NBC Universal koopt 25 % van Euronews, en wordt Euronews NBC

Euronews zal binnenkort worden omgedoopt tot Euronews NBC. De pan-europese nieuwszender waar ook een aantal belangrijke Europese publieke omroepen aandeelhouder van zijn krijgt het Amerikaanse mediaconcern NBC Universal (dat door Comcast wordt gecontroleerd) als aandeelhouder.

Naamswijziging

NBC News, de nieuwsafdeling van NBC Universal en het NBC-netwerk verkrijgt voor 30 miljoen Amerikaanse Dollar (28,38 miljoen euro) in totaal 25 % waarmee het ook de naamsaanduiding laat wijzigen.

Content

Euronews-content zal daarbij bij NBC News alsmede de nieuwszender MSNBC in de Verenigde Staten te zien zijn. De Egyptische zakenman Naguib Sawiris heeft thans 53% van de zender in handen; onduidelijk is hoe de aandeelhoudersverhoudingen zullen zijn na de deelname van NBC.

NBC Universal

NBC Universal is in Europa thans actief met CNBC Europe en in sommige landen met onder andere Diva Universal, Studio Universal en Syfy. Euronews dat gevestigd is in het Franse Lyon telt meer dan 400 journalisten met 25 nationaliteiten en wordt in meer dan 155 landen simultaan in 13 talen uitgezonden.

Het is opvallend dat het Amerikaanse NBC aandeelhouder wordt van de nieuwszender die in 1993 werd opgericht door Europese publieke omroepen als tegenwicht voor Amerikaanse nieuwszenders met een pan-Europees idee.

NPO

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is nooit betrokken daarbij geweest, wel de franstalig Belgische RTBF die nog steeds een heel klein aandeel (0,6 %) van Euronews in handen heeft. In Nederland is Euronews wel via onder andere de kabel (Ziggo, gecodeerde standaardpakket), IPTV (o.a. KPN standaardpakket) en satelliet te ontvangen, alsmede live via internet (engelstalige versie)