NOS-TOP STAPT UIT OVERLEG OVER PROFIEL TV-ZENDERS
De publieke omroep is in een volledige impasse geraakt. De NOS-top ziet geen heil meer in verder overleg met de omroepverenigingen over een betere profilering van Nederland 1, 2 en 3. Zij wacht nu op hulp van de Tweede Kamer. De partijen hadden gehoopt vrijdag overeenstemming te bereiken over een programma-mix die meer rekening houdt met de wensen van kijkers. Het bestuur van de NOS heeft de omroepvoorzitters echter per brief laten weten geen akkoord meer te verwachten. Het onderwerp is daarom van de agenda afgevoerd, tot de behandeling van de concessiewet eind dit jaar, waarin de de publieke taak van Hilversum fors wordt aangescherpt. ‘Er bestaat een reele kans dat ons voorstel uw instemming niet krijgt’, schrijft NOS-voorzitter Gerrit Jan Wolffensperger. De oud D66-fractieleider signaleert een ‘polarisatie tussen raad van toezicht en raad van bestuur’. Dat eerste orgaan, waarin alle omroepverenigingen zitting hebben, moet toestemming geven voor het plan. Blijkens de brief zijn de partijen het na vier maanden onderhandelen niet eens over de vraag ‘of een oplossing binnen de genoemde randvoorwaarden uberhaupt te vinden zal zijn’.Sinds april probeert het NOS-bestuur onder leiding van Wolffensperger het publieke tv-aanbod ingrijpend te veranderen om afgehaakte kijkers terug te winnen. Kern van het plan is een scherper profiel per televisienet. Nederland 1 zou dan een brede zender worden voor een Telegraaf- en AD-publiek, Nederland 2 een familiezender (Trouw en regionale kranten), en Nederland 3 een progressief net (de Volkskrant en NRC Handelsblad). De omroepvoorzitters verzetten zich fel tegen dit schema. Zij erkennen dat de drie publieke netten een duidelijker gezicht kunnen gebruiken, maar zij willen coûte que coûte hun eigen net behouden. Vooral de VARA houdt fel vast aan het eigen avondje, maar ook de andere omroepen hebben geen zin om hun programma’s verspreid over drie zenders terug te vinden. Een speciale commissie bestaande uit omroepvoorzitters en later ook een werkgroep van programma- directeuren werden ingesteld om de impasse te doorbreken. Tevergeefs, blijkt nu. De oplossing moet waarschijnlijk uit Den Haag komen. Daar is een wet in voorbereiding waarin de uitzendconcessie van de omroepverenigingen na 2000 opnieuw tegen het licht wordt gehouden. Het voornemen is onder meer om de raad van bestuur van de NOS meer macht te geven. Met name de mediawoordvoerders M. van Zuijlen van de PvdA en A. Nicolai van de VVD tonen zich al een tijdje geergerd over het gebrek aan vernieuwing in Hilversum. De NOS formuleert het diplomatiek: ‘Door de beslissing over de netprofilering onder te brengen bij een omvangrijker pakket van beslissingen in het kader van de concessieverlening, worden nieuwe invalshoeken mogelijk.’ Het directe gevolg is uitstel. De nieuwe netprofielen kunnen niet meer worden opgenomen in het meerjarenplan 2000-2003, en daardoor blijven programmadirecteuren met grote onzekerheid zitten. (Volkskrant)
A2000 DAAGT OPTA VOOR DE RECHTER
De Amsterdamse kabelexploitant A2000 daagt telecomtoezichthouder Opta voor de rechter. De Opta bepaalde dat A2000 per 15 september de programma’s van Canal+ digitaal moet doorgeven, maar A2000 is het hier niet mee eens. A2000 geeft nu Canal+ door op twee analoge kanalen.Voor digitale doorgifte is maar een kanaal nodig en daarvoor hoeft de zender ook maar een keer te betalen. A2000 zou allerlei extra voorzieningen moeten treffen om digitale doorgifte mogelijk te maken. De controverse tussen A2000 en Canal+ is de eerste kabelruzie waar de Opta zich mee bemoeit.
VERLIES VOOR UPC
UPC heeft over het eerste halfjaar van 1999 een verlies geleden van 301 miljoen gulden. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies nog 111,3 miljoen gulden. De omzet nam toe van 195 miljoen tot 332 miljoen gulden. Over het tweede kwartaal van dit jaar kwam het verlies uit op 160,6 miljoen gulden tegen 59,4 miljoen een jaar eerder. De kabelactiviteiten zijn nog steeds goed voor ongeveer 90 procent van de omzet van het bedrijf. UPC richt zich inmiddels steeds sterker op Internet. Nu maakt het onderdeel nog maar zo’n 3 procent van de omzet uit, over een paar jaar moet dat zo’n 40 procent zijn. De oorzaak van het opgelopen verlies ligt vooral in de drift van het Amsterdamse concern om te investeren en bedrijven over te nemen. Zo nam UPC dit jaar voor bijna een half miljard gulden het resterende belang in de Amsterdamse kabelexploitant A2000 over en kocht het voor een ongeveer even groot bedrag energiebedrijf NUON uit als aandeelhouder in branchegenoot United Telekabel Holding. In juni nam UPC verder een belang in SBS Broadcasting, de eigenaar van onder meer de Nederlandse commerciële zenders SBS 6 en Net 5. Het aandeel kostte het kabelbedrijf 220 miljoen gulden. De beursgang in februari leverde UPC ruim 2,5 miljard gulden op, maar dat bleek niet genoeg voor de expansiedrift. Daarom schreef de onderneming in juli een obligatielening uit van nog eens ruim 3 miljard gulden, speciaal bestemd voor toekomstige overnames. Sinds de eerste notering aan de Amsterdamse beurs is de kabelonderneming verdubbeld in omvang, meldt bestuursvoorzitter M. Schneider. Inmiddels hebben bijna 3 miljoen huishoudens een kabelaansluiting van UPC. Ook de komende jaren houdt UPC, inmiddels actief in twaalf Europese landen en Israël, rekening met verlies. (NRC)
GOUDKUST TERUG BIJ FOX
Goudkust keert komende maandag in een lagere frequentie op televisie terug dan de fans van deze soap lief is. Fox zendt de soap slechts op maandag, woensdag en vrijdag uit, wel om 19 uur, het tijdstip waarop Goudkust ook stond bij SBS 6, dat wegens tegenvallende kijkcijfers in juni stopte met de soap. Fox kiest voor een lagere frequentie omdat de zender nog een soap wil wegzetten. Fox verzekerde zich, voor de dinsdag- en donderdagavond, van de Australische reeks Breakers, die gaat over surfende jongeren in een badplaats. Dat Fox wekelijks geen vijf maar drie afleveringen van Goudkust uitzendt, betekent niet dat de serie bij Joop van den Ende in een lager tempo wordt opgenomen. “Zij maken gewoon vijf afleveringen per week en wij bouwen een voorraadje op”, aldus Fox.
RADIO-ON DOOR RDR UIT DE LUCHT GEHAALD
Dinsdagvond rond 21:00 uur is de lokale omroep Radio-ON door de RDR uit de lucht gehaald. Radio-ON werd vriendelijk maar zeker ook dringend gevraagd zijn zender op de 106.7 mhz uit te zetten. Reden hiervoor was, dat Radio-ON niet alleen in de gehele regio te horen was, maar zelf ook op de luchtvaartband. Eurocontrol houd best wel van goede muziek en goed informatie over Nieuwkoop en omstreken, maar vond dit wel een beetje ver gaan. De opsporingsambtenaar deelde Radio ON mede dat de antennes de oorzaak waren (vermoede hij), CBT werd op de hoogte gebracht van het feit, maar deze deelde Radio ON mede dat het niet van de antennes kon komen.
REORGANISATIE RTV DRENTHE
Het bestuur en de OR van RTV Drenthe hebben ingestemd met een reorganisatie. Onderdeel is het ontslag van vier stafleden. De reorganisatie is nodig om de omroep uit de rode cijfers te halen. Er is sprake van een jaarlijks tekort van rond een miljoen gulden. Er werken bij RTV Drenthe na de reorganisatie nog 86 mensen. De problemen zijn een gevolg van tegenvallende inkomsten en een duurdere CAO. Daardoor kampen ook andere omroepen met problemen. (RTV Drenthe)
SBS6 EN NET5 DOEN MEE AAN BENEFIETUITZENDING TURKIJE
SBS6 en NET5 zijn bereid mee te doen aan een gezamenlijke benefietuitzending met andere Nederlandse zenders. Een dergelijke uitzending moet geld bijeenbrengen voor hulp aan de getroffenen van de aardbeving in Turkije. HMG, waar de zenders RTL4, RTL5 en Veronica onder vallen, vergadert donderdagmiddag over een eventuele deelname. HMG wil evenals de NOS de beslissing laten afhangen van de concrete wensen van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). ,,We zijn wel, net als de andere zenders, bereid de hulporganisaties te steunen”, zegt een NOS-woordvoerder. Donderdagochtend vergaderen de hulporganisaties over een eventueel te houden televisie-uitzending. Daarna volgt mogelijk overleg met de Nederlandse zenders. ,,Uiteraard zijn wij bereid mee te werken aan een benefietuitzending. Het liefst doen we dat samen met de andere Nederlandse zenders”, zegt woordvoerder Edgar Hamer van SBS6 en NET5. ,,Een dergelijke uitzending voor Kosovo is ook zeer goed verlopen. De samenwerking tussen de verschillende zenders was toen zeer goed. Als je samenwerkt, heb je natuurlijk ook veel meer mogelijkheden.” (ANP)
VAN DER VEEN NAAR CANAL+
Hans van der Veen, directeur communicatie van de Holland Media Groep (HMG), is per 1 oktober benoemd als directeur communicatie bij de abonnee-zender Canal+. Van der Veen verlaat daarmee na zo’n 10 jaar de HMG, waar hij tot begin 1998 bij de persafdeling van Veronicawerkzaam was. Van der Veen zal bij Canal+ onder verantwoording van algemeen-directeur Patrick Tillieux werken (die eerder directielid van de HMG was). René Muller, de huidige perswoordvoerder van Canal+ zal onder verantwoording van Van der Veen komen te werken. Bij de HMG zal Jacqueline Hekkers, thans manager communicatie bij het HMG-reclameverkoopbedrijf IP, directeur Communicatie worden en Hans van der Veen opvolgen. (ANP)
GOEDE CIJFERS VOOR TV8
TV8 heeft in de eerste helft van dit jaar ruim 60 procent meer commercials geboekt dat in diezelfde periode het jaar ervoor. Daarmee koerst het commerciële TV8 Brabant drie jaar na de start in de richting van een volledige dekking van de exploitatiekosten: ruim 6,5 miljoen. Het station onderhandelt nog steeds over een samengaan met de publieke zender Omroep Brabant TV. Daardoor zou TV8 met ingang van 1 januari 2000 geen eigen uitzendingen meer verzorgen, maar de commerciële exploitatie voor het publieke station doen en functioneren als programma-producent voor derden.
KORT NIEUWS
-> De AVRO is met 120.000 gulden beboet door het Commissariaat voor de Media. De omroep had tijdens de Heineken Night of the Proms 150 keer het logo van Heineken in beeld gebracht. Volgens het Commissariaat heeft de AVRO een grote knieval voor Heineken gemaakt.
-> SBS 6 is erin geslaagd de uitzendrechten van de Totodivisie te behouden. De zender heeft een overeenkomst voor drie jaar afgesloten. Eerder bemachtigde SBS ook al de rechten voor de bekercompetitie, voor dezelfde periode. SBS 6 besteedt het komende seizoen op zaterdag- en maandagavond aandacht aan de Totodivisie, in de vorm van samenvattingen. (ANP)
-> Peter Jan Rens wordt vanf oktober de nieuwe presentator van Telekinds op RTL 4. Carlo Boszhard enIrene Moors zullen tien jaar Telekids beëndigen met een marathon- uitzending, die een spectaculair einde moet maken aan hun jarenlange samenwerking op RTL 4. Peter Jan zal het programma voortzetten samen met Mevrouw Stemband in de Grote Meneer Kaktusshow. Carlo gaat verder met Monte Carlo en Irene zal na haar laatste Telekids uitzending pas weer in 2000 te zien zijn. -> Sinds gisteren is de zeezender Radio Veronica weer te ontvangen via de middengolf. Via AM 1224 zijn tot en met 31 augustus oude opnames en live programma’s met de DJ’s van toen te horen.
RADIO HUWELIJK VAN 1999
Vandaag zullen de presentatoren van Radio 3FM Rob Stenders en Fred Siebelink in het eerste homogeen radiohuwelijk treden. Op maandag 16 Augustus gingen ze in ondertrouw. s’Avonds vanaf 20.00 uur zal er in de Scala Dancing in Valkenburg een groot feest gegeven worden waarbij maar liefst 1500 mensen aanwezig kunnen zijn.
Q-RADIO VERDER ALS Q THE BEAT
Q-Radio zal na afloop van het Radio Veronica project op 1224 kHz de uitzendingen op de middengolf herstarten onder de naam Q the Beat. De zender was de afgelopen maanden enkel via de kabel te beluisteren. Uit de promo, die regelmatig te beluisteren is op de middengolf blijkt dat het station het format iets zal aanscherpen, en zich meer op jongeren zal richten. Enkele maanden geleden werd Ronald van der Meijden aangesteld als commercieel directeur. Van der Meijden is afkomstig van het voormalige Zuid-Hollandse ‘urban’ radiostation Sun FM. Q the Beat zal het ‘urban’ muziekgehalte omhoog brengen, maar binnen het wereldmuziek-format blijven: weliswaar zijn dan geen blues meer te horen, maar wel hip-hop, trip-hop, R&B, rap, raggae, ragga, muffin’ en andersoortige muziek die uit andere culturen komen en zich op een jongeren richt, zoals bijvoorbeeld salsa. Voorlopig zal het station, zo blijkt, non stop uitzenden. De publieke omroepen, met daarbij vooropgesteld de NPS is langere tijd bezig met voorbereidingen van de opzet van een ‘multiculturele zender’ die vooral op jongeren gericht is. NPS-directeur Willem van Beusekom zei na afloop van de Nederland 3-presentatie een goede hoop op de komst van een dergelijke publieke zender te hebben. Q the Beat lijkt echter in dat marktsegment te stappen als commerciële zender. Binnenkort zal de zender zich officieel presenteren. (o.a. Dutchmedia)
NOS ZIET KANS OP AKKOORD MET OMROEPEN
De NOS-top hoopt alsnog met de omroepverenigingen een akkoord te kunnen bereiken over een nieuwe invulling van Nederland 1, 2 en 3. Op 17 september wil het bestuur een plan presenteren waarvoor een meerderheid van de omroepen te vinden is. Dat zou betekenen dat met name NCRV en VARA hun zin niet krijgen. De NOS en de omroepen discussieren al maandenlang over een NOS-plan voorstel dat neerkomt op een scherpere profilering van de drie publieke zenders. Tijdens een bijeenkomst vrijdag van de raad van toezicht, het hoogste orgaan van de publieke omroep, signaleerde Wolffensperger ‘meer ruimte’ voor een akkoord. Vorige week schortte hij de onderhandelingen nog op na vier maanden van tevergeefs zoeken naar een compromis. ‘De omroepen vormen geen monolitisch blok’, zo omschreef Wolffensperger vrijdag het verloop van de vergadering. Volgens hem spitsten de gesprekken zich toe op de vraag in welke mate omroepen bereid zijn hun programma’s over meerdere netten te verspreiden. Wolffensperger: ‘Daarover zijn de meningen flink verdeeld. Misschien bereiken we daarover wel geen consensus, maar dan nemen we genoegen met een meerderheid.’ Wolffensperger zwijgt over zijn belangrijkste tegenstanders. Maar het meeste verzet, stellen betrokkenen vast, komt van de NCRV. Die omroep vreest dat veel van haar programma’s op een hoop worden gegooid met die van de Evangelische Omroep. Prominent tegenstander van de raad van bestuur is ook de VARA die haar programma’s bijeen wil houden op Nederland 3. Verklaard voorstander is de EO die zijn christelijke boodschap via zoveel mogelijk kanalen wil verspreiden. Probleem is echter dat andere omroepen niet met de EO gezien willen worden. De AVRO en de KRO blijven graag samenwerken op het ‘brede net’ Nederland 1, maar zijn wel bereid programma’s te verplaatsen naar het ‘progressieve net’ Nederland 3. De VPRO en NPS verwachten daar samen te kunnen blijven zitten. Ook de TROS blijft voornamelijk zitten waar hij zit, op de beoogde ‘familiezender’ Nederland 2, en is blij niet langer dat net te hoeven delen met de EO.
FRANS HENRICHS OVERLEDEN
Sportverslaggever Frans Henrichs is in de nacht van vrijdag op zaterdag op 77-jarige leeftijd aan een hartinfarct overleden. Henrichs verkreeg grote bekendheid als radio- en televisiecommentator van ijshockey en motorsport. Zijn deskundigheid, droge humor (“gaat u daar maar liggen” als er een ijshockeyer over de boarding werd gesmeten) en meer dan geestdriftige commentaar maakten hem bij een groot publiek populair. Tijdens de Olympische winterspelen van 1980 in Lake Placid werd hij door toenmalig Studio Sport- chef Bob Spaak gemaand ingetogener verslag te doen. Stapels post volgden van kijkers die juist dol waren op Henrichs uitbundigheid. Ook haalde hij zich de verontwaardiging van de linkse pers op de hals toen hij een wedstrijd tussen de VS en de Sovjet Unie versloeg en duidelijk op de hand van de Amerikanen was. “Wij staan voor”, riep hij toen de Amerikanen scoorden. Frans Henrichs had al langer problemen met zijn gezondheid en kreeg eerder twee hartinfarcten. De laatste jaren werkte hij voor Eurosport. (Telegraaf)
VERANDERINGEN BIJ MIDDAGEDITIE
De actualiteitenrubriek Middageditie op Nederland 3 wordt met 25 minuten ingekort. Het programma begint voortaan na het journaal van 13 uur. Maandag 6 september gaat Middageditie weer van start, met een afgeslankte redactie. De VPRO heeft zich uit het programma teruggetrokken, omdat zij het niet eens was met de verhuizing van Middageditie van Amsterdam naar Hilversum, waar NPS en VARA een gezamelijk onderkomen betrekken. Door het vertrek van de VPRO is de redactie van 30 journalisten uitgedunt tot 20. “Dat raakt ons niet”, zegt eindredacteur John de Zwart, “want we hebben ook de helft minder zendtijd. Vijftig minuten bleek in nieuwsarme tijden moeilijk te vullen. Met 25 minuten hebben we dezelfde lengte als Netwerk.” De langere studio- gesprekken verdwijnen uit Middageditie, dat zich meer op het nieuws zal richten en Reinier van de Hout van NOVA heeft aangetrokken als presentator. Inge Diepman, Felix Meurders en hij presenteren Middageditie bij toerbeurt een week lang. (AD)
GODERIE BLIJFT GASTHEER IN WEEKENDCAFE
Jac. Goderie blijft ook komend seizoen presentator van het radioprogramma Weekendcafé. Dat is hij deze week met de AVRO overeengekomen. In mei van dit jaar kondigde Goderie nog aan zijn contract dat deze zomer afloopt, niet te verlengen. Hiermee wilde hij protesteren tegen het gedwongen vertrek van de eindredacteur van Weekendcafé, Henk Burgers. Het rommelde al geruime tijd bij het programma. De makers waren ontevreden over de AVRO. Ervaren krachten die vertrokken werden opgevolgd door goedkope medewerkers zonder ervaring, waardoor de kwaliteit onder druk kwam te staan. Ook zou de zendercoördinator van Radio 2 willen dat er “meer plaatjes worden gedraaid”, omdat er te veel werd “gebabbeld”. Goderie is nu op zijn besluit teruggekomen, omdat hij “aanvaardbare afspraken” heeft kunnen maken met de AVRO-leiding. Doorslag gaf de benoeming van Dick Poons tot opvolger van eindredacteur Burgers. “Poons staat bekend als een ervaren en eigenzinnig programmamaker die het niveau van Weekendcafé op peil kan houden.”, aldus Goderie tegenover het Algemeen Dagblad.
CANAL+ DEELT BUITENLANDSE VOETBALRECHTEN
De NOS krijgt van de betaalzender Canal+ een snufje van de uitzendrechten van de Spaanse en Engelse voetbalcompetitie. De publieke omroep zal vanaf 16 augustus elke maandag in totaal 12 minuten beelden van beide competitie’s mogen tonen. Canal+ brengt wekelijks live wedstrijden uit de hoogste afdeling van het Spaanse en Engelse voetbal waarin diverse Nederlandse topspelers uitkomen. De zender geeft op zondagavond ook een uitvoerig overzicht van diverse buitenlandse competities en lonkt nog naar de rechten van Italië. Als die ook worden verworven zal de NOS eveneens een paar minuten mogen meedelen. Voor het blokje buitenlands voetbal wordt de uitzending van Studio NOS op maandag met 10 minuten tot 23.45 uur verlengd. Martijn Lindenberg, hoofd sport van de NOS, zegt blij te zijn met de overeenkomst met Canal+ omdat op deze manier een groot aantal Nederlandse internationals bij onder meer Barcelona en Arsenal tijdens de aanloop naar het EK 2000 gevolgd kan worden.