Nieuwe meetmethode luistercijfers vanaf 2018

De Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO) gaat vanaf 2018 de luistercijfers op een modernere manier samenstellen. Hierdoor zal de nauwkeurigheid verder toenemen is de verwachting. Dit zegt NLO-directeur Frank Kok in het Algemeen Dagblad.

Elektronische meting

Momenteel houden telkens 7.500 personen een week lang op een online-formulier bij naar welk radiostation ze minimaal acht minuten luisteren. Vanaf 2018 wil NLO zijn respondenten voorzien van een ‘elektronische meter’ in de vorm van bijvoorbeeld een app op de smartphone, een speciale pager aan een koord of een soort horloge. Deze apparaten vangen de hele dag geluidssignalen op en herkennen de radiostations die op dat moment aanstaan.

“Zelf steeds bijhouden naar welke zender je hebt geluisterd, is een hele taak. En het gebeurt op basis van geheugen. Straks gaat het automatisch en meet je ook op minuutniveau.”, aldus Frank Kok in het Algemeen Dagblad vandaag,

Kijkcijfers

Ook voor het samenstellen van de kijkcijfers wordt gezocht naar een nauwkeuriger meetmethodiek. Door de toename van het online kijken naar televisie zou de huidige meetmethode zijn achterhaald. De kijkcijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO) worden samengesteld op basis van 1250 meetkastjes die in Nederland staan opgesteld bij televisiekijkers.

Media-experts zijn het er over eens dat deze methodiek achterhaald. Bert Habets, CEO van RTL Nederland geeft tegenover het Algemeen Dagblad over de kijkcijfers van SKO: “Binnen nu en tien jaar geldt de huidige standaard van de SKO niet meer. Dat is een gegeven.”.

Ziggo en KPN

RTL zou in overleg zijn met KPN en Ziggo over het verkrijgen van meetbare informatie rond het kijkgedrag van de klanten van deze televisieaanbieders. Ziggo geeft aan dat er veel kijkinformatie aanwezig is in hun systeem maar deze informatie is nog niet georganiseerd. Abonnees zullen ook toestemming moeten geven voor het inzien van hun kijkgedrag.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.