Middengolfzenders besteden aandacht aan zeezender Radio Veronica

Vandaag, 31 augustus, zenden een aantal middengolfzenders in Nederland de allerlaatste Radio Veronica Top 40 en Tipparade van 31 augustus 1974 uit.

Zeezender

Radio Veronica begon in 1960 haar uitzendingen vanaf een schip op zee en was destijds het eerste Nederlandse radiostation dat de hele dag muziek, afgewisseld met reclameboodschappen, uitzond.

Verbod

De regering nam in 1974 een wet aan die alle medewerking aan de zeezenders verbood en Radio Veronica moest op 31 augustus 1974 om 18:00 uur haar uitzendingen staken. Hierdoor blijft 31 augustus een speciale dag bij de zeezenderliefhebbers en wordt hier vandaag aandacht aan geschonken via diverse radiozenders.

Extra AM

Een van de initiatiefnemers van deze dag is Harm ten Brink van de middengolfzender Extra AM uit Amsterdam. Vandaag worden de originele studiobanden uitgezonden van de allerlaatste Radio Veronica Top 40 en Tipparade. Bovendien zijn de nieuwsuitzendingen, die live vanaf het zendschip kwamen, in de programma’s gemonteerd. Voormalig Radio Veronica DJ Bart van Leeuwen, heeft voor deze speciale uitzending promo’s ingesproken.

Zeesound

Het programma gaat vandaag om 12:59:00 uur van start met de bekende ‘zeesound’. Dat is het moment dat de andere zenders het signaal zullen overnemen. De Top 40 begint om 13:00 uur en de Tipparade om 15:30 uur. Het programma duurt in principe tot 17:00 uur.

Geen ‘laatste uur’

Er is overigens bewust voor gekozen om het laatste uur met Rob Out niet uit te zenden omdat dat al veel vaker te horen is geweest. Om 17:00 uur is er wel een speciaal programma met alle muziek uit het laatste uur van Radio Veronica met enkele aanvullingen.

Middengolfzenders

Het evenement is in diverse regio’s in Nederland via de middengolf te ontvangen. Radiozenders die deelnemen aan dit evenement zijn onder andere Wereldstad Rotterdam (828 kHz), Different Radio 747 Nijkerk (747 kHz), Radio Bontekoe Hoorn (828 kHz), Neverland AM Venlo (1035 kHz), Seabreeze Grou (1395 kHz), Hollands Palet Den Haag (1485 kHz), Wijkradio Waalwijk (1485 kHz) en Extra AM Amsterdam (1485 kHz). De meeste radiozenders zijn ook te ontvangen via Internet.