn band The Revolution binnen op 46 met ‘Another lonely Christmas’.

Eerbetoon

En ook nummer 42 kun je zien als eerbetoon aan een artiest die dit jaar is overleden,” zegt De Lange, “het nummer ‘Hallelujah’ van Pentatonix is een cover van Leonard Cohen.” Alleen de vierde nieuwkomer in de lijst heeft niet met een overleden artiest te maken. Radiomaker Gerard Ekdom staat als zijn alter-ego Gary Fomdeck op plek 48 met ‘I’ll be there this Christmas’.

Winterse 50

De eerste Winterse 50 was in 2002 te horen bij TV Enschede FM, waarna veel andere omroepen zich aansloten. Dit jaar is de vijftiende editie die tijdens de kerstweek bij 150 radiozenders uitgezonden. Bij diverse omroepen is ook een tv-special te zien met clips uit de hitlijst. De gehele lijst vind je hier.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.