Minister: Extra onderzoek naar prijs Internet in Nederland niet nodig

Minister Kamp (Economische Zaken) ziet geen noodzaak om extra onderzoek te doen naar de prijzen van Internetabonnementen in Nederland.

Kamervragen

Dit schrijft de minister in antwoord op Kamervragen van de Kamerleden Jacobi en Oosenbrug (beiden PvdA). De Kamerleden hadden vragen gesteld aan de minister over de keuzevrijheid die consumenten hebben op de breedbandmarkt. Daarnaast zouden consumenten ook bij de providers zelf steeds vaker alles-1-pakketten moeten afnemen in plaats van alleen Internet.

Voldoende keuze

Volgens Minister Kamp is er voldoende keuze op de Nederlandse breedbandmarkt. “In de Nederlandse marktsituatie is vaak sprake van twee vaste telecominfrastructuren. Hierdoor kunnen de meeste consumenten kiezen voor een aansluiting van KPN of Ziggo. Doordat op dit moment het netwerk van KPN is gereguleerd bieden concurrerende aanbieders bovendien via het netwerk van KPN ook diensten aan consumenten aan. Hierdoor bestaat een grotere keuzevrijheid voor consumenten. “, aldus de minister in antwoord op de Kamervragen.

Alles-in-1

Ook zegt de minister in antwoord op de Kamervragen dat er geen sprake is van verplichte afname van alles-in-1-pakketten bij de aanbieders van internet, televisie en telefonie: ” In de Nederlandse marktsituatie is vaak sprake van twee vaste telecominfrastructuren. Hierdoor kunnen de meeste consumenten kiezen voor een aansluiting van KPN of Ziggo.

Doordat op dit moment het netwerk van KPN is gereguleerd bieden concurrerende aanbieders bovendien via het netwerk van KPN ook diensten aan consumenten aan. Hierdoor bestaat een grotere keuzevrijheid voor consumenten.”, aldus Kamp.

Aanvullende onderzoek niet nodig

De minister ziet ook geen noodzaak voor een aanvullende onderzoek naar de prijsontwikkelingen van internetabonnementen in Nederland. Volgens de minister verschijnen er al geregeld onderzoeken naar de prijsontwikkelingen in Nederland.

Daarnaast moet volgens de minister voorkomen worden dat er “appels met peren” worden vergeleken: “Indien er namelijk andere dienstverlening wordt geleverd is het ook te verwachten dat de prijs anders is. Daarnaast dienen in een dergelijk onderzoek arbitraire keuzes te worden gemaakt aangezien de kwaliteit van de dienst in internationaal perspectief erg verschilt.In Nederland wordt een relatief goede kwalitatieve dienst geleverd.”, aldus Kamp.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.