Media kort: oktober 1997

NOZEMA VERLIEST MONOPOLIE – COMMERCIELEN IN ZEE MET CBT

De Nederlandse Omroep Zendermaatschappij (Nozema) verliest vanaf volgend jaar haar monopoliepositie op de Nederlandse zendermarkt. Radio 538, Radio Noordzee en Jazz Radio zijn een overeenkomst aangegaan met Broadcast Partners (CBT) in Terneuzen. Met Radio 10 Gold wordt nog onderhandeld. De nieuwe maatschappij gaat met PTT Telecom in zee voor de plaatsing van nieuwe FM-zenders op 21 plekken in het land. Broadcast Partners wil met concurrende prijzen, kwaliteit en dienstverlening de strijd aangaan. Met internationaal erkende nieuwe technieken zal het bereik van de radiostations kwalitatief beter worden dan nu bij de Nozema het geval is, aldus het bedrijf. Nozema opereert al van voor de Tweede Wereldoorlog als monopolist. De staat wil zijn aandeel van 59 procent in het aandelenkapitaal in de loop van 1998 verkopen, door onderhandse plaatsing of een beursgang. De publieke omroep is zelf niet alleen klant maar ook grootaandeelhouder in Nozema. De NOS heeft 40 procent, de Wereldomroep heeft 1 procent in bezit.

MINISTERS: VOETBALCLUBS ZELF ONDERHANDELEN OVER TV-RECHTEN

De kans bestaat dat Studio Sport het alleenrecht op samenvattingen in de eredivisie kwijt raakt. Minister Wijers van Economische zaken en staatssecretaris Terpstra van sport menen namelijk dat de clubs zelf moeten onderhandelen over de tv-rechten. Nu verkoopt de KNVB de rechten nog namens de clubs. Na 1 juli 1998 is dat niet meer toegestaan. Volgens minister Wijers overtreedt de KNVB de Wet op de economische mededinging omdat men als centraal verkoopkantoor voor alle 36 clubs optreedt. Clubs kunnen zo geen eigen prijs vaststellen of eigen voorwaarden stellen. Er is geen concurrentie waardoor de prijs, bij de toenemende vraag, steeds verder oploopt. Uitzendrechten voor voetbalwedstrijden op tv zijn d eafgelopen acht jaar 600 procent duurder geworden. Uiteindelijk betaalt de consument het gelag.

COMMISSARIAAT BREIDT CONTROLE-TEAM UIT

Het Commissariaat voor de Media gaat het aantal formatieplaatsen (‘controleurs’) uitbreiden met 13 personen. Verder zijn er plannen om in bepaalde gevallen een soort gele kaart in te voeren voor omroepen die (kleine) overtredingen begaan. Dat zegt Helmer Koetje, sinds 1 september voorzitter van het commissariaat. De reorganisatie is nodig voor de forse uitbreiding van het aantal radio- en tv-zenders. De uitbreiding is volgens Koetje noodzakelijk om ‘kwaliteitsverlies en selectiviteit’ te vermijden. Ook de (commerciele) radiostations kunnen de komende tijd op belangstelling van Koetje rekenenen.

NEDERLANDER OP ZOEK NAAR VOETBAL

De Nederlandse voetbalkijker weet vaak niet op welke zender hij moet wezen. Dat blijkt uit een onderzoek van CIA Medianetwork. Uit dit onderzoek blijkt ook dat de voetballiefhebber het ‘gezap’ zat is. Volgens het Rotterdamse onderzoeksbureau heeft dit tot gevolg dat 41 procent van de liefhebbers minder graag naar voetbal kijkt dan vroeger. Studio Sport blijft de nummer e e n voor de liefhebber. De kwaliteit van het programma is volgens 95 procent ‘goed tot zeer goed’. De sportprogramma’s van RTL en SBS krijgen een veel lagere waardering. 51 procent van de liefhebbers vindt dat er tegenwoordig teveel voetbal op tv is.

KORT NIEUWS – 1 –

-> RTL 4 heeft na de introductie van de winterprogrammering, begin september, een evenwichtiger samengesteld publiek gekregen. De oververtegenwoordiging van 50-plussers is afgenomen terwijl er sprake is van een aanwas in de leeftijdsgroepen 20-34 en 35-49 jaar. Uit de cijfers blijkt tevens dat RTL 4 met 18,7 procent marktleider gebleven.  -> Jan Haasbroek start per 1 december op als hoofdredacteur van TV Rijnmond. Hij wordt directeur van de Humanistische Omroep Stichting. Voor het personeel van de omroep kwam het vertrek van Haasbroek, die onder meer twintig jaar directeur was van de VPRO-radio, volkomen onverwacht.  

-> ‘Baantjer’ heeft vorige week vrijdag de 32e Gouden Televizierring gewonnen. Namens de cast nam Piet Romer de publieksprijs in ontvangst uit handen van de Amerikaanse comedienne Ruby Wax. Naast ‘Baantjer’ (RTL 4) waren ‘Blik op de Weg’ en Villa Felderhof (NCRV) genomineerd. Voor Pier Romer is dit zijn derde Televizierring. “Ik ben hoogst dankbaar”, aldus Piet.  

-> Steve Brown daagt misdaadverslaggever Peter R. de Vries voor de Raad voor de Journalistiek. De drugshandelaar, die zichzelf in een boek van zijn hand als drugsbaron in spijkerbroek typeert, vindt dat de verslaggever inbreuk op zijn privancy heeft gemaakt. Hij deed dit door hem met verborgen camera’s te filmen. Het gebouw van RTL is woensdagavond, net als de avond ervoor, in de gaten gehouden door de politie met het oog op dreigementen van Brown.  

-> De PvdA vindt dat er speciaal op jongeren gerichte campagnes over het kiesrecht moeten komen. Om hen te bereiken moet ook gebruik worden gemaakt van commerciele muziekzenders zoals TMF of MTV, zei PvdA-Kamerlid Rehwinkel deze week bij de behandeling van de begroting van Algemene Zaken. Premier Kok deelt de zorg van Rehwinkel over de gebrekkige kennis van burgers en vooral jongeren, over politiek een staatsinrichting.  

-> SBS 6 heeft met ingang van 1 oktober het aantal regiovensters uitgebreid. Naast de omgeving Hilversum/Amersfoort kunnen nu ook kijkers in Drenthe, Groningen en Amsterdam tijdens het Hart van Nederland kijken naar het nieuws uit hun eigen regio. In de overige gebieden kan nog gewoon worden gekeken naar het Shownieuws met Albert Verlinden.  

-> ‘Exxen’, de nieuwe relatieserie van SBS6 waarin ex-geliefden een boekje over elkaar opendoen is alweer van de buis. Volgens de zender heeft het niets te maken met de prestaties van de presentator Matthias Scholten (ex-Over de R0001e), of dat er geen kandidaten gevonden konden worden, maar alles met het feit dat het programma op zaterdagavond, prime time, te laag scoorde. Onderzocht wordt nu of ‘Exxen’ op een ander tijdstip zou kunnen terugkeren.  

-> Burgermeester Deetman van Den Haag wordt de nieuwe voorzitter van Teleac/NOT. Hij treedt per 1 januari toe tot het bestuur van de educatieve omroep en zal in de loop van de daarop volgende maanden steeds meer taken overnemen van dr. G.H. Veringa. Na vijfentwintig jaar voorzitterschap vindt Veringa het welletjes. Deetman was, net als zijn voorganger, minister van Onderwijs.  

-> De Wereldomroep heeft besloten de verspreiding van Nederlandse en Vlaamse televisie- programma’s van de publieke omroep via de Astra-satelliet voort te zetten. Het programma, dat vanaf 1 oktober onder de naam ‘Wereldomroep TV’ zal worden uitgezonden, is een vervolg op de zeer succesvolle uitzendingen van Zomer-TV. Kijkers in Europa kunnen rekenen op een brede selectie aan programma’s van de meewerkende omroepen. Vast onderdeel van de programmering zijn ‘Tik Tak’, ‘NOS Journaal’, ‘NOVA’, ‘RegioJournaal’ en het ‘Laatavondjournaal’ en ‘Studio NL’.  

-> Rick Felderhof probeert zijn succesvolle televisieprogramma’s ‘De Stoel’ en ‘Villa Felderhof’ te plaatsen bij buitenlandse stations. “Er zijn nog geen contracten, maar wel contacten”, aldus Felderhof, die vrijdagavond – tegen de verwachting van velen in – de TeleVizierring aan zich voorbij zag gaan.  

-> Televisieproducent Endemol heeft voet aan de grond gekregen in Polen. Met de nieuwe Poolse zender TVN heeft het bedrijf een driejarig contract gesloten voor de levering van programma’s. Voor de productie daarvan is Endemol een joint venture aangegaan met de lokale producent Neovision. De waarde van het contract wil Endemol niet kwijt. Endemol-Neovision wordt in e e n keer de grootste productiemaatschappij van het land.  

-> De wereldvoetbalbond FIFA komt in januari 1998 met een eigen wekelijks tv-programma: ‘FIFA-tv’, dat wereldwijd wordt uitgezonden. De serie van vijftig uitzendingen per jaar, zal onder meer spelersprofielen en verslagen van WK-kwalificatiewedstrijden bevatten. Ook worden historische beelden, commentaren op actuele thema’s en beelden van speciale FIFA-projecten getoond. Of de serie ook in Nederland op de buis verschijnt, is nog onbekend.

-> De Nederlandse Jeugdserie ‘De jongen die niet meer praatte’ is tijdens het televisiefestival van Bratislava flink in de prijzen gevallen. De productie van Bos Bros won de Prix Danube, de belangrijkste prijs voor jeugdprogramma’s. Verder gingen ook de persprijs en de speciale CIFEJ- prijs van het internationale centrum voor kinderfilms naar ‘De jongen die niet meer praatte’. De vijfdelige serie van regisseur Ben Sombogaart is vorig jaar door de KRO uitgezonden en gaat over het negenjarige Koerdische jongetje Memo.

750 JAAR DEN HAAG: “VERONICA-SCHIP IN DE HOFVIJFER”

Enkele horecaondernemers in Den Haag hebben het plan bedacht om ter ere van het 750-jarige bestaan van de gemeente Den Haag het oude zendschip van Radio Veronica, ‘m.s. De Norderney’, in 1998 in de Haagse Hofvijfer ‘af te meren’. De Veronica-boot ligt nu nog in Leeuwarden maar binnenkort is hij weer vrij om te exploiteren. De Veronica-boot heeft van 1960-1974 dienst gedaan als piratenzendschip van de bekende omroep en lag die tijd voor de kust van Scheveningen. De horecaondernemers willen de boot gebruiken als dansgelegenheid. De bedenkers van het plan hebben de steun van de gemeente Den Haag hard nodig in verband met ontheffingen, vergunningen en subsidiemogelijkheden. De eigenaar van de boot heeft de Hagenezen enkele weken gegeven om iets te regelen.

112-WEEKEND OP DE VINGERS GETIKT

De Raad voor de Journalistiek heeft het reality-televisieprogramma ‘112 Weekend’ op de vingers getikt omdat de makers zonder toestemming van de nabestaanden beelden van een dodelijk ongeval hebben uitgezonden. De Vereniging van Verkeersslachtoffers beschouwt deze uitspraak als een belangrijke doorbraak. De programmamakers filmden op 12 april op een locatie in Hilversum, waar kort daarvoor een man was verongelukt. Twee dagen later zond Veronica de opnamen uit. Te zien waren onder meer de lijkwagen, het autowrak en de inhoud van een koffer van het slachtoffer. De nabestaanden waren van te voren niet over deze uitzending geinformeerd.

NUIS WIL NIET MEER PRATEN MET NOS OVER PROGRAMMAGEGEVENS

Staatssecretaris Nuis weigert om opnieuw met de NOS te gaan praten over haar weigering om programmagegevens aan commerciele uitgevers te verkopen. De VVD heeft daar deze week bij de bewindsman op aangedrongen. De VVD is zeer ontevreden over de manier waarop Nuis geprobreerd heeft de programmagegevens los te peuteren bij de NOS. De NOS beroept zich op de auteursrechtelijke bescherming van de gegevens. De bewindsman vindt dat zijn rol voorlopig is uitgespeeld en wil wachten op de uitspraak van de Commissie Economische Mededinging die een oordeel moet geven over de klacht van het blad Free Satellite Watcher dat de gegevens ook wil hebben. PvdA en D66 willen ook die uitspraak afwachten, maar verwachten los daarvan dat het monopolie van de NOS op de gegevens uiterlijk in 2000 zal vervallen, wanneer de publieke omroep een andere opzet krijgt.

JONG NEDERLAND KIEST VOOR COMMERCIELE RADIO

Een ruime meerderheid (63 procent) van de jongeren tussen 13 en 29 jaar kiest voor commerciele radio, maar van de 50-plussers heeft 67 procent een voorkeur voor de publieke zenders. Ouderen willen meer informatie, jongeren ontspannende muziek. Voor goede muziek moet je bij de commerciele radio zijn, zegt 47 procent van de bevolking van 13 jaar en ouder, maar om geinformeerd te worden moet je afstemmen op de publieke radio, vindt 79 procent. Gemiddeld wordt per dag 2 1/2 uur naar de radio geluisterd. De gegevens komen uit een telefonische enquete die vorige week is gehouden door de dienst kijk- en luisteronderzoek van de NOS.

LUISTERCIJFERS JULI/AUGUSTUS 1997

Hier volgen de luistercijfers van de periode Juli/Augustus 1997. Ter vergelijking zijn de cijfers van de voorafgaande perioden ook in het overzicht opgenomen.

                         Jul/Aug Jun/Jul Mei/Juni Apr/Mei Mrt/Apr
 1 Sky Radio              13.1    13.8    14.2    14.3     14.4 
 2 Radio 3FM              13.0    13.2    13.5    13.6     14.2 
 3 Radio 2                 9.1     8.9     8.8     8.6      8.2 
 4 Radio 10                9.0     8.8     9.1     8.7      8.5 
 5 Radio Noordzee          8.9     9.0     9.2     8.9      8.9 
 6 Radio 1                 8.9     8.3     7.3     7.8      8.0 
 7 Radio 538               6.1     6.2     6.8     6.4      6.3 
 8 Veronica                3.1     3.1     2.9     2.9      2.9 
 9 Radio 4                 1.6     1.5     1.4     1.6      1.7 
10 Classic FM              1.4     1.6     1.5     1.5      1.4 
11 Radio 5                 1.0     0.9     0.9     0.9      0.9 
   Gez. Regio             16.4    16.2    15.5    15.7     15.6 

(Bron: Intomart)

STER INTRODUCEERT RUIMTEHOND MAX

Loekie de Leeuw heeft een nieuw maatje in de reclameblokken van de STER gekregen. Sinds deze week kan de kijker het ruimtehondje Max tussen de commercials voorbij zijn vliegen. Max oogt ietswat dommig, is een vrolijke blaffer, nieuwsgerig en lichtelijk brutaal. De nieuwe mascotte beleeft mini-avontuurtjes van ongeveer zes seconden. Loekie zelf blijft gewoon tussen de boodschappen door te zien en houdt de aan- en afkondigingen van de reclameblokken in eigen hand.

VERANDERINGEN IN PROGRAMMERING PUBLIEKEN

De publieke omroepen willen hun programmering vanaf volgend jaar september drastisch omgooien en aantrekkelijker maken voor jonge kijkers tussen 20 en 35 jaar. Deze groep kijkt nu te weinig naar de netten Nederland 1,2 en 3, die met een ‘vergrijzend’ kijkerspubliek kampen. Tussen 17.00 en 20.00 uur ’s avonds komt er een speciaal, horizontaal geprogrammeerd, blok voor de 20 – 35 jarigen. Volgens het NOS-bestuur, dat de wijzigingen bekend maakte in een toelichting op het meerjarenplan 1998-2001, worden de programma’s van deze groep verdeeld over alle netten. Na 20.00 uur zal elk net bij toerbeurt een hele avond voor jongere kijkers interessante programma’s uitzenden.

ACTIES BIJ REGIONALE ZENDERS OP KOMST

Er dreigen acties bij de publieke en regionale omroepen. De CAO-onderhandelingen zitten muurvast. Op 6 oktober vindt er nog een gesprek plaats tussen werkgevers en bonden, maar als in dit gesprek geen ruimte wordt geboden voor verdere onderhandelingen gaan de zenders mogelijk uit de lucht. Dit zei K. Boonman, voorzitter van de sectie omroepjournalisten van de NVJ afgelopen zaterdag tijdens de algemene jaarvergadering van de NVJ. Bij onze zuiderburen werd er afgelopen maandag gestaakt. Het resultaat hiervan was testbeelden op de twee Belgische tv-zenders en non-stop muziek op de Belgische radiozenders.

PUBLIEKE RADIO WORDT ONDERHANDEN GENOMEN

De publieke omroepen werken aan een drastische ombouw van bijna alle radiozenders. Om het grote verlies van luisteraars aan de commerciele radiostations een halt toe te roepen, moeten de zenders Radio 1, 3, 4 en 5 in de loop van 1998 een geheel nieuw gezicht krijgen. Alleen Radio 2 kan in dezelfde vorm blijven voortbestaan, zo blijkt uit onderzoek. De plannen moeten nog eind dit jaar zijn uitgewerkt. Daarna wordt een besluit over de invoeringsdatum genomen. De beoogde splitsing van Radio 3 in twee stations zal pas rond 2000 gerealiseerd kunnen worden, omdat etherfrequenties nodig zijn.

KORT NIEUWS – 2 –

-> Het Commissariaat voor de Media heeft enkele STER-spotjes voor het nieuwe TROS- programmablad TV Extra verboden. De commercials met Sylvia Millecam in de hoofdrol, zijn reclame voor een ‘nevenactiviteit’ van de TROS, oordeelt het Commissariaat. Dat is in de Mediawet niet toegestaan.  

-> De Chinese tv-zender CNE viert het vijfjarig jubileum van zijn Europese uitzendingen op bijzondere wijze. De kijkers worden in november verrast met de finale van de eendfileercompetitie. Ze worden ook uitgenodigd een verjaardagskaart te sturen naar het hoofdkantoor in Londen.  

-> Het MTV Beach House is van het Noorderstrand in Scheveningen verplaatst naar het terrein van hockeyvereniging HGC in Wassenaar. De hockeyvereniging laat deze winter een nieuw clubhuis bouwen en leden mogen de strandtent van de populaire muziekzender als tijdelijk onderkomen gebruiken. Als het HGC-clubhuis klaar is verhuist het MTV Beach House nog voor het zomerseizoen weer naar het Scheveningse strand.  

-> VARA, VPRO en NPS brengen vanaf dinsdag 16 december gezamenlijk de dertiendelige dramaserie ‘Het Labyrint’ op het scherm. Het verhaal gaat over zeven studenten, die verschillende studies doen aan de Hoge School voor de Kunsten. Deze studenten wonen samen in het studentenhuis Ruppelmonde. Ze worstelen met het leven, de liefde, ambities en problemen als aankomende kunstenaars. De serie is geschreven door Hans de Wolf, Oscar van Woensel en Hermine Landvreugd.  

-> De agrarische sector heeft met instemming gereageerd op de eerste afleveringen van het ‘Agrarisch journaal’. Sinds 19 september wordt deze nieuwsrubriek elke dinsdag en vrijdag uitgezonden op Nederland 2 (12.00 en 12.45 uur). Uit reacties van zowel organisaties als individuele agrariers blijkt dat het journaal in goede aarde valt.  

-> Bertus Staigerpaip voelt zich gediscrimineerd door Radio 3. In het nieuwe profiel van de zender is geen plaats meer voor de band uit Brabant. De kwestie zit de band zo hoog dat ze een briefkaartenactie gaan beginnen. Volgens muzieksamensteller Basyl de Groot van Radio 3 is van een boycot geen sprake.  

-> De Duitse acteur Horst Tappert (74), beter bekend als de tv-inspecteur Derrick, heeft een hoge Duitse onderscheiding gekregen: het Kruis van de orde van Verdienste. Tappert ontving de decoratie uit handen van de Duitse president Herzog. Tappert heeft eerder dit jaar laten weten eind 1999 te willen stoppen met zijn acteerwerk.

-> Kabelexploitant TeleKabel gaat vanaf november razendsnelle Internettoegang via de kabel aan haar abonnees leveren. De 600.000 abonnees van het bedrijf krijgen voor f 89,95 onbeperkte toegang tot het wereldwijde netwerk. Via TeleKabel kan tot 150 keer sneller informatie binnengehaald worden. Abonnees in Leeuwarden kunnen als eerste van de dienst gebruik maken.

-> Het amusementsconcern Endemol heeft in het op 31 juli afgesloten boekjaar de nettowinst zien stijgen met 20,8 procent van 60,5 miljoen naar 73,1 miljoen gulden. Endemol had gerekend op een stijging tussen de 15 en 20 procent. De omzet groeide het afgelopen jaar met 25,7 procent naar 808 miljoen gulden.  

-> Acteur Paul Brandenburg is afgelopen zaterdag op 53-jarige leeftijd overleden. Hij begon zijn carriere halverwege de jaren zestig, na een opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool. Brandenburg speelde rollen in bekend tv-series als Waaldrecht, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer ?, De Kris Pusaka, De Fabriek en Herenstraat 10.  

-> De Europese Commissie heeft geoordeeld dat RTL 5 wel degelijk een nieuwszender is. Daarmee is het klacht van het moederbedrijf van SBS 6, SBS S.A. in Luxemburg, afgewezen.  

-> De doorstart van DMX-Europe op de Astra satelliet onder de naam X-tra Music gaat niet door. De hoge transponderhuur op de Astra satelliet is e e n van de redenen die een doorstart belemmert. Er gaan nu geruchten dat Music Choice een non-stop-muziekservice op de Astra satelliet wil beginnen. Music Choice is al actief op de Astra maar deze service is alleen voor Duitsland bestemt.  

-> Via een nieuwe mediawetgeving in Vlaanderen, die 1 januari 1998 van kracht wordt, brengt de Vlaamse regering Nederland 3 terug op de Brusselse kabel. Vlaanderen gaat kabelexploitanten verplichten de drie Nederlandse publieke zenders door te geven. Dat gebeurt in ruil voor de door Nederland ingevoerde verplichting voor het doorgeven van BRTN 1 en 2. Nederland 3 moest in 1995 tot ergenis van veel Nederlandstaligen wijken voor commerciele stations.  

-> Om kinderen te beschermen tegen geweld en seks op televisie worden de omroepen in Vlaan- deren volgens de nieuwe mediawet verplicht een symbool aan te brengen bij films met seks en geweld. Deze verplichting geldt ook voor de openbare omroep BRTN, die vanaf januari VRT (Vlaamse Radio en Televisie) gaat heten.

-> De speelfilm ‘Speed’ van Jan de Bondt heeft SBS 6 aan een kijkcijfer- record geholpen. Gemiddeld 2 miljoen mensen hebben maandagavond afgestemd, waarmee ‘Speed’ ook de best bekeken film is geworden sinds kerstavond 1995 toen de AVRO scoorde met ‘Home Alone 2’.  

-> Canal + wil vanaf volgend jaar Nederlandse documentaires gaan uitzenden. Het betaalkanaal is in gesprek met de VPRO en onafhankelijke producenten, aldus directeur Daalmeijer. Canal+ is bereid een financiele bijdrage te leveren aan de productiekosten van documentaires, mits de betaal- zender de producties als eerste mag uitzenden.

A2000 START INTERNET VIA DE KABEL

Met ingang van deze week kunnen abonnees van kabelexploitant A2000 het Internet op via de kabelaansluiting. Inwoners van Purmerend hebben de primeur, Zaanstad en Hilversum volgen binnen enkele maanden en in de tweede helft van 1999 zullen de laatste Amsterdammers via A2000 het Internet op kunnen. Een abonnement op Internet gaat bij de kabelexploitant f 89 per maand kosten (inclusief de huur van het kabelmodem). De aansluitkosten bedragen echter wel f 399 (installatie kabelmodem, aanleg coaxkabel en installatie software). De snelheid is enorm hoog. Een bestand van 12 MB is binnen anderhalve minuut binnengehaald.

KORT NIEUWS – 3 –

-> De commerciele breedbeeld-tv-zender NLtv mag per 1 januari gaan uitzenden. Het Commissariaat voor de Media heeft een vergunning afgegeven. Welke kabelnetten de zender, die overdag doelgroep- programma’s en ’s avonds speelfilms uitzendt, gaan doorgeven is nog onbekend.

-> Een woningstichting mag in een huurovereenkomsten geen verbod op het plaatsen van een schotelantenne opleggen. De kantonrechter in Heerlen heeft vrijdagmorgen een dergelijk verbod nietig verklaard. Het verbod belemmert volgens de rechter de ontvanger in het kennisnemen van informatie, wat op gespannen voet staat met het Europese Mensrechtenverdrag. De zaak was door een huurder aangespannen.  

-> De STER wil een offerte uitbrengen op de reclame-exploitatie van de HMG (RTL 4,5 en Veronica). De Holland Media Groep maakt nu gebruik van concurrent IP. De STER krijgt in de nieuwe Mediawet ruimte om ook buiten de publieke omroep aan reclame te doen. Een uitbreiding naar Teletekst staat al op stapel. Het contract tussen de HMG en IP loopt binnenkort af.  -> Het VPRO-programma ‘Jiskefet’ heeft de Academy Award voor het beste amusementsprogramma van het seizoen 1996/97 gewonnen. In de prijzen vielen ook ‘In voor- en tegenspoed’, ‘Zwarte Sneeuw’, Paul de Leeuw, Paul Witteman, ‘Jules Unlimited’, ‘Het Klokhuis’ en de reportage van de Elfstedentocht.  

-> Nederland krijgt er een popzender bij voor jongeren van 12 tot 20 jaar, als de plannen van 3fm doorgaan. Radio 3fm wil zich opsplitsen in twee zenders. Naast de jongerenzender wil 3fm een station voor 20 plussers opzetten. Volgens Paul van der Lugt (zendercoordinator) is de groep van 12 tot 35-jarigen te groot voor e e n popzender.  

-> France Telecom heeft grote belangstelling om kabelmaatschappij Casema over te nemen van PTT Telecom. De Franse telefoonmaatschappij heeft samen met de Rabobank en Deutsche Telekom een bod uitgebracht.  

-> President-directeur P. Porsius van het NOB wordt per 1 januari de nieuwe topman van de Holland Media Groep. Hii volgt Huib Boermans op die zijn functie afgelopen zomer moest neerleggen.  

-> StadsRadio Rotterdam heeft Radio Noordzee gemaand met onmiddellijke ingang te stoppen met het programma ‘De wekservice’. De Rotterdamse zender kent al enige jaren een programma met die titel, Radio Noordzee is daar recent mee begonnen. Daarmee maakt de zender inbreuk op het merkrecht aldus StadsRadio Rotterdam. Noordzee gaat er vanuit dat er een vergissing in het spel is.  

-> Acties bij de publieke omroepen lijken voorlopig van de baan, nu de omroepwerkgevers de nullijn van tafel hebben gehaald. De werkgevers zijn bereid een redelijk bod te doen. Over 14 dagen komen de partijen weer bijelkaar.  

-> De benoeming van Gerrit Jan Wolffensperger tot voorzitter van de nieuwe raad van bestuur van de NOS is rond. De 53-jarige D66-fractievoorzitter vertrekt definitief per 1 januari naar Hilversum  

-> Jan Lenferink heeft definitief de plaats ingenomen van Theo vann Gogh bij TalkRadio 1395 AM. Hij presenteert voortaan elke dinsdag, woensdag en donderdag samen met Fieke Vreeburg van 07.00 – 10.00 uur het ochtendprogramma van de zender.

TV10 START ACTIE ‘ZET TV 10 IN JE TV TOP10’

TV10 begint deze week met de actie ‘Zet TV10 in je TV Top 10’. De actie moet zoveel mogelijk kijkers overhalen om de zender op e e n van de eerste tien voorkeurstoetsen van het televisietoestel te programmeren. Vanaf vrijdag presenteert Hans Vandenburg dagelijks van 18.00 – 18.05 een speciaal actieprogramma. Met de actie hoopt TV10 het marktaandeel van de zender, wat nauwelijks boven de 2 procent komt, op te krikken.

RADIO 2 WINT MARCONI-PRIJS

Radio 2 heeft deze week tijdens het Nationale Omroep Congres in Bussum de Marconi-prijs voor de beste radiozender gekregen. Frits Spits en Jetske van Staa (ook werkzaam bij Radio 2) werden radioman, respectievelijk -vrouw van het jaar. Spits kreeg ook een beeldje voor beste programmamaker (‘Tijd voor Twee’). Jack Spijkerman kreeg voor ‘Spijkers met Koppen’ (ook Radio 2) de prijs voor het beste amusements-/muziekprogramma. Beste informatieve programma werd het ‘Radio 1 Journaal’ en Harmke Pijpers is gezegend met de mooiste stem.

RADIO WEST EIST ETHERFREQUENTIE VOOR JONGERENZENDER

Minister Jorritsma moet Radio West alsnog een FM-frequentie toewijzen, zodat het station een aparte jongerenzender kan beginnen. Dit eiste Radio West deze week in een kort geding voor de president van de rechtbank in Rotterdam. Het Commissariaat voor de Media wees Radio West, als eerste regionale publieke omroep, in april zendtijd toe voor een tweede zender. Minister Jorritsma weigerde het station in juni een tweede frequentie. Volgens haar zijn er geen frequenties beschikbaar in Zuid-Holland. Nieuwe frequenties wil de minister voorlopig reserveren voor commerciele stations. Radio West is het oneens met de minister. Volgens Radio West en de Nozema is er wel degelijk een frequentie beschikbaar namelijk de 97,9 MHz. De rechter doet 4 november uitspraak.

EDWIN EVERS NAAR 3FM

Diskjockey Edwin Evers (26) vertrekt bij HitRadio Veronica. Per 1 januari 1998 treed hij in dienst van de KRO. Hij presenteert daar vanaf 1998 een nieuw ochtendprogramma op Radio 3 FM en zal daarmee Jeanne Kooijmans en Peter van Bruggen vervangen op de jongste van Nederland. Het nieuwe programma moet ‘de Breakfast Club’ doen vergeten en het wordt volgens Evers in iedergeval een snel en enthousiast muziekprogramma, met informatie voor de jonge doelgroep waarmee de KRO zich op 3FM wil profileren.

STERRENWACHT GESTOORD DOOR TV DRENTHE

De sterrenwacht in Westerbork kampt met problemen. Doordat TV Drenthe sinds kort ook in de ether zit, veroorzaakt de zender Smilde storingen op de schotelontvangers van de sterrenwacht. In deze schotelontvangers is vijf miljoen gulden geinvesteerd en zijn kort geleden in gebruik genomen. Niet TV Drente op zich, maar de combinatie van de zenders Nederland 1, TV 2, Nederland 3 en TV Drenthe die via de zender Smilde worden uitgezonden veroorzaakt de storing waardoor men minder goed in het heelal kan kijken. Medewerkers van de sterrenwacht zijn druk bezig om een oplossing te vinden.

KORT NIEUWS – 4-

-> Bij de sportredactie van RTL staan banen op de tocht. Dat is het gevolg van een andere programmering van RTL Nieuws en Weer. In totaal gaat het om ongeveer twintig mensen. RTL streeft er naar hen een andere functie aan te bieden, maar een woordvoerder sluit ontslagen niet uit.  -> Het Commissariaat voor de Media heeft het VARA-programma van Paul de Leeuw, ‘Laat de Leeuw’, beboet met 10.000 gulden. Het programma heeft zich in de eerste maanden van dit jaar herhaaldelijk bezondigd aan programma-onderbrekende reclame.  

-> Cineast Bert Haanstra is afgelopen donderdag op 81 jarige leeftijd overleden in Hilversum. Hij was al enige tijd ziek. Succesfilms van Haanstra zijn onder meer ‘Fanfare’, ‘Bij de beesten af’, en ‘Dokter Pulder zaait papavers’. Haanstra kreeg 78 filmonderscheidingen waaronder een Oscar. De KRO-televisie zendt dit weekend een aantal films van hem uit.  

-> De nieuwe door de politiek benoemde Raad van Bestuur van de NOS, krijgt door wetsaanpassingen van de Tweede Kamer, minder afstand tot de programmamakers dan de regering aanvankelijk wilde. Staatssecretaris Nuis vindt de praktijk op dit punt echter tamelijk gerustellend. Het nieuwe bestuur krijgt op voorspraak van de Tweede Kamer de bevoegdheid om jaarlijks 10 procent van het geld voor programma’s zelf toe te wijzen. Dat is twee keer zoveel in geld en dus macht als het kabinet aanvankelijk wilde.  

-> Paul de Leeuw heeft sinds vrijdag weer een radioprogramma. Elke vrijdag tussen 15.00 en 17.00 uur presenteert hij op Radio Rijnmond het programma ‘Wat mij betreft kan het weekend beginnen’. De entertainer is vooralsnog voor drie maanden gecontracteerd. Deze termijn kan worden verlengd.  

-> In de Verenigde Staten ontstaat een nieuwe gigant op het gebied van media en amusement. Universal Studios doet het merendeel van zijn tv-belangen over aan het mediabedrijf HSN. Met de deze week bekendgemaakte transactie is bijna 5,3 miljard dollar gemoeid. HSN doopt zich na de overname om tot USA Networks. De nieuwe groep omvat onder meer drie kabelnetten, 25 tv-stations en Ticketmaster, een netwerk dat kaartjes voor concerten en sportwedstrijden verkoopt.

-> Ingewijden in de televisiewereld denken dat er in de volgende eeuw een wereldversie komt van de ‘Soundmixshow’. De verwachting is dat Nederland daarbij een grote rol gaat spelen, want nu al staat vast dat de finalisten – net als bij de Europese finale gebeurt – in de studio’s van Joop van den Ende in Aalsmeer het tegen elkaar zullen opnemen. Het concept, uitgedacht door Van den Ende en Huisman, is wereldwijd auteursrechtelijk beschermd. De Soundmixshow verovert na Europa nu ook andere continenten.

SUPPORTERS DREIGEN MET ACTIES OP MEDIAPARK

Anonieme bellers die zich Feyenoord-supporter noemen, hebben gedreigd met acties op het Hilversumse Mediapark. De bellers zijn kwaad omdat de NOS de Champions-League-wedstrijd van de Rotterdammers tegen Manchester United niet rechtstreeks heeft uitgezonden. Na afloop van de wedstrijd PSV – Newcastle United, die wel live werd uitgezonden, volgde een verslag van de wedstrijd van de Rotterdammers. Volgens de politie was er geen sprake van paniek maar de beveiliging op het Mediapark was scherper dan anders.

BNN DIENT IN NOVEMBER BELEIDSPLAN IN

Het defintieve beleidsplan van BNN wordt in november in Den Haag ingediend. Met de officiele zendtijdaanvraag en een bewijs van minimaal 60.000 leden streeft de omroepvereniging maar e e n doel na: een plaatsje in het publieke omroepbestel per 1 september 1998. Gerard Timmer, vice-voorzitter van BNN, is ervan overtuigd dat de nieuwe omroepvereniging een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de oplossing van het probleem dat de publieke omroep heeft met het bereiken van de jongere kijkers, een punt dat in het Meerjarenplan van de NOS veel aandacht krijgt. BNN wil dan ook zeker onderdeel uitmaken van dit meerjarenplan.