Monty Python-avond op Nederland 2

nederland2Nederland 2 staat vanavond in het teken van de Britse komedygroep Monty Python. Dinsdag komen de wereldberoemde mannen van Monty Python in Londen weer samen voor een serie reünie-shows. In aanloop daar naar toe zendt de NTR vanavond een documentaire en film over de Britse komediegroep uit op Nederland 2.

Met de sketches The Ministry of Silly Walks, The Dead Parrot en The Lumberjack werdt Monty Python in de jaren zeventig wereldberoemd. Vijf van de zes leden, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin, komen elkaar op 1 juli weer tegen. Graham Chapman overleed in 1989. Vrijdag op Nederland 2 het verhaal achter de legendarische humor van Monty Python.

Live in London
Aanstaande dinsdag 1 juli staan de Britse komieken voor het eerst sinds 1998 weer op de planken met tien uitverkochte theatershows in de Londense O2 Arena. Vorig jaar gaven ze, daags na de bekendmaking van de reünie, een uiteraard absurde persconferentie voor waarin alle mogelijke malle Monty Python-grappen voorbij kwamen. Alle 145.000 O2-kaartjes voor de tien reünie-voorstellingen die in juli worden gespeeld, waren binnen enkele minuten uitverkocht.

Monty Python, Almost the Truth
In een aflevering van Het uur van de wolf wordt uitgebreid stilgestaan bij het verhaal achter Monty Python. Hoe kon de Britse groep in 1969 zonder concreet idee of format toch dertien afleveringen bij de BBC maken? Wat zijn de kwaliteiten van de afzonderlijke leden van Monty Python? Daarnaast zijn verschillende sketches en filmfragmenten te zien. Terry Jones zelf zei: “Dit is de documentaire over Monty Python waar ik al lang op wacht; zo volledig en waarheidsgetrouw dat ik er niet naar hoef te kijken.” / Monty Python, Almost the Truth 21.50 uur, NTR, Nederland 2

Monty Python and the Holy Grail
Aansluitend wordt de speelfilm Monty Python and the Holy Grail uitgezonden. De film is een aaneenschakeling van scènes, dialogen (It’s just a flesh wound) en personages (The Knights who say Ni).
Monty Python and the Holy Grail 0.00 uur, NTR, Nederland 2

BBC
Zondagavond vanavond 23.30 uur zendt de BBC de compilatiefilm met allemaal Pythonsketches And Now For Something Completely Different uit.

NPO Cultura
De publieke themazender NPO Cultura duikt in het archief van de absurdistische televisie in Nederland met een week vol imitaties, sketches en ‘dramady’ van o.a. Wim T. Schippers, Ronald Snijders en Toren C. Maandag 30 juni t/m vrijdag 4 juli, iedere avond vanaf 20:30 uur. Meer informatie via: http://www.cultura.nl/genres/theater/2014/absurdisme.html