Ministerie wil veilingprocedure FM-kavels aanpassen

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is voornemens om de veilingprocedure voor het verdelen van FM-kavels aan te passen. Reden voor de aanpassing is de procedure rond de verdeling van het regionale radiokavel B05 (Fresh FM).

SB Radio

Agentschap Telecom kende in juni van dit jaar het kavel B05, dat tot 1 september 2017 in handen was van Fresh FM, na een veilingprocedure toe aan Stichting SB Radio. SB Radio moest 50.000 euro betalen voor het kavel maar heeft dit bedrag nooit betaald aan Agentschap Telecom.

Hierdoor werd enige tijd later de vergunning voor SB Radio weer ingetrokken. Het kavel ligt nu weer ongebruikt op de plank en zal opnieuw verdeeld moeten worden. Deze procedure duurt erg lang en daarom komt het Ministerie van EZK met een aangepaste procedure.

Procedure

In de nieuwe procedure, die nu ter consultatie ligt, zijn een aantal wijziging doorgevoerd die de situatie zoals die met verdeelprocedure rond Stichting SB Radio is ontstaan moet voorkomen. Voortaan wordt de vergunning door Agentschap Telecom pas verleend op het moment dat de winnaar van de veilingprocedure het volledige bod heeft betaald.

Mocht het volledige bod niet betaald worden dan wordt het kavel alsnog geveild onder de andere deelnemers aan de veiling. Dit voorkomt dat de andere kandidaten weer opnieuw moeten deelnemen aan de hele aanvraag- en veilingprocedure.

Bankgarantie

Momenteel moet een bankgarantie van 10.000 euro worden ingediend bij de aanvraag. “Er bestaan echter enkele kavels die een significant groter demografisch bereik hebben, en daardoor aantrekkelijker zijn, en ten aanzien waarvan het in de rede ligt dat partijen hiervoor een hoger bod zullen doen. Gelet hierop, is met deze wijzigingsregeling de financiële zekerheid voor vergunningen met een demografisch bereik van méér dan 10% verhoogd van € 10.000,– naar € 15.000,–. “, aldus het ministerie in het voorstel.

Reageren op de consultatie kan nog tot 7 januari 2019.