Meer nieuwe auto’s met DAB+ aan boord verkocht in Europa

Steeds meer nieuwe auto’s in Europa zijn voorzien van een autoradio waarop digitale radio via de ether is te ontvangen (DAB+). Dit schrijft de website WorldDAB.

Europa

In de eerste helft van 2016 zijn er 1,7 miljoen auto’s in Europa bijgekomen waarin een autoradio is ingebouwd met DAB+. In 2015 waren er totaal 2,7 miljoen nieuwe auto’s
bijgekomen met DAB-ontvangst, aldus WorldDAB in een persbericht.

Groot Brittannië

In Groot Brittannië is momenteel 86 procent van de nieuwe auto’s voorzien van een autoradio met digitale ontvangst. In Noorwegen ligt dit percentage op tenminste 78 procent. Dit is opvallend aangezien vanaf 2017 in Noorwegen een begin wordt gemaakt met het afschakelen van de analoge FM-band. Dit betekent dat er momenteel nog steeds meer dan 20 procent van de nieuwe auto’s wordt afgeleverd zonder DAB+-ontvangst.

Overigens worden er ook nog DAB+-radio’s ingebouwd door de autodealers in Noorwegen bij aflevering van de nieuwe auto waarmee het percentage volgens WorldDAB op ongeveer 90 procent ligt. In Zwitserland, waar in de periode 2020-2024 een start wordt gemaakt met de analoge afschakeling, wordt 65 procent van de nieuwe auto’s afgeleverd met een DAB+-autoradio.

Nederland

In Nederland was al bekend dat ongeveer 23 procent van de nieuwe auto’s wordt geleverd met een digitale autoradio en dus een kleine 80 procent van de nieuwe auto’s de digitale signalen nog niet kan ontvangen. In 2015 werd 16 procent van de nieuwe auto’s nog maar voorzien van een digitale autoradio. Nederland behoort hiermee, samen met Denemarken, tot één van de landen in Europa waar de groei van digitale radio’s in de auto het hoogst is.

Afbeelding

Grafiek van WorldDAB in samenwerking met JATO:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.