Europese alliantie voor digitale radio opgericht

Tijdens het evenement ‘Radiodays Europe 2016’ in Parijs is een nieuw Europees samenwerkingsverband opgericht om digitale radio verder te stimuleren.

Samenwerkingsverband

Deze Europese Digitaleradio Alliantie is een samenwerkingsverband tussen zowel publieke als commerciële partijen. Hiermee volgt Europa het beleid dat in Nederland al een aantal jaren wordt gevoerd. In Nederland werken publieke en commerciële partijen samen onder de naam ‘DigitalRadioNL’. De nieuwe alliantie bevat een samenwerkingsverband van meer dan driehonderd radiozenders die potentieel meer dan 130 miljoen mensen kunnen bereiken.

Helen Boaden

Helen Boaden, hoofd radio bij de Britse publieke omroep BBC, is de eerste voorzitter van het nieuwe Europese samenwerkingsverband. Naast de BBC nemen ook de ARD (Duitsland), NRK (Noorwegen), RTBF (België/Wallonië), VRT (Vlaanderen) en de Nederlandse NPO deel aan de nieuwe alliantie. Maar ook commerciële partijen als Bauer Media en Global Radio maken onderdeel uit van het samenwerkingsverband.

Stimuleren

Doel van de alliantie is het stimuleren van het luisteren naar radio via digitale weg te beluisteren. Hierbij moet DAB(+), digitale radio via de ether, de belangrijkste manier worden om in de toekomst naar de radio te luisteren aldus de alliantie. Hierbij zal ook onderhandelt gaan worden met de auto-industrie aangezien in de auto vaak de meeste luisteruren worden gemaakt. De industrie zal er voor moeten zorgen dat ook in de auto DAB(+) de standaard gaat worden zonder dat de luisteraars hiervoor extra moet investeren.

Het Europese samenwerkingsverband ziet zich als overlegpartij voor zowel de radiofabrikanten, de politiek als de regulerende overheidspartijen.

Radiodays Europe 2017 in Amsterdam

Het evenement Radiodays Europe zal in 2017 neerstrijken in de Amsterdamse RAI. Dit is vandaag bekendgemaakt op de slotdag van het evenement in Parijs. Het evenement zal worden gehouden van 19 tot en met 21 maart in Amsterdam.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.