Meer Nederlands drama en documentaires bij de NPO

De NPO zet in het komend seizoen fors in op kwalitatief hoogstaand drama, documentaires en speciale thema- en reisseries

zoals Grensland (VPRO). In 2016 wordt 10 miljoen euro extra uitgetrokken voor Nederlands drama. “Programma’s worden scherp langs de lat van publieke waarden gelegd en zijn impactvol, oorspronkelijk en innovatief. In het komende seizoen zijn bij de publieke omroep zo’n 150 nieuwe programma’s en series geprogrammeerd.”, aldus de NPO in een persbericht.

Programmamix

We letten komend seizoen vooral op de publieke waarden van onze programma’s. Dat zijn programma’s die bijvoorbeeld impact hebben, eigenzinnig of authentiek zijn. En we gaan onze programmamix aanpassen aan de kijkbehoefte van nieuwe generaties. Van ons mag gevraagd worden waarom we als publieke omroep deze programmering op het bord zetten”, aldus Frans Klein, directeur TV tijdens de opening van het publieke tv-seizoen. “Daarbij blijven we niet op oude successen leunen en gaan we korter en vaker nieuwe titels uitproberen.”

Medialandschap

Volgens Shula Rijxman, bestuurder van de NPO verandert het medialandschap en het kijkgedrag snel. De publieke omroep moet de vrijheid hebben om daarop in te kunnen spelen zonder bemoeienis van de politiek. Rijxman: “De politiek bepaalt hoeveel geld we krijgen. De publieke omroep moet in alle vrijheid kunnen beslissen hoe dit wordt uitgegeven. Dat staat haaks op de neiging van de politiek om invloed te hebben op de programmering. Meer geld voor drama, minder geld voor sport, geoormerkt geld voor levensbeschouwing. Gevaar is dat daarbij de grenzen van de onafhankelijkheid van de publieke omroep worden overschreden.”

NPO 1: programma’s die je raken

NPO 1 zit bovenop de hartslag van de samenleving met programma’s die raken en het gesprek van de dag zijn. NPO 1 heeft in het nieuwe seizoen meer innovatieve programma’s met onverwachte onderwerpen. De programmering is zo flexibel mogelijk waardoor nieuwe programma’s sneller een kans krijgen. NPO 1 is en blijft de belangrijkste nationale zender waar alle grote gebeurtenissen te zien zijn en is in 2016 de hele zomer aanwezig op de grote evenementen: van het EK in Parijs, via de Tour de France naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De NPO is ook mediapartner van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en werkt hierin nauw samen met Omroep Friesland. Nieuwe programma’s zijn onder andere Kun je het al zien? (BNN-VARA), Flikken Rotterdam (AVROTROS), Alles voor je kind (KRO-NCRV), Kids met camera’s – het ziekenhuis door kinderogen (EO), Tessa (BNN), Nooit meer alleen (MAX).

NPO 2: impactvolle programma’s

NPO 2 is het venster op de wereld en heeft impactvolle programma’s op het gebied van journalistiek, kunst & cultuur, wetenschap, documentaires en dramaseries. In 2016 wordt een Nederlands elftal van onderzoeksjournalisten opgezet vanuit verschillende omroepen. Samen gaan zij werken aan belangrijke, prestigieuze journalistieke programma’s. NPO 2 is komend seizoen ook hét podium voor kunst en cultuur. Niet alleen op tv, maar ook online. In 2016 is er een online-podium waar alles samenkomt op het gebied van kunst en cultuur.

De NPO gaat de schatkamers in van de Nederlanders en vraagt het publiek hun talent te delen. Nederlanders kunnen hier terecht met hun verhalen, schilderijen en andere kunstwerken. Het lifestyle programma BinnensteBuiten (KRO-NCRV) is het nieuwe dagelijks programma op de vroege avond op NPO 2. Nieuwe programma’s zijn onder andere Grensland (VPRO), Krabbé zoekt Van Gogh (AVROTROS), De jaren zestig (NTR), De Affaire (VARA), De achterkant van het journaal (NOS), Langs de oevers van de Yangtze (VPRO) en heel veel nieuwe 2DOC’s.

NPO 3: veel nieuwe programma’s en ruimte voor jonge makers

NPO 3 bouwt verder aan het vernieuwen van de zender, zowel op televisie als online. Met een mix van humor, informatie en veel Nederlands drama sluit NPO 3 aan bij de belevingswereld van de jongere doelgroep (20-34 jaar). Succesvolle programma’s zoals Zondag met Lubach (VPRO) en Mindf*ck (AVROTROS) zijn komend seizoen weer te zien op NPO 3. Het satirische 3LAB-programma Rundfunk (KRO-NCRV) krijgt een vervolg en dagelijks om 20.00 uur is het nieuwe programma Jan rijdt rond (KRO-NCRV) te zien. NPO 3 maakt ruimte voor jonge makers zowel online als op televisie met elke zondag een 3LAB-programma, korte series om te testen en meer ruimte voor jonge makers in de reguliere programmering. Televisie en online worden allebei ingezet om elkaar te versterken.

Nieuwe programma’s zijn onder andere: Sophie in de Kreukels (BNN), Freek in Zuid-Amerika (BNN), Jan is de beste (BNN), Super Stream Me (VPRO), Vechtershart (BNN-VARA) en The Freestyle Games (BNN). Nieuwe programma’s op NPO Zapp en Zappelin: De Proefkeuken (VPRO), Finn (MAX), He Frans, He Stef (VPRO), Het geheim van Eyck (KRO-NCRV), Het Klokhuis over pesten (NTR), Hier slaap ik (KRO-NCRV), Klaas kan alles (KRO-NCRV), Poesjes (VPRO), Welkom in de ijzeren eeuw (NTR).

Een overzicht van alle nieuwe en nieuwswaardige programma’s: www.npo.nl/seizoenstart.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.