Nieuwe studio en presentator voor VPRO Vrije Geluiden op NPO 1

Vanaf vandaag, zondag 22 januari, wordt VPRO Vrije Geluiden gepresenteerd door zangeres, tekstschrijfster en presentatrice Giovanca vanuit een nieuwe locatie in Utrecht.

Nieuwe presentator en decor

Elke zondagochtend ontvangt Giovanca in TivoliVredenburg in Utrecht uiteenlopende musici uit alle delen van de wereld. Ze volgt presentator Melchior Huurdeman op, die als eindredacteur betrokken blijft bij het programma. Het programma verhuist met ingang van vandaag van het Bimhuis in Amsterdam naar TivoliVredenburg in Utrecht en krijgt daarmee een nieuw decor.

Giovanca

Giovanca Desire Ostiana (1977) is naast zangeres ook radiopresentatrice en columnist bij Jazzism. Ze had haar eigen programma op Sublime FM. Ze ontving in 2008 een gouden plaat voor haar debuutalbum ‘Subway Silence’. In 2009 ontving Giovanca de Zilveren Harp, de prijs voor aanstormend talent. Haar laatste album ‘Satellite Love’ verscheen in 2013.

VPRO Vrije Geluiden

VPRO Vrije Geluiden staat voor muziekavontuur. Met muziek van over de hele wereld van jazz, improvisatie, nieuwe of oude muziek tot klassieke en volksmuziek. Het programma bestaat sinds 1989 (met Reiziger in Muziek als voorloper) en ontving sindsdien verschillende beroemdheden: Marcus Miller, Paul Lewis, Stanley Clarke, Rosenberg Trio, Philip Glass, Ibrahim Maalouf, Jaap van Zweden en vele anderen.

Eerste uitzending 2017

In de eerste uitzending van vandaag heeft Giovanca te gast het Nederlandse jazzkwartet Estafest, de Japans-Nederlandse pianiste Keiko Shichijo en zijn er hoogtepunten te zien van de Flamenco Biënnale. VPRO Vrije Geluiden is iedere zondag te zien om 10.30 uur op NPO 1.

Vrije Geluiden radio

Naast het wekelijkse televisieprogramma is VPRO Vrije Geluiden ook te horen op de radio: op NPO Radio 4 verkent presentator Tom Klaassen elke zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Tom Klaassen presenteert ook op zaterdagavond tussen 21.00 en 23.00 uur Vrije Geluiden op het digitale themakanaal NPO Soul & Jazz.

De uitzending van VPRO Vrije Geluiden is vandaag om 10.30 uur te zien op NPO 1.