Multiband frequentieveiling afgerond

telefonieVier partijen hebben in de frequentieveiling voor mobiele telefonie en mobiel internet vergunningen gekregen. Het zijn Vodafone, KPN, T-Mobile en Tele2. Veilingmeester Peter Spijkerman van Agentschap Telecom heeft de veiling vandaag afgehamerd. De veiling heeft € 3,804 miljard opgebracht.

De Multiband frequentieveiling startte op 31 oktober 2012. Het is de grootste veiling in de Nederlandse telecomgeschiedenis geweest. De uitkomst is belangrijk voor de toekomst van mobiele communicatie in Nederland. Alle 41 vergunningen die onder de hamer kwamen zijn verdeeld.

Naast de bestaande frequenties die zijn geveild omdat de vergunningen begin 2013 aflopen, zijn er ook vergunningen geveild voor nieuwe frequentiebanden. Met de combinatie van de huidige en nieuwe frequenties kunnen alle telecombedrijven de grote vraag naar mobiel internet en mobiele telefonie beter aan, en kunnen ze ook de nieuwste generatie mobiel internet (LTE) aan hun klanten aanbieden. De veiling is goed verlopen.

Op dit moment zijn er in Nederland drie marktpartijen die mobiele diensten aanbieden met een eigen vergunning en een eigen netwerk: KPN, T-Mobile en Vodafone. Daar komt vanaf 2013 dus een partij bij: Tele2. Deze partij was al op de markt maar heeft nu de mogelijkheid nog een eigen netwerk uit te rollen. Hierdoor kan er meer concurrentie ontstaan.

De bestaande partijen zijn er in geslaagd hun huidige frequentiepakket verder uit te breiden. Dat stelt hen in staat hun dienstverlening te continueren maar ook om in te spelen op de steeds grotere vraag naar mobiel internet.

UPC en Ziggo haken af
UPC en Ziggo hebben via een joint venture deelgenomen aan de recente veiling van spectrumlicenties voor mobiele diensten. Tijdens deze multibandveiling hebben zij uiteindelijk geen nieuwe licentie gekocht. De prijs was volgens UPC en Ziggo te hoog opgelopen in verhouding tot het te verwachten extra rendement dat het in eigendom verwerven van een licentie zou opleveren. Beide bedrijven hebben reeds ervaring met mobiele dienstverlening en zijn voornemens dit in de komende jaren verder uit te breiden waarbij de bedrijven beschikking hebben over WiFi, bestaande MVNO overeenkomsten en het in 2010 gezamenlijk verkregen 2,6Ghz spectrum. 

Lees ook: 

KPN verkrijgt zeer waardevol frequentiepakket, dividendverwachting aangepast (via KPN)

Tele2 wint licentie voor nieuw mobiel 4G-netwerk (Tele2)