Minister richt pijlen volledig op EU aangaande regulering kabeltoegang

Minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken komt terug op een eerder ingenomen standpunt aangaande kabeltoegang. Hij gaat nu – zo lijkt het – er alleen nog voor om  Europese regels omtrent toegang tot vaste netwerken te wijzen. Volgens Kamp moeten deze toegang tot vaste netwerken van KPN als die van Ziggo waarborgen.

Europese regels

Kamp wil via de Europese regelgeving naast een toegangsregime op basis van aanmerkelijke marktmacht ook een onderhandelingsverplichting voor netwerkpartijen. De VVD’er verwacht dat de Europese Commissie in september met voorstellen komt.

Minister Kamp stelde in november 2014 nog dat, met dezelfde regelgeving, dat de BEREC, het samenwerkingsverband van Europese toezichthouders (waaronder ACM) bezig is met onderzoek naar duopolies en de toepasbaarheid van gezamenlijke marktmacht.

In België wel

Ook bleek uit de recente marktanalyses dat de toezichthouder ACM van mening is dat duopolie-toegangsregimes niet konden bij zowel Ziggo als KPN. In de optiek van de toezichthouder zou dat niet kunnen met de Nederlandse regelgeving (deels gebaseerd op de Europese), deels om technische maar ook om juridische redenen. Hier is door sommige partijen tegen geageerd. In België blijkt het wel mogelijk te zijn.

De Belgische toezichthouders hebben bij Proximus en Telenet/VOO toegangsverplichtingen opgelegd. waarbij dit tot aan de hoogste Belgische rechter is uitgevochten en de kabelaars in het ongelijk zijn gesteld. Mobistar/Orange heeft de start van haar aanbod via de kabelnetten van Telenet/VOO inmiddels aangekondigd.

Kamervragen

Daarmee lijkt Kamp in de brief ter beantwoording van vragen op de fusie tussen Ziggo en Vodafone volledig te verwijzen naar de Europese Commissie en nieuwe regelgeving. In november 2014 schreef Kamp daarover “aanpassing van het Europese kader is een proces dat een aantal jaren in beslag zal nemen.”

Slechts in enkele landen van de EU bestaat er aanmerkelijke marktmachtsposities of posities die daarnaar neigen bij twee partijen. Hierdoor is de noodzaak in de Europese Unie om regelgeving te maken hiertoe laag. Ziggo/Liberty Global hebben hun voornemen tot fusie van hun Nederlandse activiteiten nog niet gemeld bij de Europese Commissie die dat zal moeten beoordelen.

Eén reactie

  1. Heerlijk, zo’n minister die zijn PEILEN richt ! Ik richt altijd mijn PIJLEN. Maar ja wie ben ik ??

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.