Nederlandse Top 40 neemt niet langer downloads mee

radioDe Stichting Nederlandse Top 40 neemt bij de samenstelling van de wekelijkse Top 40 niet langer de downloadgegevens van tracks mee. Dit bericht de stichting in een persbericht.

 Rambam
De Stichting Nederlandse Top 40 neemt deze maatregel naar aanleiding van de tv-uitzending van het consumentenprogramma Rambam. Hierin werd aangetoond dat verkopen via downloadplatforms makkelijk te manipuleren zijn door platenmaatschappijen en artiesten. “Voor ons is deze uitzending de spreekwoordelijke druppel geweest”, laat Erik de Zwart, voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40, weten. “Eind vorig jaar hebben we al onze zorgen geuit over beïnvloeding bij andere hitlijsten. Om onze eigen betrouwbaarheid in de toekomst te blijven waarborgen, hebben we besloten om de downloadgegevens niet meer mee te laten wegen in de samenstelling van de Media Markt Top 40.”

De Top 40 wordt vanaf nu samengesteld op basis van airplay van grote landelijke radiostations, consumentenonderzoek en streaminggegevens. “Streaming heeft sterk aan populariteit gewonnen. Dat is een extra reden om te stoppen met het meenemen van de downloadgegevens. We hebben als Top 40 een reputatie hoog te houden. We worden door het Nederlandse volk als de enige, echte betrouwbare hitparade gezien. Niet voor niets bestaan we 2 januari 2015 vijftig jaar.”

Lees ook: Manipulatie van hitlijsten… hoe zit het bij ons? (reactie 3FM/Mega Top50)