Minister gaat akkoord met laagvermogen zenders op middengolf

Minister Kamp (Economische Zaken) heeft vandaag bekend gemaakt dat de middengolf in de toekomst gaat worden ingezet voor laagvermogen zenders. Hiermee komt de minister in hoofdlijnen tegemoet aan het ontwerpbesluit zoals dat eerder via een Internetconsultatie is bekend gemaakt. Er worden vergunningen verdeeld die variëren tussen de 1 Watt en 100 Watt. Hoogvermogen vergunningen worden niet meer uitgegeven.

Veel belangstelling

Uit de reacties op de consultatie bleek dat er grote belangstelling is voor de nieuwe vergunningen voor de middengolf. Zowel voor hoogvermogen als laagvermogen vergunningen was belangstelling aldus de minister. Aan verzoeken voor gebruik van hoge vermogens wordt niet tegemoet gekomen door de minister. “Hogere vermogens worden niet toegestaan omdat dan slechts enkele vergunningen kunnen worden uitgegeven. Een laag vermogen leidt derhalve tot een doelmatiger frequentiegebruik omdat er dan meer vergunningen verleend kunnen worden.”, aldus Minister Kamp.

Vermogens

De minister gaat wel frequenties inzetten per vermogensgebruik.In het uitvoeringsbesluit zal voor de vergunningen voor (maximaal) 1 Watt een aparte frequentie worden bepaald. De vergunningsduur voor de laag vermogen middengolffrequenties wordt vastgesteld op drie jaar. De evaluatie rond de procedure voor het toekennen van laag vermogen frequenties voor de middengolf wordt gesteld op twee jaar.

Agentschap Telecom

Vergunningaanvragen kunnen binnenkort worden gedaan door middel van een elektronisch formulier op de site van het Agentschap Telecom, zodat dit de aanvrager weinig tijd kost. In het eerste jaar worden voor de categorie tot 1 Watt er circa 20 vergunningaanvragen verwacht, voor de categorie van 1 Watt tot 100 Watt circa 40 vergunningaanvragen en de categorie van evenementen en bedrijfsondersteunende diensten ongeveeer 20 stuks aanvragen.

Huidige vergunninghouders

Voor de huidige zendgemachtigden op de middengolf heeft de nieuwe regeling geen betrekking: “Voor deze vergunningen blijft het oude beleid gelden. Indien vergunninghouders gebruik wensen te maken van het nieuwe beleid kunnen zij hun huidige vergunning inleveren bij Agentschap Telecom en op volgorde van binnenkomst een nieuwe vergunning met beperkt vermogen aanvragen.”, aldus de minister.

De gehele regeling is hier te vinden.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.