(C) Mediamagazine

Minister zoekt oplossing voor AM-uitzendingen Groot Nieuws Radio

Minister Kamp (Economische Zaken) gaat op zoek naar een oplossing voor de problemen die ontstaan bij de middengolfuitzendingen van Groot Nieuws Radio wanneer het zendstation in Zeewolde wordt gesloopt. Dit heeft minister Kamp eind mei toegezegd aan een aantal Kamerleden.

Zeewolde

Groot Nieuws Radio maakt momenteel gebruik van het zendstation in Zeewolde voor haar uitzendingen op de middengolffrequentie 1008 kHz. Tot september vorig jaar werd dit zendstation ook gebruikt voor de middengolffrequentie 747 kHz van NPO Radio 5. De NPO heeft echter haar uitzendingen gestaakt via de middengolf. NOVEC, de eigenaar van het zendstation, loopt tegen hoge onderhoudskosten aan die niet alleen door de christelijke radiozender opgehoest kunnen worden. NOVEC wil daarom het zendstation in 2017 slopen. Groot Nieuws Radio heeft vanuit haar zendvergunning echter de verplichting om ook na september 2017 uit te zenden via de middengolf om zo ook recht te houden om uit te zenden via DAB+.

DAB+

Groot Nieuws Radio is via DAB+ in een groot deel van Nederland te ontvangen via de diverse bovenregionale kavels en maakt daarnaast ook gebruik van het netwerk van de commerciële exploitant MTVNL. Wanneer het zendstation in Zeewolde wordt gesloopt is de kans aanwezig dat Groot Nieuws Radio haar uitzendingen via de middengolf moet staken. Radio Maria heeft een zelfde gang van zaken vorig jaar meegemaakt toen het middengolfzendstation nabij Lopik is ontmanteld. Radio Maria zendt sinds kort weer uit via de middengolf met een beperkt vermogen vanuit Noord-Brabant.

Oplossing

Onder andere kamerlid Eppo Bruins (Chirstenunie) heeft aan Minister Kamp gevraagd om met een oplossing te komen voor de eventuele problemen waar de radiozender tegenaan gaat lopen als het zendstation in Zeewolde wordt ontmanteld. De minister heeft aangegeven dat er al gesprekken zijn geweest tussen NOVEC en Groot Nieuws Radio en geeft aan deze gesprekken te gaan vervolgen. Minister Henk Kamp denkt ook aan alternatieven voor de middengolfuitzendingen. Welke alternatieven dat zijn is nog niet duidelijk. Minister Kamp hoopt deze zomerperiode de Tweede Kamer te kunnen bijpraten over de oplossingsrichting.

3 reacties

  1. DAB+ is nog niet optimaal. Als ik van Haarlem naar IJmuiden rij raak ik in auto de meeste zenders kwijt. Heb god zij dank ook nog FM op mijn radio.

  2. Nu luister ik nooit naar zulk soort zenders maar het blijft vreemd dat je voor digitale radio DAB+. ook een AM of FM zender moet hebben . DAB+. zou toch ook mooie aanvulling kunnen zijn voor zenders die nu helemaal geen FM frequentie hebben .

  3. “Minister Henk Kamp denkt ook aan alternatieven voor de
    middengolfuitzendingen. Welke alternatieven dat zijn is nog niet
    duidelijk.”

    Als ze in Duitsland op de korte golf zitten, met een bereik van een duizend km s avond/nachts… met een beperkt vermogen van … 1kw. Frequenties zijn 6005 6070 6150, allen lage vermogens.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.