Media kort: september 2001

FOX NEWS BESCHIKBAAR VOOR EUROPESE SCHOTELBEZITTER

FOX News, het nieuwskanaal van het Amerikaanse netwerk FOX van Rupert Murdoch is gestart met nieuwe ongecodeerde uitzending op satelliet. Satellietkijkers kunnen het kanaal sinds vrijdag analoog op de Astra 1B vinden (11.435 GHz.V). Digitaal is het kanaal ongecodeerd te vinden op de Eurobird (28,2 graden Oost / 11.508 GHz. H. Symb.Rate 27.500 FEC 2/3). De start van de uitzending op de Astra 1B en Eurobird komt door de situatie in de VS. Deze uitzendingen zijn – gezien de satellietposities – vooral gericht op het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. FOX News zendt tevens (gecodeerd) uit in het Spaanse satellietboeket Canal Satelite Digitale sinds vrijdagavond ook bij het Franse boeket TPS en in het Italiaanse satellietboeket Stream. De originele aanvoer is ook ongecodeerd te ontvangen op de PanAmSat 3R. (DdJ) 

NCRV GEEFT KLASSIEKE ZENDER ANDER KARAKTER

De NCRV verandert vanaf juli volgend jaar het karakter van de uitzendingen op de klassieke zender Radio 4 om zich meer te onderscheiden van de andere omroepen. De NCRV stopt met de eigen thematische concertseries in samenwerking met het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), zoals die nu plaatsvinden in het Amsterdamse Concertgebouw en het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg. Ook de radioregistraties van de serie `Meesterpianisten’, die in het Amsterdamse Concertgebouw nog moeten beginnen, worden beëindigd.

“RECLAMESTOP KOST NIEUWSZENDERS MILJOENEN”

De publieke omroep loopt drie miljoen gulden mis doordat rond de uitzendingen over de Amerikaanse ramp geen reclamespotjes worden uitgezonden. Dat zegt directeur J. Minnaar van de STER. Het zou kunnen dat die schade in november en december nog wordt goedgemaakt, maar waarschijnlijk is dat niet: ‘Die maanden zijn meestal uitverkocht’. Ook directeur H. Zwaal van SBS (inclusief Net 5 en V8) denkt dat de inkomstenderving ‘in de miljoenen’ loopt, maar hij verwacht wel de meeste commercials later te kunen uitzenden: ‘De uiteindelijke schade is hooguit enkele tonnen.’ De Holland Media Groep (RTL 4 en 5, Yorin) heeft de balans nog niet opgemaakt. De grote Amerikaanse netwerken zoals ABC, NBC, Fox en CBS zenden sinds de ramp nauwelijks nog reclame uit. Volgens analisten kost dat elk van hen miljoenen dollars per dag. Het aantal advertenties op tv liep al hard terug vanwege de economische malaise. Bovendien zullen luchtvaartmaatschappijen wel wegblijven van de advertentiemarkt. CNN lijkt het zwaarst getroffen, want die zendt geen seconde reclame meer uit. Maar voor CNN zit er ook een economisch voordeel aan de ramp. Enorme hoeveelheden van haar beelden zijn overgenomen door de tweehonderd tv-stations waarmee CNN contracten heeft.

BNR VANAF WOENSDAG TWEE WEKEN OFF AIR OP 1395AM

Business Nieuws Radio (BNR) is als gevolg van het verplaatsen van de AM-zender op 1395 kHz vanaf woensdag 19 september 10.00 uur tot uiterlijk woensdag 3 oktober 06.00 uur niet te beluisteren via de middengolf. Tijdens deze periode is BNR wel te beluisteren op de FM, de kabel en via internet. Adverteerders worden tijdens de middengolf-onderbreking gecompenseerd. Onderzoek uitgevoerd door Centrum voor Marketing Analyse, wijst uit dat een kleine 20% luistert naar BusinessNieuws Radio via de middengolf. BusinessNieuws verwacht dat het meerendeel van deze luisteraars af zal stemmen op de FM en de kabel.

BIG BROTHER: EERSTE BEWONER VERLAAT HUIS

De eerste bewoner heeft het Big Brother huis verlaten. Aldrico heeft na 6 dagen het huis in Almere verlaten. De site van Big Brother bericht als volgt: “Aldrico is een aparte persoonlijkheid, hij heeft het nieuws uit Amerika niet goed kunnen verwerken. Vannacht is hij heel boos geworden en toen heeft Big Brother, in overleg met hem, besloten dat hij het huis beter kon verlaten.” Niet bekend is of er nu een vervanger uit het Spaanse Huis zal worden overgevlogen, of dat het oorspronkelijke uitwisselschema gehanteerd blijft. (o.a. Fokzine)

AANSLAGEN VS: NEDERLANDSE RAMPZENDERS SCHAKELEN TERUG

De Nederlandse tv-netten zullen donderdag minder intensief berichten over de aanslagen in Amerika dan de afgelopen periode. Op Nederland 2 gaat de berichtgeving woensdagnacht nonstop door. Daarna wordt de berichtgeving steeds in blokjes onderverdeeld. RTL5 geeft vanaf donderdag weer de reguliere programma’s van beurszender RTL Z door, maar zal daarop inbreken als er interessante ontwikkelingen over de aanslagen zijn. Ook SBS6 hervat de reguliere programmering donderdag, al wordt de film Atomic Train uit het zendschema gehaald omdat die niet passend wordt geacht. Ook bij SBS geldt dat als er aanleiding toe is de programmering wordt aangepast. De gezamenlijke uitzending op Radio 1 blijft in ieder geval tot vrijdag 06.00 uur in de lucht. (ANP)

“INFORMATIEHONGER NEDERLANDERS ALLEEN TE STILLEN DOOR TELEVISIE”

Mediabureau Medialand heeft gisteravond onderzoek gedaan naar de media die Nederlanders hebben geraadpleegd om informatie over de rampzalige gebeurtenissen in de VS te verkrijgen. Bureau Intomart voerde het onderzoek (500 interviews) voor Medialand uit. De Nederlandse zenders spelen de meest belangrijke rol in berichtgeving over de ramp. Tweederde van de Nederlanders heeft op Nederland 2 de berichtgeving over de ramp gevolgd, ruim eenderde op Nederland 1. Van de commerciële zenders speelt RTL 4 de belangrijkste rol, twee op de vijf (43%) Nederlanders keken naar het nieuws op deze zender. Ook de buitenlandse nieuwszender CNN was populair. Ruim eenderde van de Nederlanders stemde af op deze zender. De Nederlanders die naar CNN keken, deden dit gemiddeld zo n 2 uur. Bij rampen als deze blijkt radio toch een veel minder belangrijke rol te spelen. De helft van de Nederlanders heeft helemaal niet naar de radio geluisterd. Indien men wel naar de radio luisterde, was Radio 1 de belangrijkste zender.

RADIO 2: WEEK JAREN 80 UITGESTELD

De “week van de jaren 80” die afgelopen maandag is begonnen op Radio 2 is door de gebeurtenissen in de Verenigde Staten op dinsdag beeindigd. Radio 2 heeft bekend gemaakt dat de week is verplaatst naar de week van maandag 1 oktober tot vrijdag 5 oktober. Op vrijdag 5 oktober wordt de Top 80 van de jaren 80 uitgezonden. Het feest “Supersessie” is in zijn geheel afgelast. (hvb)

UPC HAARLEM: “TV STORINGEN SCHULD KIJKERS EN NOZEMA”

De vele televisiestoringen in Haarlem zijn de schuld van de tv-kijkers en Nozema. UPC treft zelf geen blaam voor de klachten over de beeld- en geluidkwaliteit in Haarlem. Dat concludeert de kabelmaatschappij na doormeting van het netwerk. De storingen worden volgens UPC veroorzaakt door signalen uit de ether. De kabelmaatschappij deed haar onderzoek nadat er honderden klachten bij Haarlems Dagblad waren binnengekomen tijdens een telefonische lezersactie. ,,De kern van het verhaal is dat de bekabeling bij de mensen thuis niet goed is”, zegt UPC-woordvoerder M. Zellenrath. Storingen op RTL4, waarover de meeste kijkers klaagden, is volgens UPC veroorzaakt door Nozema. Die deed dit voorjaar een test vanuit de KPN-toren in de Waarderpolder met digitale radio via de ether, een nieuwe techniek. Dit testsignaal zou op de frequentie van RTL4 op de kabel ingeseind zijn. UPC verwijt Nozema dat zijzelf noch de kijkers over de test zijn ingelicht. Een woordvoerder van Nozema sluit niet uit dat de storingen veroorzaakt kunnen zijn door die test.

“TERECHT MILIEUVERGUNNING DELTA RADIO 171 GEWEIGERD”

B en w van Apeldoorn hebben in oktober ’98 terecht besloten om Delta Radio 171 BV een milieuvergunning te weigeren voor een radiozendstation aan de Radioweg in Radio Kootwijk. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag heeft het beroep van Delta Radio tegen de vergunningweigering verworpen. De plaatsing van de vier masten van Delta Radio zal het landschapsbeeld in dit deel van het Centraal Veluws Natuurgebied (CVN) verstoren vindt het Apeldoornse gemeentebestuur. Het Haagse rechtscollege stelt zich op achter b en w en verwerpt het beroep van Delta Radio. Hoger beroep is niet mogelijk.

ZAANSTAD: “ONDERWIJS BOOS NA VERDWIJNEN VAN TV5”

De onderwijsinstellingen in Zaanstad zijn onaangenaam verrast dat de Franse zender TV5 met ingang van oktober van de kabel verdwijnt. Leerlingen en docenten maken van de zender gebruik om de luister- en spreekvaardigheid van de Franse taal te oefenen. Er wordt overwogen actie te ondernemen tegen de Algemene Programma Raad (APR), die kabelexploitant UPC geadviseerd heeft TV5 van de kabel te halen. UPC is verplicht zich aan dat advies te houden. Wethouder J. Schouten van cultuur heeft, net als haar collega in Landsmeer, een brief naar de APR gestuurd. Daarin laat zij weten het te betreuren dat BBC2 en ZDF verdwijnen en de acties die BBC World Wide tegen het advies van de APR onderneemt, te steunen.

REKENKAMER: GEEN EXTRA OMROEPGELD

Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur/media) heeft geen recht op extra geld van het ministerie van Financien voor het opheffen van de Dienst Omroepbijdragen. Van der Ploeg wilde dit geld hebben om een gat te vullen in de begroting van de omroepen. Uit een onderzoek dat de Algemene Rekenkamer deed naar het geschil tussen beide departementen, blijkt dat de zogenoemde fiscalisering van de omroepbijdragen volgens afspraak is verlopen. Van der Ploeg verzet zich tegen de constatering van de Algemene Rekenkamer. Hij meent dat het rapport “een bijzonder technische inslag heeft” en vindt het “onjuist en te beperkt”. (o.a. NRC)

NEDERLAND ZAT MASSAAL VOOR DE BUIS

Nederland heeft dinsdag massaal naar de diverse tv-zenders gekeken om het nieuws uit de Verenigde Staten te volgen. Op het hoogtepunt, rond 20.30 uur, zaten zo’n 6,5 miljoen Nederlanders voor de buis. Even daarna (20.45 uur) vonden 1,7 miljoen mensen het welletjes; zij besloten op Nederland 3 naar de voetbalwedstrijd Nantes-PSV te gaan kijken. Normaal zou die wedstrijd wel meer kijkers hebben getrokken. Dat heeft de dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS woensdag becijferd. Die dienst meet niet hoeveel mensen naar buitenlandse zenders als CNN hebben gekeken, maar buiten de Nederlandse publieke en commerciële zenders keken slechts 400.000 mensen naar alle overige. Het nieuws over de aanslagen drong al snel door in Nederland. Rond 15.15 uur keken 400.000 mensen naar een extra NOS Journaal, 50.000 naar RTL5 en 60.000 naar SBS6. Rond 17.00 uur had 27 procent van de bevolking de tv aan, en dat is meer dan normaal. Over de gehele avond hadden de publieke netten een marktaandeel van 59 procent, de HMG-zenders (RTL4/5/Yorin) 21,5 procent en de SBS-zenders (SBS6/Net5/V8) 9 procent. (ANP)

MIDDAGKRANTEN BRENGEN OCHTENDEDITIES

Bijna alle middagkranten komen woensdag met ochtendedities over de aanslagen in de VS. Het Utrechts Nieuwsblad brengt een editie van ten minste vijftien pagina’s. Ook het Reformatorisch Dagblad maakt een ochtendkrant. Gratis ochtendkrant Spits drukt extra nummers. Het Rotterdams Dagblad heeft woensdagochtend een speciale ochtendeditie uitgebracht. De 24 pagina’s tellende krant is in een oplage van 30.000 verkrijgbaar in de losse verkoop. Abonnees krijgen de speciale editie over de aanslagen in de Verenigde Staten woensdagmiddag bezorgd in de ‘gewone’ krant. NRC Handelsblad en Parool komen niet met een ochtendkrant, maar houden het bij actuele internetedities. De kranten zullen meer edities maken dan gebruikelijk, zo stellen ze, om ook de laatste nieuwsfeiten te kunnen brengen. Dagblad De Telegraaf laat de persen extra lang draaien en drukt ten minste 125.000 extra kranten.

CAO-CONFLICT OMROEP LIJKT VAN DE BAAN

De omroepwerkgevers hebben ruimte gemaakt voor serieuze onderhandelingen over een nieuw cao publieke omroep. Een akkoord is er nog niet, maar volgens NVJ-secretaris Thomas Bruning is de onverbiddelijke afwijzing van de werknemersvoorstellen van tafel. Werkgevers en werknemers treffen elkaar op 19 september opnieuw aan de onderhandelingstafel. (Villa Media)

L1 WIL MET MINDER PERSONEEL VERDER

De Limburgse regio-omroep L1 wil een miljoen gulden bezuinigen zonder de programmering aan te tasten. Dat hebben directie en hoofdredactie gisteren het personeel laten weten. Het vaste personeelsbestand moet inkrimpen, binnen enkele weken wordt duidelijk hoeveel. Er is al een vacaturestop. De kosten stijgen o.m. door cao-aanpassingen en hogere rechten. De overheidsbijdrage en de reclame-inkomsten blijven gelijk. (Villamedia)

UITREIKING EMMY’S GAAT NIET DOOR

De uitreiking van de Emmy Awards, zondag in de VS, is afgelast. Het tv-programma rond de uitreiking van de belangrijkste tv-prijzen is voor onbepaalde tijd opgeschort uit piëteit met de slachtoffers van de aanslagen, aldus de organisatie. Ook alle festiviteiten de komende dagen, die altijd voor de uitreiking plaatsvinden, gaan niet door. (ANP)

“DEELNEMER GEVAAR OP DE WEG KRIJGT BOETE”

De kantonrechter in Den Haag heeft dinsdag een 21-jarige man uit Wassenaar die meedeed aan het tv-programma Gevaar op de weg veroordeeld tot 650 gulden boete en ontzegging van de rijbevoegdheid voor zes maanden waarvan vier voorwaardelijk. De rechter legde de straf op voor gevaarlijk rijgedrag. De 21-jarige man uit Wassenaar veroorzaakte op 13 maart een ongeval in zijn woonplaats, tijdens opnamen van het tv-programma van RTL 4. Hij reed zestig op een smalle weg waar dertig was toegestaan, en botste op een tegenligger, een 49-jarige Doetinchemmer. De bestuurders kwamen er zonder kleerscheuren vanaf, hun voertuigen raakten zwaar beschadigd. Deelnemers aan Gevaar op de weg krijgen camera’s in de auto die registreren hoe de bestuurder rijdt. Tegen de programmamakers loopt nog een gerechtelijk vooronderzoek voor uitlokking van het ongeval. Dat wordt volgens het Openbaar Ministerie vermoedelijk begin oktober afgerond.(ANP)

ELAND HOOFDREDACTEUR WERELDOMROEP

Freek Eland (51) is per 1 september benoemd tot hoofdredacteur van de Wereldomroep. Eland werkt al sinds 1991 bij de zender. Hij begon als algemeen verslaggever en politiek redacteur en later werd hij redactiechef. Eland krijgt de dagelijkse leiding en eindverantwoordelijkheid over de algemene redactie, taalafdelingen, interactive, muziek en tv.

VAN HALST WORDT PRESENTATOR TV OOST

Jan van Halst gaat bij RTV Oost een nieuw wekelijks programma over de voetbalclub FC Twente presenteren. De speler kwam negen seizoenen uit voor de club uit Enschede. Twee jaar geleden verhuisde V an Halst naar Ajax. Afgelopen seizoen werd hij verhuurd aan Fortuna Sittard. Ook nu is er geen plaats in het eerste elftal voor hem weggelegd. Van Halst noemt zijn nieuwe rol als presentator een mooie uitdaging.”Ik heb altijd al iets in de journalistiek willen doen en dit is een uitstekende kans die ik met beide handen wil grijpen.” Het programma FC TV begint eind september. (NOStt)

POPULARITEIT TV-PERSOONLIJKHEDEN

Carlo Boszhard en Linda de Mol zijn onder de studenten de meest populaire tv-persoonlijkheden. Dat blijkt uit een NIPO-onderzoek dat in opdracht van het tv-blad Mikro Gids van de KRO is gehouden. Boszhard voert de lijst aan in de categorie mannen, en laat daarbij Paul de Leeuw (tweede plaats), Robert ten Brink (3), Jack Spijkerman (4) en Andre van Duin (5) achter zich. Achter Linda de Mol verdringen zich respectievelijk Wendy van Dijk, Irene Moors, Katja Schuurman en Bridget Maasland. Er zijn ook twee lijstjes opgesteld van meest irritante tv-persoonlijkheden. De topdrie bij de mannen bestaat uit Willibrord Frequin, Ron Brandsteder en Theo van Gogh, bij de vrouwen Catherine Keijl, Caroline Tensen en Viola Holt.

KABELS NOS DOORGESNEDEN

Vlak voor de rechtstreekse uitzending van het bezoek van Máxima Zorreguieta en kroonprins Willem- Alexander aan Amsterdam zijn de kabels van NOS Actueel doorgesneden. De uitzending kon echter gewoon doorgaan. Technici slaagden erin om samen met mensen van het Nederlands Omroepbedrijf een provisorische verbinding tot stand te brengen. Dat zei een woordvoerder van de NOS maandagavond. De NOS heeft geen idee of de kabels zijn doorgesneden door activisten. De woordvoerder wil daar ook niet over speculeren. ,,Het kunnen ook kwajongens geweest zijn. Er stond niemand bij. Ze waren op een gegeven moment doorgesneden.” (o.a. ANP)

HANS VAN WILLIGENBURG NAAR RADIO NOORD-HOLLAND

Presentator Hans van Willigenburg (58) is binnenkort weer te horen op de radio. Hij presenteert vanaf 1 oktober op Radio Noord-Holland het programma De Hulplijn,dat elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur wordt uitgezonden. Hans van Willigenburg presenteerde vanaf 1966 meer dan een kwart eeuw radioprogramma’s bij de KRO.In 1992 stapte hij over naar RTL4,waar hij jarenlang te zien was in Koffietijd. (NOStt)

“VERONICA ZOEKT TOENADERING TOT ‘THE BOX’ “

Dagblad De Telegraaf bericht dat de vereniging Veronica momenteel toenadering zoekt tot het muziekstation The Box. Ondanks deze ontwikkeling blijft het rommelen binnen de vereniging, aldus De Telegraaf. Vice-voorzitter Dries Lugt, ooit de beoogde opvolger van Van der Reijden, is opgestapt uit onvrede over het gevoerde beleid van interim-voorzitter Willem van der Meer de Walcheren.

HOFSTAD RADIO LATER OP 96.0MHZ DOOR STORM

De ingebruikname van de evenementenfrequentie van Hofstad Radio (96.0 MHz) in verband met “De Golden Earring”-weken heeft enige vertraging opgelopen. Om 23.00 uur zijn na een vetraging van een kleine 12 uur de uitzendingen gestart. Oorspronkelijk zou Hofstad Radio op 10 september vanaf 12.00 uur haar uitzendingen starten. Door de voortdurende storm is het niet mogelijk gebleken de speciale antenne in de mast vast te maken. Voor de liefhebbers: de antenne betreft een circulair gepolariseerde dipool (de zogenaamde dubbele ‘V’) die speciaal voor de uitzendingen is aangeschaft om met name in het centrum van Den Haag een beter bereik te bewerkstelligen. De antenne is geprepareerd om in de toekomst tot maximaal 5 killowatt aan vermogen aan te kunnen en dus aan de zware kant. De uitzendlokatie bevind zich op 60 meter hoogte.(Paul W / HVB)

“CONSUMENTENBOND WIL KABELAARS ONDER TOEZICHT”

De Consumentenbond wil dat er toezicht komt voor de kabelbedrijven zodat ze in toom gehouden kunnen worden. Dat heeft de Bond in een brief aan staatssecretaris Van der Ploeg laten weten. Consumenten klagen veel over de kabelbedrijven. Niet alleen over de internetdiensten, waar in de afgelopen periode veel aandacht voor is geweest, maar met name ook over de televisiediensten die de kabelbedrijven leveren. Kabelaars UPC en Casema staan in de klachtentoptien van de Consumentenbond. Door de monopoliepositie die de kabelbedrijven hebben, kunnen consumenten vaak niets ondernemen tegen slechte dienstverlening. Zij kunnen niet overstappen naar een ander kabelbedrijf en andere alternatieven zijn niet voorhanden. Zelfregulering blijkt dus niet te werken en het uitblijven van een fatsoenlijke dienstverlening is voor de Consumentenbond reden om te pleiten voor toezicht op de kabelbedrijven. (ADformatie)

FERRY MAAT: PLANNEN VOOR EIGEN RADIOZENDER

Diskjockey Ferry Maat wil op 1 januari 2002 de lucht in met een nieuwe radiozender. Dit bericht het Algemeen Dagblad. Het moet “een station voor onthaasting” worden en krijgt de toepasselijk naam ‘Easy’. Maat wil easy listening-muziek gaan draaien van artiesten als Frank Sinatra en de Carpenters, maar ook van Nederlandse artiesten als Herman van Veen. De diskjockey, die begin dit jaar met ruzie bij de NCRV vertrok, wil zich met de muziekzender vooral richten op 40-plussers. Of ‘Easy’ er ook echt komt hangt af van de uitkomsten van een lopend onderzoek naar de financiele haalbaarheid. (o.a. NOStt)

TWEE GEGADIGDEN VOOR BREEDBANDTAK AT&T

AT&T heeft een tweede bod ontvangen op zijn kabeldochter. De nieuwe gegadigde is het mediaconcern AOL Time Warner. Eerder rammelde de firma Comcast al met de geldbuidel. Dat melden diverse Amerikaanse bronnen, waaronder persbureau Reuters en de zakenkrant Wall Street Journal, op gezag van kabelmagnaat John Malone. AT&T zelf geeft volgens dezelfde bronnen geen commentaar. De komende weken zal AT&T naar verwachting gelijktijdig met de diverse belangstellenden onderhandelen. Volgens Reuters hebben de bieders onder geheimhouding al toegang tot de boeken van AT&T Broadband gekregen. In de coulissen wacht nog altijd de firma Comcast, die in juli een ongewenst bod van 37,1 miljard dollar uitbracht op AT&T’s kabeldochter. Niet duidelijk is of er nog meer serieuze belangstellenden zijn. (Automatisering Gids)

KIJKCIJFERS WEEK 36

De publieke omroepen behaalden afgelopen week een gezamelijk marktaandeel van33.5 procent (+ 0.5 %), de Holland Media Groep 26.1 procent (- 0.2 %) en SBS BRoadcasting 15.2 procent (- 1.1 %). Het best bekeken programma van week 36 is Studio Sport van zondag 9 september met een kijkdichtheid van 15.1 procent. Het volledige overzicht van de marktaandelen en de kijkcijfer top 15 vind je op de website van Medianed: http://www.medianed.com/kijkcijfers/

RUDI CARRELL STOPT IN 2002

Rudi Carrell verdwijnt in 2002 van de Duitse televisie. Dat meldt Bild am Sonntag. De Nederlandse showmaster, die al lange tijd furore maakt bij de oosterburen, wil zijn contract uitdienen, maar “voor de camera ben ik er daarna niet meer”, citeert de krant onze landgenoot. Carrell zou zich voortaan vooral achter de schermen willen laten gelden als producent, adviseur en programmamaker. (NOStt)

EXPERIMENT FREQUENTIES VOORLOPIG MET HALF JAAR VERLENGD

Na het eerdere bericht over de mogelijk illegale uitzendingen met zogenaamde ‘experimentzenders’ waarmee de dekking van met name de landelijke commerciele omroep aanzienlijk wordt vergroot is deze week gebleken dat op het allerlaatste moment toch verlenging heeft plaatsgevonden, zo is aan Hofstad Radio bevestigd. De verlenging is afgegeven voor een half jaar. Dit houdt echter niet in dat deze zenders ook nog een half jaar aan zullen staan: er is veel kritiek op het verlengen van deze frequenties binnen de Divisie Telecom, waardoor een heroverweging niet wordt uitgesloten, aldus Hofstad Radio. Belangrijkste reden van kritiek is dat deze frequenties uit zijn gegeven als technisch experiment, maar dat zij feitelijk worden gebruikt voor de uitbreiding van het netwerk van de betreffende radiozender. (Hofstad Radio)

SBS MOET STOPPEN MET PAARDENPROGRAMMA

SBS6 mag niet doorgaan met het uitzenden van het programma Paradepaarden. Dat heeft de president van de rechtbank in Amsterdam vrijdag in kort geding bepaald. Volgens de rechter lijkt het paardenprogramma teveel op het RTL4-programma Hemel op Paarden. De bedenker van dat programma vond dat ook en spande daarom het kort geding aan tegen producent Orange Factory. SBS kon zaterdag nog niet met zekerheid zeggen of er een hoger beroep volgt en ook is nog niet duidelijk wat de commerciële zender zondag (16.30 uur) als alternatief uitzendt. Wel is besloten dat een ander paardenprogramma met dezelfde presentatoren, Nikki Lacroix-Huisman (dochter van Henny Huisman) en haar man, wordt ontwikkeld. De zaak lijkt veel op een proces dat tv-producent Endemol onlangs aanspande tegen RTL5. Ook toen oordeelde de rechter in Amsterdam dat het programma Sunday United teveel leek op het oorspronkelijke Sport aan Tafel en daarom moest ook die kopie van de buis. Ook in dat geval was het ‘nieuwe’ programma slechts één keer uitgezonden. RTL is tegen die uitspraak in beroep gegaan. (ANP/Nieuwsklik/Trouw)

ALMELO: EURONEWS VERVANGT NET8, MUZZIK VERVANGT TV5

Sinds begin september is op advies van de Programmaraad van Cogas Kabel het zenderpakket gewijzigd. In Almelo en omgeving is Net8 vervangen door Euronews (kanaal 33+ / 571,00 MHz). Muzzik vervangt de zender TV5 op kanaal 54++ of 740,00 MHz. In Gramsbergen en omgeving wordt TV5 eveneens vervangen door de Franse cultuurzender Muzzik (kanaal 33+ of 571,00 MHz).

GELDERLAND-ZUID: EUROSPORT, NGC, WDR3 EN BBC2 VAN DE KABEL

Kabelmaatschappij UPC haalt begin oktober in Gelderland-Zuid waarschijnlijk National Geographic Channel, Eurosport, BBC2 en WDR3 van de kabel. De wijzigingen zijn het gevolg van een harmonisatie van het aanbod in de verschillende gemeenten. Volgens UPC-woordvoerder Joe Simmons zijn de wijzigingen in Gelderland-Zuid nog niet definitief. “Er moet nog onderhandeld worden met diverse gemeenten, er lopen nog oude contracten en de programma-aanbieders moeten nog akkoord gaan. Die moet het aantrekkelijk vinden in een bepaald gebied uit te zenden. Een derde punt is dat de ontvangststations niet overal gelijk zijn. Een uniform distributiebedrijf heeft tijd nodig.” Het is niet alleen kommer en kwel, want de meeste gemeenten krijgen er, zoals het er nu uitziet, een aantal vooraanstaande zenders bij. Zo worden -waar dat nog niet het geval is- de meeste pakketten voorzien van beide muziekzenders TMF én MTV, de meeste gemeenten hebben nu één van die twee. Ook wordt in grote delen de nieuwszender CNN op het net gezet, die zender is tot nog toe bijna nergens ìn het Rivierengebied te krijgen.

GLAMOURLAND KRIJGT NIEUWE NAAM

Programmamaker Gert-Jan Dröge zal voor zijn nieuwe programma bij Net5 een andere naam gebruiken dan ‘Glamourland’. Dat is het resultaat van overleg tussen de AVRO, Net5 en Dröge. Advocaat J. van Manen van de AVRO heeft dit vrijdag bekendgemaakt. Maandag diende bij de rechtbank in Haarlem een kort geding over het gebruik van de programmanaam Glamourland, aangespannen door de AVRO. Die omroep wil niet dat Dröge onder deze titel bij Net5 een zelfde soort programma gaat maken. De rechtbankpresident riep de partijen op hierover zelf een akkoord te bereiken. Volgens advocaat Van Manen wordt de titel nu gewijzigd in een totaal andere naam, waarin ook de woorden glamour en land niet meer mogen voorkomen. Bovendien zal voor de begin- en eindtune van het nieuwe societyprogramma andere muziek worden gebruikt. “Er mag op geen enkele manier gerefereerd worden aan het oude Glamourland. Het nieuwe programma mag niet op een voortzetting hiervan lijken”, aldus Van Manen. Net5 bevestigt de afspraken. De AVRO en Gert-Jan Dröge hebben in 1992 een contract gesloten, waarin staat dat de omroep samen met de programmamaker Glamourland zou exploiteren. Ook is de naam als merk gedeponeerd.

“RADIO 3FM VERSCHILT WEZENLIJK VAN COMMERCIELE ZENDERS”

Het muziekaanbod op Radio 3FM verschilt wezenlijk van dat op commerciële muziekzenders als Radio 538 en Yorin FM. Dat concludeert de dienst Kijk en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS. Vaak wordt gedacht dat 3FM hetzelfde doet als commerciële stations. Zendercoördinator Van der Lugt van 3FM heeft de resultaten vrijdag bekendgemaakt. ,,Dit onderzoek maakt, naar ik hoop, een einde aan een aantal hardnekkige misverstanden rondom Radio 3FM”, schrijft hij. Uit het KLO-onderzoek blijkt dat 35 procent van de platen die te horen zijn op Radio 3 niet worden gedraaid op Radio 538 en Yorin FM. Van der Lugt benadrukt dat het gaat om muziek die tussen 07.00 en 18.00 uur op zijn zender te horen is. Na 18.00 uur is het aanbod nog meer onderscheidend, vindt hij.

BEGIN MET CONCURRENTIE INTERNET VIA DE KABEL

Essent Kabelcom heeft gisteren de deur opengezet voor concurrentie als het gaat om Internet via de kabel. Concurrerende internetaanbieders kunnen gebruik gaan maken van het kabelnet van Essent. IntroWeb zal via deze kabel breedbandverbindingen gaan verzorgen voor zakelijke klanten in Hengelo, Enschede en Borne. Netwerkdirecteur Meijerink noemde het gisteren ‘een kleine, maar belangrijke proef’. Staatssecretaris Van der Ploeg liet enige tijd geleden weten dat hij de monopoliepositie van de kabelbedrijven UPC, Casema en Essent wil aanpakken. De bedrijven moeten verplicht worden om concurrentie op hun kabelnetwerk toe te laten. Vecai, de overkoepelende organisatie van kabelaanbieders, is een onderzoek rondom deze kwestie gestart. UPC, Casema en Essent zijn tegen het toelaten van concurrentie omdat zij vinden dat hun investeringen in het netwerk dan niet goed terug te verdienen zijn. Essent is nu dus wel met IntroWeb van de IntroCom Groep begonnen aan een proef om concurrentie toe te laten. (HCCnet)

NOVA-MEDEWERKERS IN FRANKRIJK AANGEHOUDEN

Drie medewerkers van het actualiteiten-programma Nova zijn in Frankrijk aangehouden. Zij werden gesnapt toen ze zich met 9 Irakezen bij de Kanaaltunnel bevonden. Vluchtelingen verstoppen zich daar in vrachtwagens en treinen om naar Engeland te komen.Exploitant Eurotunnel wil het nabijgelegen vluchtelingenkamp in Sangatte dicht hebben. “Er zijn veel journalisten op het terrein van de Kanaaltunnel”, zei een politiewoordvoerder.” Ze vergeten dat de terminal van de Eurotunnel priveterrein is en dat ze toestemming nodig hebben om het te betreden.” Volgens Nova-verslaggever A.Rooijakkers was het niet duidelijk dat zij zich op verboden terrein bevonden. (NOStt)

RIORDAN NIEUWE TOPMAN UPC

De 59-jarige Ier John Riordan volgt per direct directievoorzitter Marc Schneider op als nieuwe topman van het verliesgevende kabelbedrijf UPC . Riordan is afkomstig uit de Raad van Bestuur van UPC. De accountant Riordan heeft veel ervaring in deze branche. Hij maakt al enkele jaren deel uit van de top van het bedrijf. Eerder had hij een eigen bedrijf dat zich met dezelfde activiteiten bezig hield als UPC. Op 14 augustus vertrok Ceo Mark Schneider bij het kabelbedrijf. Het vertrek van de bestuurder, die vijf jaar voor UPC in Europa actief was, werd op de dag van de kwartaalcijfers aangekondigd. In een toelichting op zijn vertrek gaf Mark Schneider aan meer tijd met zijn familie in de VS te willen doorbrengen en neemt daar zitting in de raad van commissarissen. Deze grootste particuliere kabelmaatschappij van Europa gaat saneren om de kosten te drukken. Daarbij gaan duizend tot 1500 banen verloren. UPC boekte in het tweede kwartaal een nettoverlies van f 1,2 mrd. (Financieel Dagblad)

“HARMEN SIEZEN BESTE NIEUWSLEZER”

Harmen Siezen wordt door 13 procent van de Nederlanders beschouwd als beste nieuwslezer. Hij wordt op grote afstand gevolgd door Henny Stoel (6 %) en Jan de Hoop, Jeroen Pauw en Philip Freriks (allen 5 %). Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Lagendijk. Het instituut heeft achthonderd Nederlanders ondervraagd. Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat het NOS Journaal en RTL Nieuws als de twee beste nieuwsrubrieken van Nederland worden gezien. Dat resultaat is opmerkelijk, omdat eind juni de NOS een eigen onderzoek publiceerde waaruit bleek dat het Journaal als de meest betrouwbare nieuwsbron wordt bestempeld. Het verschil kan volgens de onderzoeker wellicht worden verklaard door de onderzoeksmethode. (ANP)

VLAANDEREN: RADIOLICENTIES VOOR Q-MUSIC EN 4FM

Het Vlaamse Commissariaat voor de Media heeft twee licenties voor landelijke commerciële radio uitgereikt aan Q-Music en aan 4 FM. Q-Music was het project van de Vlaamse Mediamaatschappij (VTM) en werd beschouwd als grote kanshebber. Q-Music wil vooral Nederlandstalige muziek brengen voor mensen tussen 18 en 40. Meer verrassend is de keuze voor 4FM, dat met steun van beursgenoteerde groep Think Media werd opgebouwd vroegere medewerkers van Studio Brussel en Donna. 4FM, dat al sinds vorig jaar via de kabel en internet te horen is, wil nog dit jaar met uitzendingen starten. (VRTtxt).

KIRCH MEDIA GAAT SAMEN MET PROSIEBENSAT.1

Duitse mediamagnaat Leo Kirch heeft een grote slag geslagen in zijn nimmer aflatende strijd met het concurrerende concern Bertelsmann. Hij laat Kirch Media fuseren met ProSiebenSAT.1, dat al aan de beurs genoteerd staat, en wil de combinatie als nieuw concern naar de beurs brengen. Die beursgang zal plaatshebben als de fusie rond is, vermoedelijk eind juni volgend jaar, zo heeft ProSiebenSAT.1 donderdag laten weten. De nieuwe mediagigant is vergelijkbaar met het Britse BSkyB, dat eigendom is van de Australische miljardair Rupert Murdoch. Kirch Media bezit al een kapitaalbelang van 52,5 procent in ProSiebenSAT.1 en heeft meer dan 85 procent van de stemrechten. In 1999 maakte Kirch al duidelijk beursaspiraties te hebben. Toen vormde hij een wirwar van bv’s om in KirchGruppe, met drie dochterondernemingen. Een van die dochterbedrijven is Kirch Media, dat onder meer de tv-zenders DSF (sport) en N24 (nieuws) bezit. Ook de rechten van de Bundesliga en die van het WK voetbal in Zuid-Korea en Japan zijn erin ondergebracht. Kirch troeft met de beursgang zijn eeuwige rivaal Bertelsmann af. Dat mediaconcern wil in 2003 naar de beurs. (NU.nl)

VLAAMSE WINT RVU RADIOPRIJS 2001

De Vlaamse Annemie Tweepenninckx heeft de RVU Radioprijs 2001 gewonnen. Dat heeft de omroep woensdag bekendgemaakt. Tweepenninckx studeert aan de Hogeschool Antwerpen en trok aan het langste eind met haar reportage Bits & Bytes. In dat programma belicht ze stotteraars en volgens de jury doet ze dat op een geestige wijze. Zo laat ze het gestotter van haar gesprekspartners overgaan in een soort rapmuziek. Bovendien laat ze de stotteraars uitpraten en volgens de RVU schort het daar nogal eens aan op de radio. Aurelie Lierman uit Brussel kreeg met haar reportage Terug naar Af(rika) de tweede prijs. De derde prijs ging naar de Groningse Esther Postema van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij maakte een documentaire over Duitse kinderen die tijdens en na de Eerste Wereldoorlog werden opgevangen door Nederlandse gastgezinnen. Aan de prijzen zijn geldbedragen van respectievelijk 1500, 1000 en 750 gulden verbonden. De RVU wil met de prijs jong talent stimuleren en aankomend radiomakers aan zich binden. (ANP/Nieuwsklik)

“OOK DAT NOG!” HERDENKT MILLECAM

De KRO begint zondagavond met een nieuwe reeks van het populaire consumentenprogramma Ook dat nog! Het dertiende seizoen vangt aan met een In Memoriam voor Sylvia Millecam, die recent op 45-jarige leeftijd stierf. De comedienne dankte haar grote populariteit deels aan het programma, het programma een groot deel van zijn populariteit aan Millecam. De actrice kon vorig jaar al niet meer meewerken, maar haar bijdragen staan velen in het geheugen gegrift. De plaats van Millecam wordt ingenomen door een per week wisselend panellid. Nieuw onderdeel is de rubriek van de Haagse cabaretier Sjaak Bral, Een zaak voor Sjaak. De eerste uitzending van het nieuwe seizoen is zondag om 20.55 uur via Nederland 1. (ANP)

YORIN KOMT MET JEUGDIG “YORKIDDIN” ALS DAGPROGRAMMERING

De Holland Media Groep heeft vandaag bekend gemaakt dat de dagprogrammering van Yorin er vanaf 6 oktober anders uit komt te zien. Vanaf die datum start op Yorin de jeugdprogrammering van Yorkiddin met programma’s voor kijkers tussen de 6 en 12 jaar. “Yorkidding” zal elke werkdag van 12.15 tot 16.45 uur te zien zijn en in het weekeinde begint Yorkidding rond 7 uur ’s morgens. De programmering is volgens de HMG opgebouwd uit drie pijlers: animatie/tekenfilms, jeugd- & actieserie’s en jeugdfilms.

WEG VRIJ VOOR BEURSGANG UPC’S PRIORITY

UPC kan zijn telefoniedochter Priority naar de beurs brengen nu de aandeelhouders gisteren de statuten van het bedrijf hebben gewijzigd. Het kabelbedrijf wil nog deze maand een notering voor het telefoniebedrijf aanvragen. Daarmee kan het bedrijf op het nippertje een schadeclaim van 200 miljoen dollar afwenden. Bij de overname van Priority-aandeelhouder Cignal Global Communications door UPC steeg het belang van het kabelconcern tot 84 procent. Als compensatie eisten de overige Priority-aandeelhouders, de ex-werknemers van Cignal, dat het bedrijf uiterlijk 1 oktober naar de beurs zou worden gebracht. Zo niet dan moet UPC de miljoenenboete uitkeren. Welke financiële instellingen de beursgang gaan begeleiden is nog niet duidelijk. UPC wil ook niets kwijt over de uitgifteprijs en het aantal uit te geven aandelen. (Automatisering Gids)

COLLEGE STEEKT OOG RADIO DE REDDENDE HAND TOE

OOG Radio kan de stekker er voorlopig in houden. Het college van B en W hecht zoveel belang aan de uitzendingen van de lokale omroep, dat het bereid is jaarlijks 125.000 gulden subsidie op tafel te leggen. Daarmee is het dreigende einde van OOG Radio van de baan. Voorwaarde is wel dat de omroep zelf jaarlijks in staat is voor 50- à 60.000 gulden aan reclame-inkomsten binnen te halen. (o.a. Nieuwsblad van het Noorden)

LIBERTY KOOPT TOCH DUITSE KABELNETTEN

Liberty Media heeft gisteren het contract getekend met Deutsche Telekom voor de overname van zes regionale Duitse kabelnetten. Het Amerikaanse mediabedrijf betaalt 5,5 miljard euro in een mix van contanten, aandelen en achtergestelde obligatieleningen. Met de overname wordt Liberty Media het grootste kabelbedrijf in Duitsland met een aboneebestand dat 10 miljoen huishoudens omvat. De mededeling is opmerkelijk omdat Liberty-topman Malone de afgelopen week bij diverse gelegenheden zijn twijfels uitte over de slaagkans van de overname. Deutsche Telekom heeft groot belang bij de verkoop. Het telecombedrijf had de opbrengst al in de boeken opgenomen om zijn schuldenlast van 65,5 miljard euro te verminderen. Liberty Media heeft indirect een controlerend belang in UPC, het grootste kabelbedrijf in Europa. In totaal bedient het bedrijf 20 miljoen huishoudens. (Automatisering Gids

VRT TEGEN DISCRIMINERENDE ORGANISATIES

Partijen of groeperingen die oproepen tot discriminatie mogen door de VRT niet op dezelfde manier worden behandeld als andere organisaties. Dat staat in een voorstel dat de directie van de VRT heeft voorgelegd aan de raad van bestuur. Het voorstel gaat ervan uit dat de openbare omroep VRT de taak heeft om op te komen voor de democratie. De directie stelt dat het niet gaat om een boycot van het Vlaams Blok of ande- ere groepen. De nieuwsredacties van de VRT zullen zelf kunnen beslissen of een bepaald nieuwsfeit rond die groepen relevant is. Een herhaling van hun stand- punten zit er niet meer in. (VRTtxt)

AVRO EN NET5: ZELF AKKOORD GLAMOURLAND

De Avro, Net5 en programmamaker Gert-Jan Dröge gaan deze week proberen een akkoord te bereiken over het gebruik van de programmanaam Glamourland. Dat is de voorlopige uitkomst van een kort geding dat gisteren diende bij de president van de rechtbank in Haarlem. Net5 wil vanaf 30 september een nieuwe serie uitzenden van het populaire programma Glamourland, dat negen jaar lang bij de Avro te zien was. De publieke omroep is daar echter fel tegen. Volgens de Avro schendt Net5 de rechten die de omroep samen met Dröge op de naam en formule van het programma zou hebben. Ze eist een verbod op de nieuwe reeks. De Avro beroept zich op een contract met Dröge uit 1992, waarin staat dat de omroep samen met de programmamaker Glamourland zou exploiteren. (Adformatie)

HAARLEM: UPC LOST VOETBALSTORING NET OP TIJD OP

Tot vlak voor de voetbalwedstrijd Ierland – Nederland kampte het kabeltelevisienet zaterdagmiddag met een grote storing. Op de netten Nederland 1, 2 en 3 liepen geluid en beeld niet synchroon. Een grote hoeveelheid klagers belde naar UPC om te melden dat het geluid later doorkwam dan het beeld. Vlak voor het begin van de wedstrijd slaagde UPC erin het probleem op te lossen. Oorzaak van de storing was, volgens UPC, nieuwe apparatuur die vrijdagmiddag in de centrale in Amsterdam was geplaatst. Behalve in Haarlem, liep de zaak vanaf tien uur zaterdagmorgen ook spaak in Hilversum, Purmerend en Amsterdam. Bij elkaar goed voor zo’n 700.000 aansluitingen. Volgens UPC zijn storingen als deze de komende tijd niet uit te sluiten. Maandag heeft UPC in Haarlem haar televisiepakket gewijzigd. Gelukkig hoeven de kabelabonnées in Haarlem niet alles opnieuw in te stellen. Zij kunnen volstaan met het instellen van de nieuwe zender Arte, een kunst- en cultuurkanaal, te vinden op frequentie 664,00 (kanaal 45+). NieuwsTV en National Geographic Channel frequentie behouden hun frequenties, respectievelijk 512.00 en 544,00. (Haarlems Dagblad)

LUISTERCIJFERS JUNI-JULI

Sky Radio blijft groeien. In het Intomart CLO van juni-juli ging het marktaandeel met 0,6 procent omhoog naar 15,0 procent. Radio 1 groeide het hardst (dankzij sportwedstrijden als de Tour de France): met 0,8 procent naar 8,7 procent. Radio 3 leverde iets in: van 10,9 naar 10,7 en ook zenders als Radio 538 en Radio 10 moesten iets terug. De andere zenders die een plus(je) noteerden waren Yorin FM (van 4,3 naar 4,4 procent) en Classic FM (van 2,5 naar 2,6 procent). Hieronder het complete overzicht met marktaandelen:

 	mei/juni (in%)	juni/juli (in%)
01	Sky Radio	14.4	15.0
02	Radio 3 FM	10.9	10.7
03	Radio 2 	9.1	9.0
04	Radio 1	7.9	8.7
05	Radio 538 	8.7	8.4
06	Radio 10 FM	8.6	8.4
07	Noordzee FM	5.1	4.9
08	YorinFM	4.3	4.4
09	Classic fM	2.5	2.6
10	Arrow Classic R.	1.9	1.8
11	Radio 4 	1.6	1.6
12	747AM	0.8	0.8
13	Business Nieuws Radio	0.2	0.2
14	Q the Beat	0.1	0.1
 -	Regio Radio	14.2	13.6
 -	CRN Commercieel Radio	2.3	2.3

“KAMER MOGELIJK ONJUIST INGELICHT OVER FREQUENTIES”

In de Tweede Kamer bestaat sterk het vermoeden dat staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) het parlement niet altijd juist heeft ingelicht over de verdeling van nieuwe etherfrequenties. Kamerleden van PvdA, CDA en D66 willen snel opheldering. De twijfel over de informatievoorziening draait om de haast die De Vries wil maken met het nemen van de besluiten, aldus het AD. De bewindsvrouw heeft er steeds op gehamerd dat voor 1 September dit jaar een knoop moest worden doorgehakt, want anders dreigen diverse juridische procedures. Maar in een brief die zij samen met staatssecretaris Van der Ploeg (Media) afgelopen week naar de Kamer stuurde, komt de datum 1september niet meer voor. De bewindslieden geven toe dat vertraging is opgetreden. Er zijn nog internationale onderhandelingen en technische problemen. Overigens werd vrijdag bekend dat het kabinet onverkort vasthoudt aan de veiling van de frequenties. Alle vormen van een vergelijkende toets, waarbij bedrijfseconomische criteria en soort programma’s het uitgangspunt zijn, stuiten volgens Van der Ploeg op onoverkomelijke (juridische) problemen. (Adformatie)

BEZOEK NOORD-BRABANT LIVE OP DE BUIS

De NOS brengt het bezoek van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta dinsdag aan Noord-Brabant deels live op TV2. Tussen 13.00 en 14.00 uur is het paar rechtstreeks te volgen als het in Den Bosch een afvaardiging van de Brabantse bevolking ontmoet. ’s Avonds is er via dezelfde zender een samenvatting (19.24-19.49 uur). De live-registratie en de samenvatting worden gepresenteerd door Maartje van Weegen. Het RTL5-programma 5 in het land (19.00-19.30 uur) wordt dinsdag voor de gelegenheid omgedoopt in Oranje in het land. De zender zal dat telkens herhalen op momenten waarop het paar een werkbezoek aan andere provincies aflegt. Het programma doet uitgebreid verslag van het bezoek en laat Oranjefans en -deskundigen aan het woord. (ANP)

JOURNALIST VAN BRUGGEN (77) OVERLEDEN

In een ziekenhuis in Delft is zondag de journalist Link van Bruggen overleden. Hij is 77 jaar oud geworden. Hij genoot vooral bekendheid als Europa-kenner door zijn jarenlange journalistieke werk vanuit Straatsburg. Voor zijn tijd bij de AVRO-radio werkte hij als correspondent bij de NCRV-radio. Daarvoor was hij oorlogscorrespondent en reisde de hele wereld over. Hij werkte niet alleen voor de radio, maar schreef ook artikelen, onder meer als Europees correspondent voor de Staatscourant. Ook schreef hij verschillende boeken, onder andere over de Europese eenwording. (ANP)

MERWERADIO ONTVANGT NIEUWE ZENDMACHTIGING

De streekomroep stichting MerweRadio te Sliedrecht heeft opnieuw voor vijf jaar zendtijd toegewezen gekregen van het Commissariaat voor de Media te Hilversum voor de gemeenten Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Graafstroom. Ook in de gemeente Liesveld zit MerweRadio op de kabel.

BIG BROTHER ONTREGELT INTERNET IN ZUID AFRIKA

Zuid-Afrikaanse internetproviders moesten zaterdag de tol betalen van de populariteit van de realitysoap Big Brother. Het internetverkeer werd ernstig verstoord, omdat te veel mensen inlogden om de laatste ontwikkelingen in het Big Brother huis te volgen. De Zuid-Afrikaanse versie van Big Brother ging vorige week van start. De show, die op televisie van maandag tot en met vrijdag iedere dag een half uur wordt uitgezonden, was direct enorm populair en zorgde voor verhitte discussies in kranten en tijdschriften. In het weekeinde moeten de fans het doen met verslagen op internet, en dat zorgde zaterdag al voor grote problemen. Aan de Zuid-Afrikaanse Big Brother doen 12 mensen mee. Diegene die het er 106 dagen uithoudt, krijgt een miljoen rand, ruim 250.000 gulden, mee naar huis.  (NU.nl)

“STUDIO 2” BEGINT TOCH IN SEPTEMBER

De TROS zendt toch vanaf 4 september het nieuwe programma Studio 2 uit. Dat maakte de omroep vrijdag bekend. Donderdag meldde producent Ivo Niehe nog dat de uitzendingen pas in november konden beginnen wegens sportuitzendingen. De eerste uitzendingen zijn in aangepaste vorm en staan in het teken van vijftig jaar televisie. Zij worden onregelmatig geprogrammeerd. Aan de hand van beeldfragmenten laat het programma een deel van de Nederlandse geschiedenis zien. Ivo Niehe en Koos Postema presenteren Studio 2 bij toerbeurt. Pas vanaf 1 november is Studio 2 te zien zoals in het oorspronkelijke concept was bedoeld. Het programma wordt om 23.05 uur onderbroken voor ‘Studio Sport na elven’. Na dat sportblok komt een vooruitblik op het 50-jarig jubileum van de televisie op 2 oktober. (ANP)

“UITZENDINGEN COMMERCIELE RADIOZENDERS OP ‘EXPERIMENT-FREQUENTIES’ ILLEGAAL”

Hofstad Radio bericht via haar website dat de verschillende commerciele radiozenders die uitzenden op zogenaamde “experimenele frequenties” sinds 1 september illegaal op deze frequenties uitzenden. Per 1 september zijn de tijdelijke vergunningen van de commerciele radiostations die in de ether uitzenden door staatssecrataris De Vries verlengd. Deze verlenging was op 30 augustus in de Staatscourant te lezen. De zogenaamde experiment-vergunningen zijn echter niet verlengd. Hofstad Radio is in het bezit van een document van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat waaruit blijkt dat deze frequenties niet zijn verlengd. Bij navraag in Groningen, bij de inmiddels zelfstandige Divisie Telecom van Verkeer en Waterstaat op 31 augustus rond 16.00 uur werd opgemerkt dat men ‘nog tot 24.00 uur’ de gelegenheid had om te verlengen. De directie van de Divisie Telecom was echter niet meer bereikbaar.

ARTE OP KABEL IN DEN HAAG

Met ingang van dinsdag 4 september is de culturele tv-zender Arte te zien op de Haagsche kabel. De zender is tussen 19.00 en 03.00 uur op het kanaal van The Box (03.00 – 11.00 uur) en Animal Planet (11.00 – 19.00 uur).

STORING KABEL REGIO DE HAAG: GEEN RADIO WEST

Door een storing bij kabelexploitant Casema is Radio West zaterdag een aantal uren niet te horen geweest via de kabel in de regio Den Haag. Sinds zaterdagavond is de ontvangst herstelt. Door een defect in een verdeelstation viel het kabelsignaal enkele uren uit. De oorzaak van het defect is nog niet bekend.

NOS VERLIEST KORT GEDING OVER PEPER

De NOS krijgt de KPMG-stukken in de zaak-Peper niet te zien. De omroeporganisatie heeft het kort geding hierover bij de Rotterdamse rechtbank verloren. Rechtbankpresident mr. P. van Zwieten heeft zich bij zijn oordeel mede laten leiden door de brief van het college van procureurs- generaal. Dat liet kort voor de zitting weten grote bezwaren te hebben tegen openbaarmaking van de banden en verslagen van de gesprekken met de betrokkenen in de affaire, omdat de zaak-Peper nog onder de rechter is. De Rotterdamse rechter verwijst in dit verband in zijn uitspraak naar de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) zelf. De NOS had met die wet in de hand om openbaarmaking van de stukken gevraagd. Maar in die wet staat ook dat het verstrekken van informatie niet kan, als dat schadelijk kan zijn voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten. (ANP)

TWENTSE ZENDER NET8 FAILLIET

Werknemers van de Twentse commerciële televisiezender Net 8 hebben het faillissement van het bedrijf aangevraagd. Ze hebben de laatste drie maanden geen salaris meer gekregen. Net 8 zendt sinds zaterdag door technische problemen al niet meer uit. Er is geen geld om de storing te verhelpen. De meerderheid van de aandelen van Net 8 is in handen van het bedrijf Royal Telecom Holland, dat handelt in apparatuur voor mobiele telefonie. Ook de voorganger van Net8, de zender Tele8, ging failliet. (NRC)

“POLITIEK WEET ZICH GEEN RAAD MET ZENDMAST TV-OOST”

De Hengelose politiek weet zich geen raad met het standpunt over de zendmast van TV Oost. Gaat het ding nu wel of geen storing veroorzaken? De leden van de commissie ruimtelijke ordening schoven het probleem deze week nog maar even voor zich uit. In ieder geval tot de raadsvergadering eind deze maand. Formeel kan de Hengelose gemeenteraad zich vrij gemakkelijk van het probleem afmaken. De milieukwestie (overlast en storing) rond de mast is op een haar na gevild. De Raad van State velt daar in laatste instantie nog een oordeel over.

“TER AAR MAAKT ZICH STERK VOOR BEHOUD 88.4”

De gemeente Ter Aar maakt zich zorgen over de ontvangstkwaliteit van Radio West op lange termijn. Dat blijkt uit een brief van de gemeente aan staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat. De gemeente reageert daarmee op plannen van het ministerie om Radio West bij een eventuele veiling een andere frequentie te geven. De ontvangst van de omroep zou daardoor in de hele regio verslechteren. Dat zou ook de status van rampenzender niet ten goede komen. Ter Aar sluit zich met de brief aan op een eerder soortgelijk initiatief van de gemeenten in de regio Leiden. (RTV West)

CAMPS HAALT UIT NAAR JOHN DE MOL

Hugo Camps heeft woedend uitgehaald naar John de Mol, de producent van het programma Sport aan Tafel. RTL5 wilde dit programma,rond de journalisten Johan Derksen en Hugo Camps, voortaan zelf produceren. John de Mol was daar tegen en stapte naar de rechter. Deze bepaalde dat Derksen en Camps ook in een andere formule niet meer met elkaar mogen praten op tv. In de Gooi- en Eemlander zei Camps hierover:”John de Mol heeft zo ongeveer alles gejat in het tv-landschap wat er te jatten was.Hij wordt nu gepromoveerd tot censuurmeester. Hij haalt Derksen en mij van het scherm en niemand spreekt hem tegen. De Nederlandse pers noch de vakbond van journalisten.” (NOStt)

TELETEXT STORING BIJ UPC

In het uitzendgebied van kabelaar UPC in het gebied Amsterdam en Het Gooi is de ontvangst van Teletekst op Nederland 1 sinds enige weken niet goed. Vaak valt Teletekst enige seconden per minuut weg. Dit geeft vooral nare storingen in de ontvangst van ondertiteling voor doven en slechthorenden. UPC meldt dat de slechte ontvangst een gevolg van storing in hun apparatuur is. UPC wacht op vervangende apparatuur en zoekt in de tussentijd naar een andere oplossing.

TINEKE VERBURG WEG BIJ DE TROS

Tineke Verburg heeft na 22 jaar besloten op te stappen bij de TROS. Dat heeft de omroep vrijdag gezegd. Volgens een TROS-woordvoerster vindt Verburg dat uit de programma’s die haar werden aangeboden geen waardering spreekt. Dat onduidelijk bleef of ze het nieuwe programma Studio 2 zou presenteren, heeft zwaar gewogen bij haar beslissing. Onduidelijk is of ze al een nieuwe werkgever heeft gevonden. Verburg begon bij de TROS als omroepster. Daarna presenteerde ze Aktua, Triviant en Aktua in Bedrijf. Met Triviant is ze nog even te zien, omdat daarvan nog nieuwe afleveringen op de plank lagen.

BESLUIT SAMENWERKING AT5 EN TVNH DECEMBER

AT5 en TV-Noord Holland (TVNH) zouden verder moeten gaan als één bedrijf. De omroepen zouden hierbij moeten werken met één productiebedrijf met 2 of meer edities. Dit heeft Gedeputeerde Staten (GS) uitgesproken als voorkeur voor een basis voor een samenwerkingsvorm tussen de 2 omroepen. Financieel zou het aantrekkelijker zijn als TVNH en AT5 zouden samenwerken als één bedrijf, met één provinciale bekostigingsverklaring en met één zendmachtiging. Dit bedrijf zou met gebiedsgerichte katernen moeten gaan werken voor alle televisiekijkers in Noord-Holland. De provincie Noord-Holland wil in ieder geval dat TVNH in de hele provincie te ontvangen is, dit in tegenstelling tot de huidige situatie. Provinciale Staten zullen in december 2001 een besluit nemen. (EN.nl)

SATELLIETSTORING TREFT COMMERCIELE RADIOZENDERS

De Eutelsat-satelliet die het signaal van een aantal grote commerciële radiostations doorgeeft en sinds donderdagavond een eigen leven leek te leiden, gedraagt zich weer normaal. Door de storing ondervonden zenders als Noordzee FM, Sky Radio, Classic FM, Radio 538 en Business Nieuws Radio grote hinder bij hun uitzendingen via de kabel. De zenders waren in de meeste gevallen nog wel via de ether te beluisteren. Volgens een woordvoerder van het bedrijf Xantic die de gewraakte satelliet van Eutelsat huurt, begonnen de problemen donderdagavond toen deze begon te ’tollen’. Het probleem leek binnen een uur opgelost maar de satelliet raakte ’s avonds volledig uit koers. Sinds drie uur vrijdagmiddag hangt de satelliet weer op zijn eigen plek, een gebied van honderd bij honderd kilometer, in de ruimte. ,,Op dit moment maakt de sateliet nog een soort langzame slingerbeweging die uiteindelijk tot de gewenste stilstand moet leiden”, zegt H. Strik, woordvoerder van Xantic. Naast diverse Nederlandse radiozenders zijn ook een aantal tv-stations die via deze satelliet uitzonden uit de lucht geweest. Het gaat hierbij onder andere om TMF Vlaanderen, RTM1 (Marokko), ESC1 (Egypte), Al Jazeera (Arabisch nieuwskanaal), Canal Algerie (Algerije), TV 7 Tunis, Nile TV (Egypte) en het Nederlandse zendamateurkanaal Pi 6Alk. (o.a. ANP)

MARKIT TV VERVANGT BDU-KABELKRANT IN WIJK BIJ DUURSTEDE

Sinds donderdag is het televisiepakket in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek gewijzigd. De kabelkrant van BDU is vervangen door Markit TV. Markit TV is op dezelfde frequentie te ontvangen als BDU kabelkrant. Markit verschijnt op de kabel bij meer dan 2 miljoen huishoudens als consumentenkanaal voor lokaal nieuws en informatie (Markit TV), onroerend goed (WoonMarkit), occasions (AutoMarkit), vacatures (JobMarkit) en shopping (ShopMarkit).

STORING EUTELSAT: COMMERCIELE RADIO UIT DE LUCHT

Sinds donderdagmiddag heeft een groot aantal commerciele radiozenders te kampen met storingen. Donderdagmiddag zijn een aantal grote commerciele zenders niet via de kabel en ether te horen geweest. Momenteel doen zich opnieuw problemen voor. Volgens een woordvoerder van Xantic, het bedrijf  dat het signaal verzorgt, kunnen onder meer Noordzee FM, Sky Radio, Classic FM, Radio 538,  Radio 10 FM en Business News Radio niet meer uitzenden door problemen met een satelliet van Eutelsat. De satelliet is instabiel, waardoor het signaal niet goed meer doorgegeven kan worden. Momenteel wordt voor een aantal radiozenders het ethersignaal gevoed met behulp van noodlijnen. Ook de kleinere zenders als, CountryFM, Colorful Raido, Love Radio, Radio Nationaal en ID&T Radio hebben te kampen met deze storing. Vooral luisteraars via kabel ondervinden veel overlast van de storing, aangezien de kabeldistributie niet door noodlijnen kan worden overgenomen.

“YORIN” HAD “ME” MOGEN HETEN

Na het vertrek van de vereniging Veronica uit de Holland Media Groep had die jongerenzender mogen worden omgedoopt in ME. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam donderdag bepaald in het hoger beroep dat HMG had aangespannen tegen het kledingconcern WE. De kortgedingrechter had in eerste aanleg het protest van WE tegen het gebruik van de naam ME gehonoreerd. Op basis daarvan besloot Holland Media Groep (HMG) de zender in allerijl om te dopen in Yorin. Die naam blijft het station houden, maar de uitspraak van het hof kan wel tot gevolg hebben dat HMG een schadeclaim indient bij WE.

RUUD DE WILD NIET GESCHORST

Een geslaagde practical joke, dat blijkt het bericht te zijn dat radiopresentator Ruud de Wild een week geschorst zou zijn omdat hij Hans Dulfer in zijn programma een “arrogante klootzak” noemde. De Wild maakte de schorsing woensdagmiddag zelf op de radio bekend, maar volgens diverse goedingelichte bronnen is er niets van waar. Het blijkt te gaan om een grap.

BIG BROTHER: DE MOL GRIJPT IN

Vorige week regende het klachten bij Big Brother over de expliciete sex, het taalgebruik en het vele naakt in de vroege uitzendingen. Daarop heeft John de Mol zelf besloten in te grijpen, iets wat in de uitzendingen daarna duidelijk zichtbaar is geweest: het taalgebruik is afgenomen, sex en naakt is vrijwel volledig verdwenen.. Dit is te lezen in een artikel in het NoordHollands Dagblad. “Ik heb met de programmamakers afgesproken dat als dit nog een keer voorkomt, om zeven uur een gekuiste versie wordt uitgezonden,” aldus de Mol. In de herhaling ’s avonds na elven is dan alsnog ruimte voot het ‘ongecensureerde’ wel en wee van de bewoners. Ook de Telegraaf bericht een reactie van De Mol op de vele kritiek: ,,Wat vorige week is uitgezonden kan natuurlijk niet zo vroeg op de avond. Ik geef de mensen die daarover klagen helemaal gelijk. Ik heb nu met de makers, Hummie van der Tonnekreek en Paul Römer afgesproken dat zulke heftige beelden niet meer om 19.00 uur worden vertoond.” (o.a. Fokzine)

RTL5 VERDER MET “SUNDAY UNITED”

RTL5 zendt vanaf zondag weer het voetbalprogramma Sunday United uit. De zender begon eerder dit jaar met de opvolger van Sport aan Tafel, maar moest het programma op last van de president van de rechtbank in Amsterdam al na een uitzending stopzetten. RTL denkt nu met een andere opzet van het programma toch te voldoen aan het vonnis van de president. Veel onderdelen blijven echter hetzelfde. Ruud ter Weijden blijft de presentator en de vaste gasten Johan Derksen en Hugo Camps maken ook weer hun opwachting. De rol van Derksen en Camps wordt aangepast; Derksen bespreekt met Ter Weijden wekelijks het Engelse voetbal, Camps interviewt elke uitzending een gast. Volgens RTL5 wordt Sunday United een praatprogramma over sport met een ‘sociëteitachtige sfeer’. Overigens is HMG eerder wel in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbankpresident in Amsterdam. (ANP)

“EINDELIJK OOK GLASVEZEL IN MOERGESTEL”

Twee woordvoerders van Essent hebben donderdag 27 september via de lokalezender MTV bekend gemaakt dat de renovatiewerken aan het kabelnet zo goed als gereed zijn. Op 9 oktober zal het TV- pakket van 22 zenders uitgebreid worden naar 33. Saillant detail: de laatste kanaalwijziging in dit 6000 inwoners tellende dorp dateert alweer van oktober 1990!  Ofschoon de afgelopen jaren alle Midden- Brabantse gemeenten ‘verglaasd’ zijn is Moergestel steeds achtergebleven. Vermoed wordt dat dit te maken heeft met het feit dat het kabelnet van het nabijgelegen, en tot dezelfde gemeente behorende, Oisterwijk na lang onderhandelen uiteindelijk in 1996 toch op het nippertje niet is overgedragen aan (toen nog) de PNEM, maar aan een lokale onderneming. Met de afronding van de werkzaamheden in oktober 2001, zal Moergestel het in Midden-Brabant gangbare pakket ontvangen, inclusief de Mr. Zap en @home diensten van Essent. De elf extra TV-zenders betreffen kanalen, die voorheen moesten wijken voor vaderlands commercieel geweld (WDR 3, RTL-TV, CNN, MTV, NGC) en enkele nieuwe kanalen (Info TV, Preview TV, HOT TV, Canal+2, V8, the Box, VMM). Alle TV-zenders, behalve het lokale MTV (Moergestel TV, schuift slechts 1.75 MHz op), krijgen een nieuw plekje op de frequentieband. (Corne Schoenmaker / MTV)

ITN BEHOUDT NIEUWSCONTRACT VAN ITV

Het nieuwsbedrijf ITN zal ook in de toekomst het nieuws blijven leveren voor de Britse tv-zender ITV. Beide bedrijven gaan nu exclusief onderhandelen over de precieze voorwaarden voor een nieuw contract. ITN levert al 45 jaar lang het journaal voor ITV. Voor het nieuwe contract dat in 2003 van start zal gaan, was er evenwel een geduchte concurrent in Channel 3, een consortium met onder meer BSkyB, Bloomberg en CBS. ITN maakt ook nieuwsprogramma’s voor Channel 4 en Channel 5 en voor zowat 250 commerciële radiostations. (VRTtxt)

AKKOORD OVER PUBLIEKE NIEUWSZENDER

De Raad van Toezicht van de NOS heeft de plannen voor een aparte nieuwszender goedgekeurd. Per september 2002 start Nederland 2 overdag als proeftuin. In eerste instantie wordt het alleen overdag (6.00-19.00 uur) een nieuwszender, later groeit het kanaal uit naar een 24-uurszender. In 2005/2006 moet het een aparte (vierde) publieke zender worden. Omdat voor zo’n kanaal waarschijnlijk geen doorgifteplicht gaat gelden, heeft de NOS voor deze termijnen gekozen. In de tussentijd kan de NOS dan kabelexploitanten en programmaraden warm maken voor het vierde kanaal. Eigenlijk wil de NOS ook een apart cultuurkanaal, maar daarvoor is nog geen geld beschikbaar. De NOS-plannen maken deel uit van een meerjarenbegroting waarop is aangedrongen door staatssecretaris Van der Ploeg (Media). De NOS gaat uit van 40 miljoen gulden voor themakanalen en 60 miljoen gulden voor investeringen in internet. Wolffensperger heeft goede hoop dat de Tweede Kamer en Van der Ploeg het eens zijn met de plannen. (Adformatie)

JEROEN FLINK NAAR MTV / TMF

Jeroen Flink wordt per 1 november de nieuwe regional sales director bij MTV/TMF. Hij volgt Jos van Mieghem op, die onlangs bekendmaakte bij de muziekzenders te vertrekken. Flink is nu commercieel verantwoordelijk voor RTV Noord-Holland. Eerder was hij commercieel en algemeen directeur bij Noordzee FM. Flink gaat in zijn nieuwe functie aan managing director René Witzel rapporteren. (Adformatie)

NVJ: BEZUINIGINGEN AT5 VAN TAFEL

Het Amsterdamse televisiestation AT5 heeft de voorgenomen afschaffing van een nieuwsploeg voor zware calamiteiten van tafel gehaald. In overleg met de ondernemingsraad en de redactieraad wordt gekeken of de gewenste bezuiniging op een andere manier kan worden gerealiseerd. De leiding van AT5 wilde afhankelijk afscheid nemen van een ploeg van zes mensen uit de directe nieuwsverslaggeving. Daarmee zou een bezuiniging van zes ton kunnen worden gerealiseerd. Het protest van de redactie tegen deze aderlating in de nieuwsvoorziening is gehonoreerd. Gezamenlijk wordt nu gezocht naar een andere manier om te bezuinigen.

VAN NIEUWKERK NETMANAGER NEDERLAND 3

Hoofdredacteur Matthijs van Nieuwkerk verlaat per 1 januari 2002 de Amsterdamse lokale televisiezender AT5 om netmanager te worden bij de NOS. Van Nieuwkerk (41) krijgt bij de NOS Nederland 3 onder zijn hoede. Hij volgt daar Tom Kamlag op.  Van Nieuwkerk verliet een jaar geleden dagblad Het Parool om leiding te geven aan de redactie van AT5. Hij werkte vijftien jaar voor de krant, waarvan de laatste vier jaar als hoofdredacteur. Sinds vorige week presenteert hij het nieuwe Varaprogramma ‘De Gids’ op dinsdagavond. Dat kan hij volgens de Vara blijven doen. De uitzendingen voor ‘De Gids’ zijn tot april geprogrammeerd en Van Nieuwkerk gaat pas in mei daadwerkelijk het net managen, stelde een woordvoerder.

WANADOO KAN STROOM GEBRUIKERS NIET AAN

Internet provider Wanadoo kan de stroom gebruikers van het Wanadoo Home abonnement niet aan. Gebruikers kunnen voor een vast bedrag per maand onbeperkt inbellen na 19.00 uur en in het weekend. Daarbij worden geen telefoontikken in rekening gebracht. De capaciteit blijkt echter onvoldoende, zodat veel gebruikers niet of moeilijk ‘online’ komen. De provider heeft inmiddels beterschap beloofd en zegt het aantal inbellijnen uit te willen breiden. (Automatisering Gids)

VERANDERING BIJ UPC IN GELDERLAND

Kabelexploitant UPC voert per 1 oktober een aantal veranderingen door op het tv-aanbod van verschillende gemeenten in Gelderland. In Arnhem verdwijnt de natuurzender National Geographic. Daarvoor in de plaats komt Euronews. Lokaal Plus neemt de plaats van MBC in op de kabel. In de Betuwe verdwijnt Eurosport van de kabel en wordt vervangen door MTV. In Ede verdwijnen MBC, SAT1 en TVE. De kijker krijgt in plaats daarvan nieuwszender Euronews, muziekkanaal The Box en Lokaal Plus. In Renkum verdwijnen Rai Uno, Discovery Channel en het Duitse NDR3 van de kabel ten gunste van weer Euronews en Lokaal Plus, en muziekzender MTV. Wanneer deze wijzigingen worden doorgevoerd, is nog niet bekend. UPC is daarover nog in gesprek met de gemeente Renkum. De wijzigingen gelden niet voor Wageningen. Die gemeente is in conflict met UPC over een forse wijziging die de kabelaar deze zomer bekendmaakte. Daarbij zouden onder meer CNN, BBC2, Discovery Channel. BBC Worldservice en Duitsland3 moeten wijken ten gunste van kanalen als TMF, The Box, V8 en een kabelkrant. Het Wageningse college van burgemeester en wethouders, dat als een van de weinige Gelderse gemeenten nog altijd invloed heeft op de invulling van de tv-zenderprogrammering, vindt dit onaanvaardbaar en beraadt zich op juridische stappen.

JAN DE BOUVRIE NAAR SBS6

Jan des Bouvrie verhuist van Yorin naar SBS6. Hij zal bij deze omroep een nieuw programma presenteren, Wonen met Jan. Voorheen was de bekende binnenhuisarchitect verbonden aan TV-Woonmagazine van Yorin, waarin hij het interieur van huizen vernieuwt. In zijn nieuwe programma wordt Des Bouvrie zelf de presentator. Ook hier zal hij woningen aankleden. De bekende ontwerper gaat hierbij samenwerken met zijn vrouw, Monique des Bouvrie. Zij is styliste. Bovendien reist Des Bouvrie elke aflevering af naar steden als New York, Londen of Antwerpen om te laten zien wat daar op het gebied van wonen gebeurt. De eerste aflevering wordt op 13 oktober uitgezonden. (ANP)

SBS WIL CAMEO INLIJVEN

SBS Broadcasting wil het belang van 49% in Cameo Media Support uitbreiden tot 100%. SBS is de enige klant van Cameo, dat onder meer Hart van Nederland produceert en Het Nieuws. De OR van Cameo, dat ruim honderd werknemers heeft, moet nog een advies geven. (Telegraaf)

WALLONIE: GEEN STAKINGEN BIJ RTBF

De geplande stakingsactie bij de RTBF van zondagavond tot dinsdagavond gaat niet door. Dat is het resultaat van een zeven uur durende vergadering tussen minister Richard Miller, Christian Druitte (directie RTBF) en de vakbonden. De onrust bij het personbeel heeft alles te maken met de nieuwe beheersovereenkomst van de RTBF. Daarin zouden het aantal openbare radio-omroepen beperkt worden. (o.a. medalinks.be)

VLAANDEREN: TMF BLIJFT POPULAIRSTE MUZIEKZENDER

The Music Factory (TMF) blijft de populairste muziekzender bij Vlaamse jongeren. De nieuwe concurrent JIMtv van de Vlaamse Media Maatschappij doet het minder goed. Dat meldt de website van De Tijd. TMF haalt een dagbereik van 38 % bij de jongeren tussen 13 en 19, JIMtv een bereik van 27 %. Bij de twintigers is dat respectievelijk 17 en 9 procent. Het succes van TMF was de reden voor het Amerikaanse MTV Networks om in april van dit jaar de zender over te nemen. Voorlopig is nog niet veel te merken van de MTV-invloed, aldus directeur Castelain van TMF. Vanaf 2002 worden de structuren in elkaar geschoven. (VRTtxt)

STARTSEIN VOOR BOUW RADIO538-STUDIO OP CURACAO

De Nederlandse minister van Economische Zaken, Annemarie Jorritsma, zal morgen tijdens haar werkbezoek aan Curaçao de eerste steen leggen voor de nieuwbouw van het Radio 538-complex op het Sea Aquarium. Dit bericht de krant Amigoe. In het gebouw komen een radiostation, beachclub en internetcafé. De eerste steenlegging vindt plaats in aanwezigheid van Erik de Zwart, directeur van Radio 538 en de lokale vertegenwoordiger Eli Pichel. Het radiostation heeft al een zendvergunning gekregen met als frequentie 91.1 MHz. De planning is dat het gebouw er in december staat en Radio 538 dan de lucht in kan. De programma’s van Edwin Evers, Jeroen van Inkel, Wessel van Diepen en Jeroen Nieuwenhuizen worden integraal overgenomen in de programmering van Radio 538 Curaçao. Dat gebeurt op de overeenstemmende lokale tijdstippen dus zes of vijf uur later dan in Nederland, afhankelijk van de zomer- of wintertijd. Daarnaast komen er lokale programma’s.

JACK SPIJKERMAN TV-PERSOONLIJKHEID VAN HET JAAR

Jack Spijkerman is uitgeroepen tot tv-persoonlijkheid van het jaar. Dit bleek vrijdagavond tijdens de uitzending van de uitreiking van de Gouden Beelden. Dat is de prijs voor Nederlandse tv-programma’s en -personen waarbij alleen programmamakers in de jury zitten. Er waren in totaal zestien categorieën. De prijs voor beste acteur ging naar Kees Prins (Bij ons in de Jordaan – VPRO) en die voor beste actrice naar Lottie Hellingman (IJS – NCRV). In de categorie Nieuws & Actualiteiten belandde het Gouden Beeld bij Het Verdriet van Enschede van SBS6. De meest geslaagde comedy was ’t Zonnetje in huis van RTL4. Aart Staartjes werd met de Carrière Award beloond. De Gouden Beelden 2001 werden dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Ze heten ook wel Nederlandse Academy Awards en zijn een directe afgeleide van de Amerikaanse Emmy Awards. (ANP)

NIEUWE VOORZITTER VOOR VERONICA

Mr. Willem van der Meer de Walcheren is benoemd tot nieuwe voorzitter van de vereniging Veronica (VOO). Van der Meer de Walcheren was al enige tijd interim-voorzitter na het vroegtijdige vertrek van J. van der Reijden. De nieuwe topman was ooit directeur van de Holland Media Groep (HMG), de moedermaatschappij van RTL4/5 en Yorin. Momenteel is hij advocaat en die functie blijft hij ook naast het voorzitterschap vervullen. Veronica bezit op dit moment een omroepblad, internetsite en het kabelradiostation Kink FM. De nieuwe frontman wil gaan bouwen aan een Veronica nieuwe stijl. Daarin moeten radio en tv een prominente rol gaan spelen. Als de vereniging erin slaagt om rond 15 oktober een nieuw kabelstation met minimaal 50 procent dekking te krijgen, dan keert Veronica FM op die frequenties terug. Volgens Van der Meer de Walcheren zijn er prominente radiomakers die zich al hebben aangemeld om ervoor te werken. Om weer op tv terug te keren is de VOO ‘in constructieve bespreking’ met clipzender The Box. Beide partijen denken erover om overdag clips te blijven uitzenden, waarna Veronica in de avonduren uitzendingen zou kunnen gaan doen. Ze streven er naar die constructie in januari of februari te laten starten. “Maar als het niet lukt is Veronica ook in overleg met andere partijen,” aldus de nieuwe voorzitter. (o.a. ANP/NRC)

CHRISTENUNIE: BIG-BROTHER OP LATER TIJDSTIP

De ChistenUnie vindt het onjuist dat de nieuwe editie van het televisieprogramma Big Brother vroeg in de avond wordt uitgezonden. De Tweede-Kamerleden Stellingwerf en Rouvoet vinden het programma zeker ongeschikt voor jonge kinderen. De zogeheten realitysoap Big Brother III is veel explicieter dan eerdere afleveringen van het programma. Yorin, het vroegere Veronica, brengt om 19.00 uur scheldpartijen, blote borsten en weinig aan verbeelding overlatende seksscenes op het scherm. In vragen aan minister Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zeggen de Kamerleden het programma ongeschikt voor uitzending te vinden. Als het niet van de buis kan, dan moet worden aangegeven dat Big Brother minder geschikt is voor jonge kijkers en uitsluitend na 22.00 worden uitgezonden, vinden zij. (ANP)

TWIJFELS ROND NOS NIEUWS- EN CULTUURZENDERS

Diverse publieke omroepen hebben grote moeite met plannen van de NOS om te investeren in een nieuwszender en internet. Ze zien het nut niet in en verzetten zich ertegen dat de benodigde honderd miljoen gulden uit het bestaande omroepbudget moet komen, meldt de Volkskrant vandaag. Komende maandag stemmen de omroepvoorzitters in de raad van toezicht over de plannen van de raad van bestuur van de NOS. De voornemens behelzen een investering van zestig miljoen gulden  in internet en veertig miljoen gulden in een nieuwszender. Ook een cultuurkanaal staat op het wensenlijstje van de NOS. Tros-voorzitter Karel van Doodewaerd betwijfelt of de kijker zit te wachten op een nieuws- of kunstzender. De bijbehorende bedragen, ook van de investering in internet, vindt hij hoog. Ook de NCRV laat in een reactie weten ‘grote twijfels’ te hebben bij het plan. De omroep zet vooral vraagtekens bij de financiering.

PRINCIPE-AKKOORD OMROEP COA

Vrijdag is een principe-accoord bereikt voor een nieuwe cao voor de publieke omroep. NVJ-onderhandelaar Thomas Bruning spreekt van een behoorlijk resultaat: een loonsverhoging van 4% en de eindejaarsuitkering gaat naar 5,5%. Er zijn harde afspraken gemaakt over een individueel afdwingbaar recht op een vierdaagse werkweek (4×9), invoering van een cafetariasysteem (per 1/1/2002) en afschaffing van seizoenscontracten. Een onafhankelijke commissie gaat een vergelijking uitvoeren tussen de beloning bij de omroep en die bij vergelijkbare sectoren.

OMROEP ZEELAND IN PROBLEMEN

De tv-tak van Omroep Zeeland stevent af op een fiks financieel tekort. Daarom wordt op 1 oktober het regionale tv-journaal ingekort. Hoofdredacteur F. Feij sluit niet uit dat ontslagen vallen als de provincies en het Rijk geen ‘betere en eerlijker’ financiële vergoeding geven aan regionale omroepen, die nu per inwoner betaald krijgen. Omroep Zeeland kan ook moeilijk aan personeel komen, en de apparatuur raakt versleten, waardoor steeds meer storingen optreden. Feij zal het Commissariaat van de Media hulp vragen. (VillaMedia / BN de Stem)

HEIKELIEN VERRIJN STUART WINT VAN VEENPRIJS

NOS Radio 1-verslaggeefster Heikelien Verrijn Stuart heeft de Jacques van Veenprijs voor de beste prestatie op het gebied van rechtbankverslaggeving gewonnen voor haar berichtgeving over het Joegoslavië-tribunaal. De jury prees haar voor de toegankelijke en heldere wijze waarop zij uitlegt wat er aan de hand is. “Wat ver weg lijkt, komt door haar verslaggeving dichterbij. Dat gebeurt op een ingetogen, rustige en zelfs geserreerde manier”, aldus het juryrapport. De prijs, waaraan 10.000 gulden is verbonden, was 14 jaar geleden voor het laatst uitgereikt. Verrijn Stuart werkt ook voor de actualiteitenrubriek NOVA. (VillaMedia)

VLAANDEREN: Q-MUSIC VANAF 12 NOVEMBER IN DE ETHER

Q-Music, de nationale commerciële radio van de Vlaamse Media Maatschappij (VMM), steekt op 12 november om 06.00 uur van wal. De zender wordt volgens directeur VMM-radio Peter Bossaert de norm voor jongvolwassenen en zal zich voornamelijk proberen te onderscheiden door muziek en nieuws.

CASEMA INTRODUCEERT NIEUW BREEDBAND-NETWERK VOOR INTERNET VIA DE KABEL

Casema introduceert twee nieuwe Wanadoo Cable- producten: Broadband Basic en Broadband Premium in Castricum en Heemskerk, Naarden, Terheijden en Wassenaar. Broadband Basic onderscheidt zich van andere internet abonnementsvormen door een vast tarief van € 27,50 (fl. 60,60) per maand en een hogere snelheid dan internet via een telefoonlijn. Broadband Premium is met een snelheid van 512kbit/s downstream de b reedband internet abonnementsvorm voor de intensieve gebruiker. Het tarief bedraagt € 45,00 (fl. 99,17) per maand. De aansluitkosten voor beide producten bedragen € 136,00 (fl. 299,70).

HMG MAAKT MINDER WINST

De Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Yorin) kwakkelt. Het moederbedrijf RTL Group rapporteerde woensdag dat de omzet van HMG het eerste halfjaar met 15 procent is afgenomen tot 149 miljoen euro (f 327,8 miljoen). Het bedrijfsresultaat voor belastingen, goodwill en rente zakte 38 procent tot 10 miljoen euro.  De HMG-zenders verloren kijkers. Het marktaandeel zakte hier met 2,3 procent, zo heeft de RTL Group gemeld. Het resultaat van de Nederlandse tak van de grootste commerciële zender in Europa stond vooral onder druk als gevolg van de verslechterde advertentiemarkt. Hier verloor HMG 3,6 procent aan marktaandeel. De start van Yorin, voorheen Veronica, zorgden voor aanloopverliezen. Het concern verwacht dat de resultaten van de jongerenzender weer zal aantrekken als de nieuwe merknaam Yorin ingeburgerd raakt. RTL5, dat sinds begin juni voor een deel van de dag ruimte biedt aan de zakenzender RTLZ, trok in het eerste halfjaar 0,3 procent meer kijkers. De advertentie-inkomsten stegen met hetzelfde percentage. (o.a. ANP)

CASEMA GEEFT MBC “NOG TWEE WEKEN”

Kabelexploitant heeft de Arabische zender MBC nog twee weken de tijd gegeven om tot een akkoord te komen met de auteursrechtenorganisatie BUMA. Indien er over twee weken geen akkoord ligt zal Casema in overleg met de diverse programmaraden een nieuwe invulling voor het kanaal zoeken. Casema verwacht dat de “kans klein” is dat MBC nog teruggekeerd op de kabel.

OMROEPEN KRIJGEN GELD VOOR INTERNET

Staatssecretaris Van der Ploeg (Media) geeft volgend jaar ruim 20 miljoen gulden uit om de publieke omroep te steunen bij het ontwikkelen van `nieuwe mediatechnieken’. Volgens Van der Ploeg worden de traditionele media steeds meer beïnvloed door de opkomst van digitale varianten van televisie en radio, nieuwe satelliettoepassingen en internet. Hij wil dat de investeringen in deze technieken tot 2005 oplopen naar 45 miljoen euro. De investeringen  vloeien voort uit een advies dat onderzoeksbureau McKinsey in opdracht van Van der Ploeg heeft uitgevoerd naar de toekomst van de publieke omroep. (Villamedia)

LIVE STREAMS BIG BROTHER VIA OMWEG TOCH GRATIS?

Internetters zijn erin geslaagd om netadressen te onderscheppen waarmee de betaling van Big Brother live streams omzeild kan worden. Dit bericht een lezer van Planet Multimedia. Hij heeft de url’s van Mediawatchers.nl, een site die is ontstaan met het volgen van de eerste Big Brother aflevering. De streams blijken gepost te zijn op het forum van Mediawatchers.nl Ze zijn verwijderd door de beheerders. Endemol kon zojuist geen commentaar geven. Het publiceren van url’s kan illegaal zijn als er op die adressen illegaliteit plaatsgrijpt of informatie wordt verstrekt hoe onwettig te handelen. Voor zover bekend is dat niet het geval. Onze deskundige zegt over de onderschepping van de adressen: ‘Het is kinderlijk eenvoudig: de streams zelf zijn niet beschermd en in de communicatie tussen de PC en de server zal de naam van de stream toch uitgewisseld moeten worden om hem zichtbaar te kunnen krijgen. die kun je met wat moeite vinden in de data-uitwisseling die tussen pc en server heen en weer gaat.’ Dit is een tegenslag voor Endemol en Yorin. Het gaat volgens Mediawatchers.nl de exploitanten niet voor de wind. Reclame-opbrengsten vallen tegen, vooral door kijkcijfers: deze week slechts 8 procent marktaandeel op tv.

KLACHTENREGEN BIJ CASEMA WEGENS VERDWIJNEN MBC

Het ‘op zwart zetten’ van de Arabische zender MBC heeft kabelexploitant Casema veel klachtentelefoontjes opgeleverd. Andere kabelaars als Essent, Multikabel en UPC melden geen extra klachten naar aanleiding van het verdwijnen van de zender. De verspreiding van MBC kwam in augustus al onder vuur te liggen, omdat het bedrijf weigert Bumarechten voor gebruikte muziek te betalen. Aanvankelijk werd het station door de diverse exploitanten daarom zonder geluid doorgegeven. Later werd ook de beeldverspreiding gestaakt. Die situatie leverde in augustus weinig protesten op, maar na de aanslagen in de VS gaat een op vijf telefoontjes bij de klantenservice van Casema over het verdwijnen van MBC. Een woordvoerder kan niet precies aangeven waarom andere exploitanten minder klachten krijgen, maar vermoedt dat dat met het verspreidingsgebied van Casema te maken heeft. Casema levert onder meer aan Den Haag, Delft, Breda en een deel van Utrecht, waar wellicht meer interesse voor de zender bestaat dan in andere gebieden.

EURONEWS OOK IN HET RUSSISCH

De nieuwszender Euronews gaat nu ook een Russische versie van zijn nieuws- programma’s brengen. Die zullen zowel via de kabel, per antenne of via de satelliet te bekijken zijn. Euronews heeft daartoe een akkoord gesloten met de Russische openbare omroep RTR. De nieuwsprogramma’s zullen gemaakt worden door 17 journalisten met basis in het hoofdkwartier van Euronews in de Oost-Franse stad Lyon. Euronews bereikt nu 110 miljoen gezinnen in 75 landen en maakt programma’s  in zes talen. De zender is voor 49 % in handen van het Britse ITN, de omroepen van de Europese Radio Unie, met onder meer RTR, bezitten de rest. (VRTtxt)

NIEUWE DVB-TESTS NOZEMA: CASEMA WAARSCHUWT VOOR STORINGEN

Van 20 september tot 12 november aanstaande kan er van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 uur en 17.00 uur mogelijk storing optreden op een aantal zenders uit het kabeltelevisiepakket van Casema in de gemeente Zandvoort. Deze storingen worden niet veroorzaakt door Casema maar treden op als gevolg van proefuitzendingen van Nozema voor een nieuwe digitale televisietechnologie, Digital Video Broadcasting-Terrestrial (DVB-T), aldus de Casema in een persbericht. De storing kan ontstaan op de kanalen 23- (ZDF), 58- (SBS6) en 21 (ARD).

WALLONIE: VAKBONDSACTIE BIJ RTBF

De journaals van de verscheidene RTBF-radio’s zullen vandaag door een vakbondsactie 15 seconden later van start gaan. De actie duurt de hele dag. De vakbonden protesteren tegen de laatste versie van het beheerscontract 2002-2005. “De tekst negeert pertinent de noden en de realiteit van de RTBF”, aldus een mededeling van de socialistische vakbond CGSP. De vakbonden spreken over een “waanzinnige uitwerkingsprocedure van de programma’s” en een “onvoldoende financiële dotatie”. (Standaard)

AANGIFTE TEGEN NMO

De Gemoederen NMO Een 38-jarige man uit Zaandam heeft zaterdag bij de politie aangifte gedaan tegen de NMO,de Nederlandse Moslimomroep.Volgens de man heeft de omroep zich in het programma Arabesque schuldig gemaakt aan discriminatie. Het bewuste programma werd vrijdag uitgezonden,direct na de drie minuten stilte die op het middaguur in acht werden genomen. Voor aanvang werd eerst een koranvers uitgesproken,dat handelt over ongelovigen voor wie geen plaats in de hemel is en die als brandstof voor het vuur zullen dienen. De bewuste uitzending was een herhaling van de zondag ervoor. De NMO stelde de gang van zaken te betreuren. Voorzitter Williams van de NMO: “Een menselijke fout waarvoor ik de volledige verantwoordelijkheid neem.” (NOS-tt)

NOS PAST BERICHTGEVING PRINSJESDAG AAN

De NOS zendt prinsjesdag rechtstreeks uit. De programma’s zullen wegens de aanslagen in de VS wel soberder van karakter zijn. De uitzending op de derde dinsdag in september begint op tv om 12.30 uur op Nederland 2. NOS Radio besteedt er vanaf 13.00 uur aandacht aan. De rijtoer van de koninklijke familie is dit jaar eveneens soberder als gevolg van de gebeurtenissen in Amerika. De rijtoer zal onder andere langs de Amerikaanse ambassade gaan waar de afgelopen dagen is stilgestaan bij de terreurdaden. De uitzending op tv eindigt om 16.00 uur met een afsluitend gesprek met premier Kok. Hij gaat onder meer in op vragen die geïnteresseerden via de site Prinsjesdag 2001 op NOS internet (www.nos.nl) hebben kunnen stellen.

KABELFOON START INTERNET VIA DE KABEL IN GOUDA

Internetprovider Kabelfoon te Naaldwijk zal voor de kabelabonnees in Gouda en >omgeving  een ieuwe dienst gaan verzorgen: Internettoegang via de televisiekabel. Kabelexploitant REKAM biedt daarvoor de ruimte. De kabelinternetdienst van Kabelfoon zal eerst, per 1 oktober 2001, beschikbaar komen in de Goudse wijk Bloemendaal-West, spoedig gevolgd door de wijk Bloemendaal-Oost. Daarna zal verder worden gegaan met het technisch geschikt maken van de netwerken van REKAM. In de loop van 2002 zal naar verwachting in de overige wijken van Gouda en aansluitend Berkenwoude, Gouderak, Moordrecht, Oudewater, Polsbroek, Reeuwijk en Vlist kabelinternet mogelijk worden. REKAM voorziet dat medio 2003 alle netten geschikt zullen zijn voor de kabelinternetdienst. Internetten via de kabel met Kabelfoon is in het REKAMgebied mogelijk vanaf NLG 59,90 per maand. De eenmalige inschrijfkosten zijn NLG 50,- en voor het modem moet eveneens NLG 50,- borg worden betaald.