Nederlander wilde aanslag plegen op VRT

vrtIn België is een 23-jarige Nederlander opgepakt die terreuraanslagen zou hebben willen plegen in België . De Vlaamse publieke omroep VRT zou één van de doelen zijn geweest.

De Nederlander wilde de Belgische staat omverwerpen aldus diverse Vlaamse media.

De Nederlander werd woensdagavond opgepakt in het Vlaamse Sint-Niklaas . Hij had in een café mensen proberen te ronselen om aanslagen te plegen. Net als Anders Breivik in Noorwegen had hij in een manifest beschreven hoe hij de Belgische staat omver wilde werpen.

“Hij zou van plan geweest zijn zijn boodschap te verkondigen op antenne bij de VRT en dat desnoods met geweld te doen. Vervolgens kwamen ook bepaalde politieke instellingen in het vizier”, zegt Antoon Schotsaert van het parket van Dendermonde tegenover de website deredactie.be.

De onderzoeksrechter heeft de man aangehouden en meteen een college van psychiaters aangesteld om hem te onderzoeken. “Er zijn bepaalde elementen die erop wijzen dat er een psychische problematiek mee gepaard gaat”, zegt Schotsaert. Toch neemt het parket de voorbereidingen die de man aan het nemen was, heel ernstig. “Het waren bedreigingen voor een nakende aanslag die niet alleen concreet waren, maar ook ernstig en verontrustend.”

De verdachte zit nu in de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Brugge.