Megadeal in mediawereld: AT&T koopt eigenaar van CNN en HBO

In de Verenigde Staten heeft telecombedrijf AT&T het mediabedrijf Time Warner gekocht. Time Warner is onder andere eigenaar van de televisiezenders CNN en HBO.

Deal beklonken

Er waren al enkele dagen geruchten dat er een overname van Time Warner door AT&T (America Telephone and Telegraph) in de maak was maar in de nacht van zaterdag op zondag is de deal beklonken. Volgens Amerikaanse media wordt er een kleine 80 miljard euro betaald door AT&T voor de overname van het bedrijf.

Goedkeuring

De verwachting is dat de overname eind volgend jaar helemaal rond is aangezien ook toezichthouders nog hun goedkeuring moeten geven. De combinatie zou meteen uitgroeien tot een van de grootste conglomeraten inzake communicatie en media ter wereld. Voor Nederlandse begrippen zou een dergelijke overname betekenen dat bijvoorbeeld KPN het mediabedrijf SBS overneemt.

Kijkers

AT&T wil het mediabedrijf gebruiken meer kijkers te trekken door shows en films via hun eigen netwerk te gaan uitzenden. Naast de televisiezender als CNN, Cartoon Network, Boomerang, The CW Television Network en betaalzender HBO is Time Warner ook eigenaar van de filmstudio Warner Bros en heeft het bedrijf de rechten van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Vorig jaar nam het telecombedrijf al DirecTV over, de grootste aanbieder van satelliettelevisie in de Verenigde Staten.

Media

AT&T is niet het eerste telecombedrijf dat een mediabedrijf overneemt in de Verenigde Staten. Ondanks kocht kabelaar Comcast het filiaal NBC Universal van General Electric. Telecomgroep Verizon nam de internetbedrijven AOL en Yahoo! over.

Video:

Aankondiging overname van Time Warner door AT&T (via Youtube)

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.