“Niemand de dupe bij afschakelen analoge tv-signaal Ziggo”

De PvdA in Capelle aan den IJssel vindt dat niemand in deze gemeente de dupe mag worden wanneer volgende maand het analoge tv-signaal wordt afgeschakeld. De partij heeft vragen gesteld aan het college in Capelle aan den IJssel hierover.

Eerste regio

De regio Capelle aan den IJssel is de eerste regio in Nederland waar Ziggo het analoge tv-signaal gaat afschakelen. Deze afschakeling gaat beginnen in de maand april. Daarna zal binnen twee jaar in heel Nederland het analoge signaal worden afgeschakeld. Het analoge radiosignaal blijft voorlopig wel ingeschakeld bij Ziggo.

Vragen

Hoewel Ziggo stelt dat de overgang vrijwel probleemloos/kosteloos zal verlopen en dat iedereen ruim de kans heeft gehad zich er op voor te bereiden, roept dit bij de PvdA in Capelle aan den IJssel wel op.

“Niet zo vanzelfsprekend”

Er zijn individuele mensen of specifieke groepen in de Capelse samenleving waarbij de kans groot is dat e.e.a. helemaal niet zo vanzelfsprekend zal verlopen. Mensen die vergevorderd in leeftijd zijn, in ernstige eenzaamheid of armoede leven, mensen die van vóór de technologie revolutie zijn, of mensen die de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn. Bij al deze mensen is een goed functionerende TV een zeer belangrijk instrument (primaire levensbehoefte) om verbonden te zijn/blijven met de wereld.”, aldus Martin Ponte van de plaatselijke afdeling van de PvdA.

Niet de dupe

Om te voorkomen dat kwetsbare mensen de dupe dreigen te worden, heeft de PvdA een aantal vragen aan het college gesteld en doet zij een aantal suggesties. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid te opperen van een gezamenlijk servicepunt van Ziggo en de gemeente Capelle, dat vooraf probeert mogelijke problemen in kaart te brengen en op te lossen.

Ziggo

Ziggo zelf komt in de maand april in de regio Capelle langs met een zogenaamde servic-bus om vragen van abonnees over het afschakelen van het analoge signaal te beantwoorden.