Mediamagnaat Berlusconi veroordeeld tot een jaar cel

Een rechtbank in Milaan heeft de voormalige Italiaanse premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi veroordeeld tot vier jaar cel wegens fiscale fraude met zijn media-imperium Mediaset. Die straf is meteen verminderd tot een jaar.

 

De 78-jarige Berlusconi is verwikkeld in verschillende processen, maar het is de eerste keer dat hij veroordeeld wordt. Andere zaken liepen op een sisser uit. Berlusconi liet daarbij niet na om zijn politieke invloed aan te wenden om de wetgeving in zijn voordeel aan te passen. Het proces ging over geknoei met de rechten van buitenlandse films. Die werden aangekocht door offshorebedrijven van Berlusconi zelf en dan tegen een hogere prijs doorverkocht aan Mediaset, het mediaconcern van Berlusocni. . De winst die daarbij gemaakt werd kwam terecht op buitenlandse rekeningen. Bovendien kon zo voor 14 miljard euro belastingen worden ontdoken.

Het Openbaar Ministerie had drie jaar en acht maanden cel voor Berlusconi gevorderd, alsmede celstraffen voor tien andere beklaagden. Van die anderen is voorzitter Fedele Confalonieri van Mediaset vrijgesproken.

Berlusconi kreeg aanvankelijk vier jaar cel, maar dat is teruggebracht tot een jaar. Dat kan dankzij een amnestiewet die in 2006 werd ingevoerd door een linkse regering. De advocaten van Berlusconi hebben aangekondigd dat hij in beroep zal gaan. Naast zijn leeftijd is er kans op overschrijding van de verjaringstermijn die Berlusconi tijdens zijn ambtsperiode heeft laten inkorten.

De voormalige premier heeft vorige week aangekondigd dat hij geen kandidaat is bij de volgende parlementsverkiezingen. Eerder had hij laten doorschijnen dat hij misschien een politieke comeback zou maken.(VRT/De Redactie.be)