Steeds meer luisteraars voor digitale radio in Zwitserland

In Zwitserland wordt steeds meer op digitale ontvangstmethoden naar de radio de geluisterd. Dit blijkt uit onderzoek van DigiMig in Zwitserland. De ontvangst van radio via DAB+ en Internet wint steeds meer terrein ten opzichte van FM. Uit de laatste meting van de herfstperiode 2015 blijkt dat 49 procent van de luistertijd in Zwitserland digitaal wordt beluisterd. Begin 2015 was dit nog 45 procent. Vooral in de Frans en Italiaans sprekende gebieden is de groei van digitale radio het sterkst.

DigiMig

Vooral jongeren (15-24 jaar) blijken steeds minder via de FM naar de radio te luisteren. Maar ook bij ouderen in Zwitserland wint digitale radio steeds meer terrein. DigiMig (Digitale Migration) is een samenwerkingsverband tussen diverse partijen in het bergland op het gebied van radio. Naast radiozenders en de Zwitserse overheid is de ook de autobranche vertegenwoordigd in DigiMig. Er zijn plannen om in Zwitserland vanaf 2020 de analoge radioverspreiding langzaam af te bouwen. Deze plannen zullen doorgaan wanneer blijkt dat 68 procent van de luistertijd digitaal wordt doorgebracht.

BEO Radio

Momenteel wordt er in Zwitserland nog druk gebouwd aan het DAB+-netwerk. Vooral regionale commerciële radiozenders in Zwitserland zijn nog niet overal te ontvangen via DAB+. Zeker in het berggebied van Zwitserland zijn soms diverse steunzenders nodig om goede ontvangst te verkrijgen. Zo heeft BEO Radio (Berner Oberland) onlangs een proef gedaan met betrekking tot het uitzenden via DAB+ in een gedeelte van haar ontvangstgebied. Dit experiment is eind januari gestopt en zal binnenkort worden geëvalueerd. Informatie over deze test is hier te vinden.

Oostenrijk

In buurland Oostenrijk is de situatie met betrekking tot digitale radio via de ether heel anders. In Oostenrijk is alleen in de hoofdstad Wenen een DAB+-test gaande. De Oostenrijkse publieke omroep ORF heeft in het verleden wel een aantal zenders voor digitale radio in de lucht gebracht maar deze uitzendingen in de oudere DAB-norm zijn in 2008 al weer gestaakt. De ORF heeft momenteel geen concrete plannen om uitzendingen via de digitale ether te starten.

Eén reactie

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.