NLPO gaat verder als enige sectororganisatie lokale omroep

De ruim 240 lokale publieke omroepen in Nederland hebben vanaf nu nog maar één sectororganisatie: de stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO).

Besluit

Met grote meerderheid hebben de lokale omroepen zaterdag besloten dat er een einde komt aan de Organisatie Lokale Omroepen Nederland (OLON). De OLON behartigde nog tot 2015 de collectieve belangen van de lokale omroepen, maar sindsdien al haar taken en verantwoordelijkheden aan de stichting NLPO heeft overgedragen.

“Meer tempo, regie en richting”

Marc Visch, directeur van de NLPO: “De sector heeft baat bij meer tempo, regie en richting. Door nu te kiezen voor één sterke sectororganisatie kunnen we verder met het professionaliseren van deze belangrijke laag in het omroepbestel en het versterken van de relevantie en levensvatbaarheid van onze sector.

Uitdagingen

De uitdagingen voor de NLPO zijn niet mals. Meer dan twee derde van de lokale omroepen verkeert volgens het Commissariaat voor de Media al jaren in financiële nood. Daardoor kunnen ze hun functies lang niet overal in Nederland goed uitvoeren. Bovendien zijn de verschillen tussen lokale omroepen enorm en wordt er, als gevolg van de toenemende belangstelling voor nieuws van dichtbij, van alle kanten aan de lokale omroep getrokken.

College van Omroepen

De NLPO organiseert binnen de sector inspraak en zoekt naar overeenstemming en draagvlak door middel van een College van Omroepen. De stichting organiseert per jaar meerdere bijeenkomsten en faciliteert klankbordgroepen over uiteenlopende beleidsthema’s.

Meer informatie via: www.nlpo.nl

Sociale media: