Minder bezuinigingen op regionale omroepen

omropfryslanDe bezuinigingen op de regionale omroepen vallen minder hoog uit dan gedacht. Dankzij het ‘Herfstakkoord’ dat VVD, PvdA, D66, CU en de SGP vorige week bereikten , worden de geplande bezuinigingen op de publieke omroep verlaagd. Hierover berichten diverse regionale omroepen waaronder Omroep Gelderland.

Tijdens het debat over de omroepbezuinigingen bleek donderdagmiddag dat niet alleen de landelijke omroepen, maar dus ook de regionale omroepen minder hard getroffen worden.  De regering wilde in eerste instantie 25 miljoen euro bezuinigen op de regionale omroepen. Daardoor dreigden bij Omroep Gelderland mogelijk tientallen banen te verdwijnen. Ook het aanbod van programma’s zou daardoor verschralen.

De bezuiniging op de ‘regionalen’ is nu met 8 miljoen verlaagd naar 17 miljoen euro. Dat bedrag moeten alle regionale omroepen gezamenlijk opbrengen. Het zijn vooral de landelijke publieke omroepen die profiteren; de bezuinigingen worden daar met 42 miljoen euro verlaagd.

Het goede nieuws voor de publieke omroepen brengt enige opluchting, maar er is zeker geen sprake van een jubelstemming. ‘De regionale omroep wordt nog steeds hard getroffen, we moeten nog steeds flink bezuinigen’ zegt directeur Guus van Kleef van Omroep Gelderland. ‘Maar we zijn blij dat er nu enige verzachting is.’ (via oa Omroep Gelderland en RTV Oost)