Nieuwe middengolffrequentie voor VAHON

vahonam 1De commerciële radiozender VAHON uit Den Haag is vanaf zondag 15 december te horen via een nieuwe middengolffrequentie. De bestaande middengolffrequentie 1557 kHz wordt dan ingeruild voor 1566 kHz. 

Het gaat om een proef in samenwerking met het Agentschap Telecom die tot maart 2014 duurt. Dit maakte Wim Zonneveld, voorzitter van de VERON uit Den Haag maandagavond in het mediaprogramma Medialand op Alphen Stad FM bekend. De VERON verzorgt voor de Hindoestaanse commerciële radiozender VAHON de technische faciliteiten voor VAHON voor de uitzendingen op de middengolf.

Storing
De bestaande frequentie op 1557 kHz heeft vooral in de avonduren veel last van storing van buitenlandse radiozenders. De verwachting is dat deze storingen op de nieuwe frequentie minder zullen zijn. De werkzaamheden voor de verhuizing starten zondagochtend 15 december om 08.00 uur. De verwachting is dat VAHON om 10.00 uur te beluisteren is op de nieuwe frequentie 1566 kHz.

Experiment
Wim Zonneveld geeft aan dat het gaat om een experiment: “We moeten het Agentschap Telecom bewijzen dat dit een betere frequentie is dan de bestaande 1557 kHz en dat we daarbij het huidige zendvermogen nodig is”. Het experiment duurt tot half maart 2014. Na deze periode zal VAHON een rapport moeten opleveren aan het Agentschap Telecom over de bevindingen van het experiment.

Verhuizing
Begin 2014 volgt er ook een verhuizing van de middengolf-antennes van VAHON. Deze staan nu nog in Stompwijk (gemeente Leidschendam-Voorburg) maar zullen worden verplaatst naar Haags grondgebied. Hiervoor is een stuk grond toegewezen langs de A12 nabij Nootdorp.

Ontvangstrapporten
De radiozender VAHON en de VERON zijn benieuwd naar de ontvangstervaringen van de uitzendingen op de nieuwe frequentie. Ontvangstrapporten kunnen worden verstuurd naar medialand@alphenstadfm.nl