Nieuwe ‘CVR-dienst’ onder vuur in Vlaanderen

internettv
Zowel de Vlaamse publieke omroep VRT als de commerciële tv-maatschappij VMMa (VTM, 2Be) beraden zich over stappen tegen de nieuwe dienst Bhaalu.

Bhaalu is vandaag gelanceerd en ligt meteen onder vuur in Vlaanderen. Met Bhaalu kun je onbeperkt tv-programma’s opnemen en bekijken. “Bhaalu heeft geen overeenkomst met ons, en dat is wel nodig”, zeggen de woordvoerders van de twee grote omroepen tegenover de website deredactie.be. Beide partijen overwegen met juridische stappen tegenover Bhaalu.

Collectieve videorecorder
Bhaalu is een collectieve videorecorder (CVR) waarmee je alle programma’s op alle zenders tegelijk kunt opnemen en bekijken wanneer je wilt, via je televisie, laptop, smartphone of tablet. De gebruikers delen de infrastructuur bij hen thuis met alle andere gebruikers. De programma’s worden bewaard in de cloud, dat is een plaats op het internet waar data worden opgeslagen. Vanuit de cloud worden de opgevraagde programma’s dan gestreamd op je tv, smartphone of tablet. Consumenten die lid zijn van de bhaalu-vereniging, kunnen de CVR gebruiken om de TV-programma’s waar ze legaal toegang tot hebben, op te nemen en op een later ogenblik deze persoonlijke opnames terug te bekijken. Het maken van kopieën voor privaat uitgesteld kijken is een internationaal consumentenrecht.

“De CVR laat niet toe om TV-abonnementen of andere kijkrechten over te dragen tussen gebruikers: gebruikers moeten hun eigen persoonlijke TV-abonnement authenticeren en hun eigen persoonlijke thuiskopie maken. Bhaalu maakt dit wel een stuk makkelijker en relaxter, en dat geldt ook voor het navigeren binnen deze persoonlijke opnames. Het netwerk van een CVR bestaat uit al de bhaalu-boxen die bij de andere baahlu-kijkers thuis staan in combinatie met infrastructuur die zich in de cloud bevindt.” aldus Bhaluu op haar website

Afhankelijk van de formule betaal je een instapprijs van 49 euro tot 365 euro. Daarnaast betaal je nog 5 euro lidgeld per maand voor de kosten die de streaming in de cloud met zich meebrengt.

Nederland volgt
Bhaalu is ontwikkeld door Right Brain Interface. België is de eerste markt waar Bhaalu wordt gelanceerd. Maar het is de bedoeling dat het binnen afzienbare tijd ook op de markt komt in Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten en Singapore.

“Geen overeenkomst met tv-zenders”
Het bedrijf heeft geen akkoord met de televisiezenders, zoals Eén, Canvas, VTM en Vier. Daardoor bevindt Bhaalu zich in een grijze zone. “Het is flirten met de grens tussen wat mag en niet mag”, zegt Erik Dejonghe, specialist communicatietechnologie van de UGent in De Standaard. VRT (Eén, Canvas) en VMMa (VTM, 2BE) overwegen om stappen te ondernemen tegen Bhaalu, maar geen van beide zenders wil preciseren over welke stappen het gaat. “Bhaalu heeft geen overeenkomst met de VRT over het doorgeven of verspreiden van haar programma’s. En dat is wel noodzakelijk. Indien nodig, zullen we bekijken welke stappen we ondernemen”, zegt Stijn Ombelets, woordvoerder van de VRT.