Nieuwe chip moet digitale radio in de auto bevorderen

Tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas is een nieuwe chip gepresenteerd die het gebruik van digitale radio in de auto sterk moet bevorderen.

SAF4000

De chip, met de naam SAF4000, is ontwikkeld door chipmaker NXP en biedt als grote voordelen dat alle (digitale) radio-systemen worden ondersteund. Naast het doorgeven van AM en FM kan de chip DAB, DAB+, DRM, DRM+ en HD-radio aanbieden.

Meerdere standaards

In de wereld zijn namelijk meerdere standaards voor digitale radio in gebruik. In Europa en Australië wordt gebruik gemaakt van DAB/DAB+. In onder andere de Verenigde Staten is HD-radio in gebruik. Dit maakt het voor voornamelijk autofabrikanten lastig om digitale radio in te bouwen in de auto’s. Zij moeten immers voor elke regio momenteel nog andere radio’s leveren.

Compatibel

De chip die tijdens de CES is gepresenteerd door fabrikant NXP kan alle vormen van analoge en digitale radio aan. Fabrikanten kunnen met een zogenaamde software-aanpassing de juiste techniek per regio instellen.

DAB+

Momenteel worden er nog steeds veel nieuwe auto’s afgeleverd in Nederland zonder de mogelijkheden voor ontvangst van digitale radio. Volgens de laatste cijfers worden van alle nieuwe afgeleverde auto’s zo’n 23 procent afgeleverd met DAB+-ontvangst. Het aanschaffen van DAB+ in een auto kost in een aantal gevallen meer geld dan een standaard FM-radio.

Goedkoper

Wanneer de nieuwe chip wordt toegepast door de autofabrikanten zal het goedkoper worden om digitale radio aan te bieden in nieuwe auto’s.

NXP

Fabrikant NXP is een grote speler op de markt van chips voor autoradio-systemen. Er rijden in de hele wereld ongeveer 500 miljoen auto’s rond met een autoradio waarin een chip van NXP is verwerkt.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.