Minister “NPO moet bezuinigingen zelf opvangen”

Minister Slob (Media) is niet van plan extra geld over te maken naar Hilversum om de toekomstige tekorten bij de NPO op te vangen. Dit liet de bewindvoerder maandag weten aan de Tweede Kamer. De minister van de ChristenUnie gaf maandag aan dat als de STER-inkomsten bij de publieke omroep inderdaad zo hard dalen als nu wordt voorspeld de NPO bezuinigen.

Minder inkomsten

Vorige week maakte minister Slob (media) bekend dat de inkomsten bij de NPO teruglopen doordat er minder reclamegelden worden binnengehaald. “Als er niets verandert, loopt het budget van de NPO in 2019 terug met circa 60 miljoen”, aldus Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer.

Creativiteit

“De NPO en de omroepen zullen alle creativiteit moeten aanwenden om te kijken waar bezuinigd kan worden. Dat is geen feest, maar het is wel de weg die ze zullen moeten ingaan.”, aldus Slob maandag in het debat. Volgens Slob moet er naast bezuinigingen ook gekeken worden naar manieren om extra inkomsten te vergaren.

Distributie

Hierbij valt te denken aan het verkrijgen van extra inkomsten van distributeurs als KPN en Ziggo. Deze bedrijven betalen voor de doorgifte van de diverse televisie- en radiozenders van de publieke omroep. Uit de begroting van de NPO bleek eerder al dat de publieke omroepen nu probeert extra inkomsten binnen te halen bij distributeurs als KPN en Ziggo.

Coalitie

Dit weekeinde hadden de coalitiepartijen VVD, CDA en D66 al aangegeven dat wat hun betreft er geen extra geld naar Hilversum gaat om de toekomstige tekorten op te vangen.

Amusement

De politieke partij PVV gaf tijdens het debat aan dat er nog genoeg te bezuinigen valt bij de NPO. Zo zou het aantal amusementsprogramma’s kunnen worden verkleind en kan de televisiezender NPO 3 verdwijnen als het aan de PVV ligt. Ook de radiozenders NPO Radio 2 en NPO Radio 3 kunnen uit de lucht als het aan de PVV ligt.