Meer dan helft huishoudens in Groot Brittannië heeft DAB-radio

Uit recent onderzoek in Groot Brittannië blijkt dat meer dan de helft van Britse huishoudens de beschikking heeft over een DAB-radio. Hierdoor kunnen potentieel 27 miljoen volwassen Britten nu luisteren naar digitale radio via de ether.

In Groot Brittannië zijn al sinds 1999 een groot aantal radiozenders digitaal via de ether te horen. Zo waren in Londen in 2001 al zo’n 50 radiozenders beschikbaar in de, inmiddels verouderde, DAB-standaard.

Laagte record voor analoge radio

Via de analoge ether wordt nog door 53,7 % van de Britten geluisterd, een laagte record. Het luisteren naar digitale radio in de auto is het afgelopen jaar met 48 % gestegen en zorgt nu voor een marktaandeel van 17 % van alle tijd die in de auto naar radio wordt geluisterd.

Londen luistert digitaal

In Londen wordt al meer naar digitale radio (47,3 %) geluisterd dan naar analoge radio (45,9 %). Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er via digitale radio meer naar commerciële radio (40,1 %) wordt geluisterd dan naar de publieke radiozenders van de BBC (39,5 %). Van de radiozenders die alleen digitaal zijn te ontvangen in Groot Brittannië
zijn vooral BBC 6 Music, BBC Radio 4 Extra, BBC 5 Live Sports Extra en Absolute 80’s populair.

RAJAR

Het RAJAR-onderzoek (Radio Joint Audience Research Limited) over het tweede kwartaal van 2015 is deze week gepubliceerd en is te raadplegen via de website van RAJAR: http://www.rajar.co.uk/. Het bureau onderzoekt zowel de luistercijfers van de publieke- en commerciële radiozenders in Groot Brittannië als de manier waarop er naar de radio wordt geluisterd.

DAB

In Groot Brittannië wordt in tegenstelling tot Nederland nog gebruik gemaakt van de DAB-standaard voor digitale radio via de ether. In Nederland wordt sinds een aantal jaar gebruik gemaakt van een nieuwere standaard: DAB+. Met DAB+ is het mogelijk om meer digitale radiozenders op een kanaal door te geven in een betere geluidskwaliteit. Voor het ontvangen van het DAB+-signaal is ook een speciale DAB+-radio nodig. Lang niet alle radiotoestellen die in Groot Brittannië zijn verkocht beschikken over de ontvangst van het DAB+-signaal. Een snelle overgang naar de DAB+-standaard in Groot Brittannië is dan ook niet zo maar mogelijk. Met een DAB+-radio kan overigens wel de oude standaard (DAB) worden ontvangen.

(Artikel is om 20.15 uur bijgewerkt in verband met compatibiliteit DAB+ en DAB standaard)

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.